Juli 08

juli 068

4/7 08

Harvade en omgång till med 35;an och dubbla hjul bak. Lite stenplock innan jag sådde 1/7. Grön fodret gick bra och vältningen därefter men hö sådden fick jag ta två gånger för det gick inte åt mer en hälften första omgången. Får hoppas jag kommer ihåg att kolla upp det nästa år. Plantsätningen på nya hygget ingen semester. Inte så många dar kvar. Kleppern är ju inte färdigrenoverad men vi var ut o paddlade en sväng i kväll. Över tjugo år sedan den var i sjön. Hade den utlånad till en dansk folkhögskola några år och den fick ett spant förstört när dom skickade hem den. Sen blev det ju endel förslitningsskador när dom hade den. Åldern har väl gjort lite även den.


17/7 08

Jo Vi var ner till ån och provpaddlade. Vilket gick utmärkt frånsett lågt vattenstånd. Vi fick vandra över flera ställen och tillbaka mest vandra. Otroligt varmt i vattnet. Vi har även besök som sågat upp sista vedhögarna så nu är klyvningen kvar. Trädgården är tämligen väl rensad utom jordgubbslandet som vi struntat i. Jag har beställt en gasolbrennare för ogräsrens så det ska bli lite lättare framöver. Några kålrötter, majrovor, rödbetor och givetvis en massa sallad är färdigt och vi äter. Flyttat hö kanonen en bit men det blev inte riktigt bra. Kan fortfarande inte ha husvagnen där utan att koppla loss hö kanonen och flytta den lite. Måste ändra vinkeln på rör kröken den är över 90 grader och skulle helst vara straxt under. Men den är mindre ivägen och står på gjuten platta. Hö ladan är inte tömd, ströbedden fortfarande kvar. Själlasstarvagnen och övrig utrustning survad. Väntar på elektrikern som haft ett år på sig att fixa en knapp på tillslaget för hö torken. Har påmint några gånger och han har vart här och tittat. Han har ringt och sagt han fått hem det han behövde. I dag kanske en hopfällbar cykel kommer. Den kan man ha med sig på bussar o tåg, tunnelbana. Sverige är ju underutvecklat på den fronten. Dåligt när man vill folk ska motionera mer så hindras man från att cykla åka skidor till nått intressant ställe och ta bussen hem eller tåget eller t-banan eller. Man kan enkelt ha med den i kajaken och cykla efter bilen. Vist Kleppern kan man fälla ihop och ta med på T-banan men det är en två kvinnors (kan bytas mot mans)kajak och lite tung. I reparationsarbetet har jag gjort den något mer tidskrävande att montera ihop.. Nej lit trädgårdsrens och hö flytning. Du vädret? Utan regn i helst fyra dar, åtminstone tre?

 

24/7 08

Slår för glatta livet. Vänt med stränglägarn för det är tunt på flera åkrar. Fått mera reparationer på halsen men det hör ju till slåttern. Grejorna kan ju inte gå sönder när dom inte används. Skavara kanonväder några dar framåt, hoppas det stämmer. Slagit det mesta här på Ruven och VästerRuven är skogen kvar. Ska dit nu. Har lite städning kvar i höladan och lite bult att dra på hökanon samnt tätning av skarvar. Torkflekten är fixad och nya cykeln stört fin. Gasolbrännarn värkar också vara super. Solen skiner o ha en bra dag.

26/7 08

Skogen slagen och bortom Staffan. Förutom Skogen och Brentorpet är allt slaget inkört, 7 lass. Fast sista lasset inte avlassat. Västern på TV med Klintan. Det har vart endel dramatik. Slåttermaskin en JF med stödhjul och en fjäder som håller stödhjulet. Både stödhjul och fjäder trasigt. Går att slå ändå men det skulle ju vart bra med nytt stödhjul och fjäder. Eller kanske ny slåttermaskin. När jag höll på att köra in ett lass så stannade kanonen plötsligt. En säkring? Nej en på två ställen. Men kanonen gick ändå inte. Nu hade det gått två säkringar på stolpen. Drar ur elkabeln vid huset, som går till garaget och går dit. Där brinner det under elsentralen. Sleker, tur jag kom dit i tid. Flera elkablar brandskadade. Får laga dom och koppla förbi elsentralen. Det måste vara nån skadad kabel som fått eld på en trasa som låg under skåpet. Man ska inte ha nått brännbart intill el centraler. Det var en grop i åkern som jag körde ner i och allt hoppade, skopa, lastare, verktygs väska, jag ja allt till o med kylarn som inte kom ner rätt igen utan ett fasligt oväsen när fläkten tog i. Efter endel skruv ande så fick jag kylarn på plats igen. God natt.

