2009

december 08 020

 Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

 

6/1 09 Har vart svinkallt ett par dar men nu varmare. Har inte var ut en men kan vara nån plusgrad. Vi har med Cheven vart ner o hälsat på Susanne o Håkan. Värmen kunde vara bättre. Inga Lill satt påpälsad men jag tyckte det var ganska bra. Hade bambu underställ och en bambu t tröja. + jeans(långbyxor). Inga Lill uppskattar också bambun Bambukläder» http://ekofamiljen.blogg.se/ Gröna Grodan . Straxt före Östersund kom en skur vatten från taket trots -12 grader ute i knät på Inga Lill. Sedan en mindre skur då o då några mil innan det upphörde. Sedan en trevlig kväll i Stöde, Sundsvall. Dagen efter till Indal o fika hos Inga Lill`s bror. Vilken hund! Lejonberger tror jag rasen heter. Resan vidare hem var sval, sista biten så åkte jackan på. Ska ta den och kolla upp det bakre värme elementet. Slangarna dit är kapade och ihop satta med varandra. Kanske bättre om dom varit proppade? Värmen är mycket bättre i bruna Cheven G20 samma årsmodell o motorstyrka men inte förhöjt tak. Växellådan slutade dra. Den är betydligt rostiggare.

Har gått med i ”http;//www.husbilsklubben.se”. Ägnat flera timar varje dag att läsa i deras ”forum”.

”Onslow” byggde om sin Chev till husbil och det dök upp några till med vannar som byggt om och andra husbilsinehavare med många tipps. Sist är det bror som totalrenoverat, nej rivit sin fukt skadade husbil och byggt ny. Vilket jobb!!! Här kommer ytterligare massor av tipps från honom och andra husbils ägare. Imponerande minst sagt. Jag ska lära mig miggen och svetsa lite rost skador. Kunde ju träna på bruna där finns mycket att göra men det är ju så kallt. Men garaget är upp städat och numera med lysrör.

På röda ska jag sätta lastgallret bakom framstolarna efter att gjort dörr i lastgallret. Helst en skuttdörr. Hur? Gäller ju att besiktningen inte reagerar och är negativ. Har man nån ,några passagerare så kan man ju kommunicera och lastutrymmet blir betydligt större. Soffan är ju lätt att lossa om det behövs.

Efter att läst om vilka fantastiska jobb endel lagt ner så borde ett skåp med skiva som fälls upp och bildar vägg när man sitter på toa inte vara omöjligt att konstruera.. Man kan ju glänta på fönstret, ja eller sätta dit en utsugningsfläkt. Sätta in några lastöglor till på lämpliga ställen. På högersida gasolköket på en låda som lätt svängs så man kan stå utanför, Ska väl vara ett lock över med tvättbalja, diskbalja o skölj balja. Kan ju travas i varandra. Eller en liten diskbänk så man kan slå ut vatten och ha en avloppsdunk man ställer under utanför. Gasolen måste ju vara löst monterad så den

inte behöver besiktas. Byta slangar ofta och ha manometer så man kan enkelt tethetskontrolera.och gasvarnare. Vannen är ju lågnt ifrån tät men jag får väl sätta en icke stängbar ventil nere vid golvet bakom köket fall om jag skulle få den tät. Just ja, i golvet om man skulle skotta upp snö runt bilen. Värme får man sätta på när man ska ur och i sovsäcken eller täcket. kaffepannan kan man ju sätta på innan. Frun föredrar nog hotell på vintern men inte min plånbok. Det upphöjda taket är väl inte det lättaste att isolera snyggt. Beror förstås på hur duktig man är. Tycker ju bilen är snygg som den är både ute och inne. Man kan ju aldrig få allt. Är det kallt så kramar man om varandra lättare och mer. Elisabeth i ”onslow” tycker spritköket är bätre för man slipper slangar och kan ta med köket ut. Ja kanske tänkvärt. Har ett camping gasolkök och ett antal småtuber till det. Kanske bättre så lite som vi lyckas ta oss ut.

Håkan säger att överväxeln ska inte användas under åtti? Med Cheven kör plötsligt de flesta tradare i åtti och sackar ju i endel backar alltså inte överväxel när jag liger bakom?

Har två trasiga automatlådor så jag är orolig Har även en 88 Dodge 250 vars låda renoverats tre gånger. Två gånger har jag skikat den på renovering, sista gången reklamation som aldrig hent verkstan tidigare. Sen la han av igen. Synd på bilen för det är inte mycket rost och rullar billigare.Men jag tycker röda Cheven är så läcker. Det var den jag velat haft från början. Måtte han hålla.

