November08

 

5/11 08 Ja så var det november. Har vart en svang till Stockholm och gjort färdigt efter fars bortgång.

Ovanligt lugnt på E4;an. Körde på såna där dubb fria vinterdäck, fy vad halt. Det var ju ut till 45;an och genvägen förbi Sundsvall som det var halt. Tyckte alla körde tämligen lugnt. Långtradarna låg för det mesta i 80 så hastighetsmetarn på Chevan är nog exakt. Kön på Essingeleden och förbi en bil som fått stopp på E4;an mellan vajerreket och ett broräcke, enfiligt. Tradarna kom förbi med en decimeter tillgodo mot bilen. Bägge köerna orsakade onödigt stor bränsleförbrukning förmodar jag. Fått rådet att inte ha överväxeln i annat en över åtti. Väglag och mörker gjorde att det blev många mil i åttio och därunder.

Barak Obama vann. Nu kanske det kan bli lite vettig ledning av USA. USA slutar att skapa teoris ter. Ler lyckan så kanske USA kan bli mer miljömedvetet därtill. Obama har en svår uppgift.

Här hemma hade jag fått fodret att räka medans jag var borta. Odd var hem och kollade läget men behövde inte fylla på. Försöker städa upp inför vintern. Stöta rosenbuskar och få bort onödiga överraskningar när man kommer med snöslungan samt bättre plats i garaget. God morgon.

 

6/10 08 Fortsatt städande. Flyttat halmhack och övriga grejer från framsidan till baksidan höladan. Då kan husvagnen stå där i stället, man slipper köra över sladden. Ser ju bättre ut därtill. Behöver mer tak. Breddar inne i garaget så man lättare tar sig runt vannen. Ordnar hyllor inne i tillbygnaden så det som inte behövs i garaget kan ligga där istället och även grejor inifrån. Märka upp lådor så jag vet vad som ligger i dem. Måste försöka bli mer ordningsam för minnet sviker. Går fortare att bära tillbaka en att läta. Förut kund man skylla på ungarna men nu är det bara jag och småfolket. Dom springer och gömmer grejer titt o tett. Skroten hade inga fälgar till Chevan. Skulle haft fyra stycken.

 

20/11 08 Fick ta fäljarna från andra chevan. Har sina fördelar att ha två. Slakten är avklarad om jag inte tar bort kossorna. Styckningen av tjuren återstår. Var på motionsdans i Sikås i Tisdags. Superbra orkester som spelar både gammalt o modernt. Modernt för mej är ju gammalt för det upp växande släktet förstås. Dags att tända upp. Jo vinter har kommit och en deci snö.

 

 

29/11 08 Tre fyra dec snö. Har vart några blåsiga dagar men i går var det fint. Vi har styckat tjuren och sålt endel. Tagit en hård macka med köttfärs , massor av lök, vitpeppar, salt, missade den råa äggula som ska ligga ovanpå. Super gott. Jobbat sex dar, jobbigt att gå upp fyra och köra fem mil. Brukar börja vid fem och sjutton, ja helst sexton så jag kommer hem nån gång. Brukar ta runt tre timmar. Ibland fyra andra två och en halv timme. Beroende på om jag ska köra balar och hur kossorna sköter sig. En kväll eller om det var morgon så blockerade tjuren utfarten för första gänget fast det såg ju inte jag inne ifrån lagorn. Snabba på nu skrek jag men när det inte hjälpte var jag tvungen att ta en annan väg ut och se vad som gjorde att det var stopp. Tjuren hade troligen ridit på nån kossa i samlingsfållan och fått grindarna att stänga från lagården. Samtidigt som jag fick upp grindarna så lyckas kossorna lyfta av dörren från lagårn. Vilken kaos. Inte underligt att jag glömde sätta för ena foder bordet så en kossa i nästa gäng klarade inte av den lilla förändringen utan det slog stopp. Efter mycket rantade fram o tillbaks innanför ingångsdörren så gav hon sig upp på foder bordet och där kan hon inte vända sig. Fy vad läskigt att backa. Efter flera vänder fram o tillbaks på foder bordet så kom hon äntligen därifrån. Konstigt nog så passade inte de andra kossorna tillfället att rusa runt utan stod lugnt och tuggade i sig kraftfodret. Andra omgången fyller inte bägge sidor utan de flesta fick plats på den sida där den här kossan inte var. Förstod du nått? Vore ju för trist om det aldrig händer nått. Sitter med dansmusik i öronen och dansar i tanken. Nu ska jag ner och ta en pannbiff av den nya köttfärssen. The Thins We Did Last Summer med Vikingarna är den inte underbar att sväva fram efter, Vilka härliga svängar och ut snurrar. A Rocking Good Way duger ju också. Tänd Ett Ljus för Jordens Barn, tänd ett ljus för allt du tror på.

Må så gott..

Så har magen fått lite påfyllning och disken fixad, nu är det skurning av golv som ska ske. Ute är det fjorton grader kallt, det var väl tretton här inne när jag började elda. Sprakar förfult både i spis o kamin. Ska väl släppa ut djuren. Jo jag fick en kalv i, få se nu, troligen tisdag. Vitan kom inte till foderheken tillsammans med de andra och det var ju konstigt. Gick till vindskyddet och där låg dom. Hemtad en pressenig och drog kalven på till lagårn där jag bäddat åt dom. Ja fult så enkelt var det ju inte för kalven låg ju inte still utan det blev en bit i taget, så fick han gå en bit, åka en bit, gå o åka. Kossa följde med, hon har vart med förr. Fast så här i början av vintern har jag aldrig fått kalv förut. På kvällen så fick fåren gå in i stallet och värma åt hönsen, fast det dög tydligen inte åt två hönor som gömmer sig i hö ladan. Kina håller Vitan o kalven sällskap på natten. På dan får Kina gå till ladan där foder bordet är. Vitan i lagårn med öppen dör så kalven kan springa ut o in vilket han gör med rasande fart så han sladdar i svängarna

 

 


Senast uppdaterad: lördag 29 november 2008