 

28/7 08

Skogen var ett halvlass och ett lass från Bräntorpet. Åskmoln på himlen och skulle jag hinna hem med lasset från brentorpet. Åskan mullrar och nåt regnstänk men halva lasset hinner jag blåsa på plats och resten ligger under tak när det häller ner. Slår av all ström och väntar. Nere hos Sune på andra sidan byn kommer inte en droppe. Efter en stund kan jag köra in resten. Slår på hötorken och plockar ut inredningen i källaren för rengöring. Plötsligt hör jag hur fläkten går ner i varv och tystnar, strömavbrott? Går dit och slår på den igen men hinner inte långt innan den stannar på nytt. Åskan har säkert fixat strömavbrott tänker jag och går in. Inne finns ström och kaffepannan på. Dricker en skvätt med mycket mjölk innan jag går och slår på fläkten på nytt. Men nu drar det ihop sig ordentligt. En gul blixt lyser upp inne i påslaget till torkfläkten. Påslaget sitter i en genomskinlig plastkåpa. Går och ringer elektriker. Jo han kommer i morgon om han hinner. Går och gör ett försök till med samma resultat fast nu luktar det bränt. Tittar i säkringsskåpet på stolpen. Jo en säkring har gått. Inga-Lill och jag pratar om det. Elektrikern kommer och tittar sen ska han beställa nytt fär nått är ju med säkerhet sönderbränt eller vad tror du? Ringer på nytt och försöker förklara att det kanske är bråttom om man ska beställa nya grejor. Jo han skulle nog komma men det var ju söndag.

Nu är han på gång. Ska ut och fixa lyse. Nu är ju den elcentralen bort kopplad. Kanske fans ny del i Ström. Skulle sagt till om ny elcentral, han kunde ju sagt nåt när han såg gamla centralen. Kan ju höra om han har tid när han kommer tillbaka.

 

Greiham! När ska du slå det sista hos Sören? Jag ska slå biten nedanför och måste köra över erat.

 

  30/7 08

Tänkte slå biten hos Sören nedanför det Greiham slår i förgårkväll men som tur var kollade jag upp slåttermaskin först. Fans endel servis som var nödvändig. Just, det var eftermiddan. Efter mat och en längre vilopaus så skulle jag till men --- Nu sprutade diseln. Fullkomligt forsade ur matarpumpen eller vad det nu heter. En lucka på vilken det sitter inkommande diselledning hade plötsligt blivit väldigt otät. Lastarn med dess fästen sitter i vägen men det går att komma åt. Det räcker med att dra åt bultarna. Märkligt hur det plötsligt bara kan forsa om en grej. Nå det blev inget på kvällen utan jag siktade på morgonen men det var inte heller lyckat. Efter att ha gått en stund så sprutade en liten tunn stråle. Loss med röret o luckan, rengöring och på med pakningscilikon. Inte höll det. Packning av mjölkpaket höll inte heller. Står på engelska eller är det Ryska på tuben med packningssilikon men nått om 12-24 hors. 12 – 24 hästar? A-- är nog timmar tork tid. Letar runt och hittar en annan tub. Svart innehåll.? Letar lite till och hittar ytterligare en från Biltema med rött innehåll och det var nog det jag använde sist och det hade hålt länge. Här stod inget om tork tider men jag lät det bli kväll innan jag startade och nu fick jag hem lasset rån Bränntorpet. Hämtade även hem en gammal gödselspridare, tack för den. Den är gammal och juldriven så min är mycket nyare och modärn men vad hjälper det när den inte fungerar som den ska. Drivrullarna som drar runt kedjan är utslitna och axeln dom sitter på är ordentligt rostig. Började dagen i dag med lite jordgubbar ur landet sen blir det en kafeskät innan jag provar traktorn igen. När jag slagit ska jag lägga in lite bilder här som åskådliggör endel. Njut.

31/7 08

Först ett besök i jordgubbslandet, smaskigt. Skulle tagit med lite sallad in. Det gick bra med traktorn i går men slåttermaskin!!? Slog först en gam gam åker. Det gick väldigt gott enda till sista till putsningen då det blev för mjukt i åkerkanten och jag fick anlita hjälp för att komma loss. Tänkte åka hem och äta nått och syna maskin lite närmare, säkert några bult som skramlat loss Fortsatte emellertid tid fyra varv på nästa åker som var betydligt finare. Lyfte maskin och skulle kontrollera knivar och bulten som håller glidtalriken på plats. Den var borta? Inte bulten utan glidtalriken? Måste lossnat under sista varvet. Gick runt, åkern nästan en hektar, utan att hitta den. Hemtar 35-an med strengläggarn, vist ja! Glömt vända hos Sune så jag så jag kör där först. Går bra med stränglägarn för det är inte så tjockt.. Så inervarvet där jag antar glidtalriken ligger. Ingen tallrik? Utervarvet åt andra hållet och vist ligger tallriken i inervarvet. Det är den yttre delen av tallriken och en stor flisa saknas. Tidsödande jobb att fixa det. Borde göras en ny ytterdel och svetsas på. Men stödhjulet är kass och fjädern gick ju av. Så glid tallriken får nog ta massor med stryck när stödhjulet inte hjälper den att glida med bara litet tryck mot marken. Maskin är tung. I Bye finns kanske många gamla slåttermaskiner dom bytt in. En slotterkross för femton med ett dåligt lager men jag får ett nytt med. Eller nya slåttermaskiner 21000 eller 33000 för en lite bättre. Konstigt, lyckas man få ihop nån krona så händer alltid nått så den försvinner illa kvigt. Vi får se vad det blir. Regn på fredag och var det söndag? Torken går fortfarande inte. Semester då går allt trögt men det är värre i äljjaktstid, då står det still men då är höet på skullen och torrt förhoppnings vis.