 

januari 09 005

 

14/1 09 Dagarna går i rasande fart och jag får inte så mycket gjort. Men har fått sex lamm och två kalvar. Tyvärr gick det snett med sista. Tittade till den flera gånger i förgår och såg att den var uppe och bytte liggplats flera gånger. Tyckte den hade sugit på en spene men såg det aldrig. Sista gången låg den i hoprullad och sov. På morgonen utsträckt och på väg att dö. Snapt in med den och försökte få i den mjölk. Gick dåligt i början men fick i den lite. Ett par timmar senare så en halv ketchuppflaska. Lite mer liv i kalven men inte som man skulle önska. Senare en halv flaska till men kalven repade sig dåligt. Blev sämre igen så det blev begravning. Dystert. Så nu har jag en kossa jag måste mjölka och få ned mjölkmägnden på. Jobbigt att mjölka o slå bort mjölken.

Har läst Obamas bok och hans uppväxt och erfarenheter är ju perfekt för en president. Bara ingen lyckas skuta honom så är han en som värden behöver. Men han kan ju inte göra undervärk. Sedan julklappen från Inga Lill. ”En vilja av sten” Han fastnar med högerhanden under en sten och efter fem dar kapar han av armen och tar sig fram till redningen. Vilken kille. Vilken fysik, Han tränade verkligen stenhårt före och fortsatte efter även med klättring, kajakpadling, cykling. Läsvärda båda böckerna. Nu ska jag bära in ved. Fante tog sig för att skita inne när jag jobbade med kalven så golven blev skurade vilket inte var helt fel. Men skita inne när både jag och Odd är alldeles bredvid?

januari 09 003


!8/1 09 Både Odd och Johan friställda från Volvo lastvagnar. Odd flyttar hem tills han får nytt jobb. Söker även i Norge. Kommer el bilen igång i Norge ”http://www.think.no"så har dom redan kontakt där. Måste ordna plats för både Odd och hans grejor hur nu det ska gå. Allt går med lite vilja. ”En vilja av sten” visar ju det. ”http;//www.husbilsklubben.se”.    "http://www.levabilligt.se" Där finns mycket intressant att läsa. Annars händer inte så mycket. Vart ner till -25 ett par dar men nu varmare.

 

  bild 261

Undrar om det funkar. Läste en massa olika inlägg här i olika forum."http://www.levabilligt.se" . En hade fått tag i fönster och tänkte växthus. Jag har en massa fönster liggande men bara dubbla, lösa innan fönster på huset. Några fönster kanske passar så jag får tre glas eller fyrglas. Jag setter ett till utanför det gamla eller innanför där jag inte tillägsisolerat. Funkar det tro? Nej jag måste ut och träna på miggen.

Ja inte går det bra. Johan har använt högsta strömstyrka och jag lägsta ändå bränner jag igenom?

Träna träna. Leta reda på instruktionsboken till svettsen. Hoppas den ligger där den borde. Har ett häfte ”MIG-MAG svetsning i bilplåt” av Thomas Jansson som jag studerar i. Ska nån dag in till Jula. Då kan jag komplettera utrustningen om jag vet vad jag behöver. Tydligen nån svettspray eller MIG-Tip en pasta som skyddar svetspistolen så sprutet när man svetsar inte fastnar så lätt. Nya glas till svettskärmen man har på huvet. Kontaktröret är inte alltför vackert. Kanske nytt sådant. Kanske skulle ha grövre tråd? Får titta på gamla tråd rullen. Nytt skaft till smideshammarn får jag inte glömma.

januari 09 008

Klockan är halv två och det murknar redan, är nog snö på gång. Pannkaka på gång är säkert.

 

090123

Nu ska jag skriva tror jag så jag utan alltför stora ändringar kan lägga ut det på ”http;//www.husbilsklubben.se”. Läste där om en med Cheva van med förhöjt tak som hade både badkar, toalett, kök. Jag undrade om badkaret var hopfällbart och hoppades han kunde lägga ut bilder på hur det var möjligt. Det handlar ju om hur man repar och bygger om sina husbilar.

Jag svarade i en tråd och la till ”måste lära mig Miggen först för än så länge blir det bara hål.”

Fick fort svaret ”Lite klenare tråd, lägre ström, renslipad svetsyta och inte för låg matning, vitsen är att den nersmälta tråden ska förbruka en stor del av värmen i ljusbågen - inte den tunna bilplåten. Har du ett läge för intermittent svetsning så testa även detta, man behöver inte helsvetsa fast den nya plåten mot bilen, det slår sig mera då.” Tack för det. Jag trodde ju grövre tråd. Nästa fråga är om det är lättare med gas i miggen? Intermittent? Är det punktsvetts?

Det är fantastiskt med forum. Har redan fått svar som lär mig en hel del. Mycket lättare med gas.

 

27/1 09 Om man gör en mellanvägg som står i soffan? Soffan är fällbar så man kan ställa ner en vägg i ryggstödet på soffan och upp till tak. Soffan sitter ju ordentligt fast. Upptill kan jag ju ha vanliga lastgallrets fäste. Kanske inte godkänt i besiktningen men polisen är ju sällan så noggrann. Väggen ska ju helst vara lätt att få bort. Till toa kan jag ju sätta draperi, för ljudisolerat lär det ju ändå inte bli. Bakfönstret är lättöppnat.

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 17 mars 2009