Maj 08

maj ny 013 

1/5 08 7:37

Såg alldeles gråt ut för några minuter sedan men det klarnar upp. Blir ytterligare en stekhet dag kanske. Snön försvinner i snabb takt men fortfarande är det tjockt på åkrarna här. Fick rapport om skoterspåret. Gott om vatten på myrarna. Skoterspåret sticker upp ovanför omgivande snö så det är svårt att hålla sig kvar men det var bättre på stora spåret från Ström upp till Storåbränna. Ingen ide att jag försöker vandra alltså men jag har lite ont i ett knä imellanåt. Lika dannt mag o ryggövningarna har fått vila. Nu ska ju dyngstacken bli kompost. Måste vändas o luftas så maskarna trivs. Helst skulle nog lite halm blandas i men det har jag ingen. Jag tar ju grönsaker, frukt mjölk, filmjölk m.m. med utgångna datum. Allt kan jag inte je djuren utan mycket hamnar i komposten. Apelsiner o citroner  är för jobbigt att skala så dom går dit o vitt bröd. Det blir nog en riktig maskkompost. I vart fall rikligt med motion. Trädgården är nästan snöfri, dör finns mycket att sätta trädgårdsgräpen i. Visserligen ska jag försöka gå över till täckodling men ju mindre ogräs under täcket så ju mindre som kan leta sig upp. Vidare ska ju gjorden vara så lös som möjligt så maskar och rötter kommer fram.

Försöker hämta råd i Min dröm om lustgården" Börje Remstam och så har jag boken om täckodling av tanten som täckodlar vid nitioårsålder, tror boken skrevs när hon var åtti, Ruth nånting. För slö att leta fram den. Sedan "Självhushållning" av John Seymour är ju en självklar handledare att ofta anlita. Har du läst "Friluftsliv i Valden" av - - - hur kan jag glömma det?

Något av en bibel, med massor av tänkvärda tankar. Och alla som ska bli föräldrar borde ju läsa "Siddharta" av Herman Hesse, ja, ja. Den boken var verkligen läsvärd sedan tänkte jag att jag måste läsa fler böcker med honom "Tidens gång i Backstugan" tror jag den heter har jag försökt med ett antal gånger men tror inte jag klarat den någon gång. "Jonathan" nånting var så fantastisk så jag beställde tio stucken av en bokklubb men fick ingen utom den första. Såg den kommit på DVD. Hur man nu kan göra DVD om en mås som försöker bli en fulländad flygare. Nåt liknande som gamla grekerna fast tvärt om. En sak eller handling man utför får inte vara exakt för då kan man drabbas av storhetsvansinne fast det drabbas ju många av ändå t.ex. kontrollanter, högre känstemen och Invandrarverket är ju därtill rasister eller nåt ditåt som har fest när dom lyckas avisa nån, många fester. Vist finns skäl att avisa några men en kille som haft jobb i fyra år? Eller tjejer som hotas av hedersvåld som borde hete Ohedersvåld för man kan ju inte ha nån heder om man mördar sina barn.

Jag kom på avvägar nånstans. Jag slaktade lillkvigan i går så djurantalet sjunker.  Ingen ide att ha en massa djur när det är så svårt att få kunder på kött. Är verkligen usel på att ragga kunder och för att skicka till slakteri så måste det vara riktiga köttdjur och man har många. Och mjölkkossornas kalvar som inte går åt till föryngring blir maskmat. Bättre i Norge, där minskar bidragen när man har över 16 eller om det var 26 kossor. Nu kringgår man det genom att fler bönder slår sig ihop två o två men det är dju smartare. Man lär sig lösa konflikter och blir inte så låst. Fast det är ju dåligt för oss avlösare.

5/5 08

Grattis

Ja nu kommer sommarn med stormsteg. La ut lite bilder nyss. Dom är tagna i maj fram till nyss men solen skiner nu. Nu ska jag vattna sålådorna och helst plantera om några. Som du ser har jag lagt på några dukar för att värma jorden fortare och få ogräset att växa så jag kan ta bort det innan utplantering. Ett tackfönster har blåst bort i vinter men jag har det gamla kvar. Det som lossnade förra vintern. Otroligt fönstret kan lossna sånt jobb som det är att få bort limmet. Har en liten bit kvar att skrapa den limmet från. Kanske tar en snabb sväng upp till Lusthuset för att köpa mej en bit duk till plaskdammen utanför fönstret. Har haft presenning några år sen mina barn eldade på den gamla duken. Snälla o omtänksamma. I morgon har jag vejobb et par dar framåt, inte åt mej själv. Nästa vecka är jag målare sen är det dags för plantsetning. Härligt med lite kulor i plånboken. Komma på plussidan. Värkade på deklaration som året inte vart alltför dåligt. Jo vist har det varit knapert. Har betalt in förmycket skatt så jag får tillbaka. Nu ut och fortsätta med min ved, jo mjölka kossan först. Sen kratta till en bit till i trädgården och på med ytterligare en duk. Motion? Jo i förgår o går 30 min mag o rygg träning. Förutom skotta skit o vända djödselstack. Känns i ryggen. Nu gäller det att gno på ett tag

 

 

26/5 08 22:14

Måndag kväll. Tiden går. Nu skriver jag i Open Office.org Writer. Ett strålande kontorsprogram på Svenska, gratis.

Det har hunnit vara vinter och vitt sedan sist men nu är björkarna på väg att slå ut. Såg några musöron i dag. Det skulle vara några frost nätter nu. Jag har satt ut vitbeta o rödbeta, några kålhuven och tagetes, ringblommor. Duk över endel och plasttält över endel. Vart riktigt dålig en vecka. Våldsam hosta och utan ork. Nu är hostan kvar men inte så ofta och kraften har kommit tillbaka.

God Natt.

Onsdag 27/5 08

Ha börjat plöja nedanför Sune. Gick minst hundra gånger bättre än jag trodde med tanke på hur dåligt det gick förra året. Köpte nya stag som håller plogen på plats. Körde av en bult till stagen i lördags men nu har jag fått nya och en dimension grövre. Hoppas jag får in gamla inställningen på plogen. 17 gånger på lyftarmen och tryckstången som den är. Det var lite för blöt i lördags men nu borde det torkat upp lite till. Vedhögen växer och i går satte jag lupiner på källaren. Förberedde lite för ut plantering och sådd. Ser att björkarna blivit grönare en i går. Det är nog bara att så. Ut planteringen är nog lite känsligare. Undrar förra året? 18/5 hade jag sått så jag får sätta fart men först fortsätta plöjningen. Ha en bra dag.

 

 

 


Senast uppdaterad: onsdag 28 maj 2008