Kor o får var ute o gick i natt så nu ska jag slå under undertråden och spana in var dom gått ut.

1/8 08

Så var vi inne i augusti med bara ett lass kvar. Ja det är väl två kanske tre. Allt vill jag inte ha in, för grovt och svårtorkat. Så fort har nog aldrig höet gott. Körde in tre lass i går. Ett mindre och två fullstora från Sörens båda åkrar som jag började med förra året. Ligger ett par långa strängar kvar. Tordes inte lassa av sista lasset förns sent på kvällen om det skulle vara nått. Elektrikern tycks ha anlitat oxar för transporten. Kanske en förolämpning för oxar?

Det är helgrått i dag så det lass som ligger är tveksamt om jag törs köra in. Vräkte på en halv säck salt på sista lasset. Hittade tre surtuvor som börjat bli varma vid in lastningen till ladan men annars var det ju kruttort. Ska in i ladan i dag och jämna till och försöka se om nått är på gång.

Kossor och får tog en natt promenad i natt också. Får fortsätta runt i dag. Helst också laga staket om åkrarna här som jag slagit och släppa dom dit. Dom har gott om bete så det är inte därför dom går ut. Dom går in skälva utan att jag behöver göra nått mer en öppna grinden. Står o klingar med sina klockor tills jag behagar kravla mej upp för att släppa in dom. Fortfarande ingen elektriker. I fortsättningen får Inga-Lill sköta sådana samtal, då blir det nog fart.

3/8 08

Jo vist blev det fart. Paketet fans i Ström fan elektrikern när han sökte, så på fredagskvällen gick fläkten. Jag tog hem ett lass vid elvatiden utan att vända strängarna först. Kunde vart torrare. Körde in endel och lät det mesta stå. Viste ju inte om fläkten skulle fungera. Att jag tog lasset var ju för att det skulle komma rikligt med regn. Fortfarande bara nån droppe nu o då. När fläkten fungerade när jag kom hem från mjölkningen( vilken härlig liten tjurkalv som var född på morgonen, vilka reic han gorde över ladugårdsgolvet, vilka sladdar, brun med massa vita fleckar) så lassade jag av hela lasset i döröpningen och blåste samtidigt in valda delar. Det var så mycket grovt och för färskt. La pressening över det som stack utanför. Nu är det baraen liten hög kvar och jag kanske blåser in den också så slipper jag flytta på den annar en in i flekten. Dröjer ju minst tre dar innan jag ska ha in nåt mer. Kanske göra ett försök med slåtterbalken. Skulle regna i eftermiddag men det kanske blir som det vart i två dar nu. Regn utan vatten. Har bestält grävning för elkabeln till brunn. Ville även ha ett eluttag där vilket jag tyckte var en självklarhet men inte elgubben så jag fick skaffa en till jordkabel. Nu tog jag tydligen fel så jag kan få ett 380 volts uttag på brunn vilket kanske kan behövas nångång till vedklyven. Betydligt mindre tramp och mistags körnin på kabeln. Vill man ha en uppvärmd vattenkopp där i närheten så finns både ström o vatten. Har grävt och börjat med form för gjutning bakom mjölkrummet( värt 40000kr i taxering fast det är jordgolv och provisorisk bakväg och väggen mot stallet är inte mycket värd den heller. Mjölkrummet för där står vackumpumpen till mjölkmaskin. Stall o lagård, vedbodar är bygt av gamla snöskärmar och återvunnet virke. Fick av miljökontrolanten nedslag på ventilationen i stallet (vilket mycket väl var befogat men av motsat anledning) Hon såg inte ventilationsventilen och jag glömde visa den. Var ju nervös för den gläsa väggen. Hon ville ha en ventillationstrumma för det fins ju i de flesta lagårdar. Det var några anmärkningar som var befogade också så jag byggde vindskydd istället och då blev det bra. Det är ju några år sedan. Föresten hon skrev tillfredställande rena i sin rapport. Vad betyder det i dina öron? I mina betyder det skitiga men inte så skitiga att det är befogat med anmärkning. Djuren var kliniskt rena så jag tog det som en förolämpning. Nu hAR JAG TAPPAT BORT MEJ SÅ JAG KANSKE SKA PROVA SLÅTTERBALKEN INNAN HELA DAN HAR GOTT.

 

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 7 augusti 2008