Augusti 08

augusti 08 41augusti 08 0221/8 08

Så var vi inne i augusti med bara ett lass kvar. Ja det är väl två kanske tre. Allt vill jag inte ha in, för grovt och svårtorkat. Så fort har nog aldrig höet gott. Körde in tre lass i går. Ett mindre och två fullstora från Sörens båda åkrar som jag började med förra året. Ligger ett par långa strängar kvar. Tordes inte lassa av sista lasset förns sent på kvällen om det skulle vara nått. Elektrikern tycks ha anlitat oxar för transporten. Kanske en förolämpning för oxar?

Det är helgrått i dag så det lass som ligger är tveksamt om jag törs köra in. Vräkte på en halv säck salt på sista lasset. Hittade tre surtuvor som börjat bli varma vid in lastningen till ladan men annars var det ju kruttort. Ska in i ladan i dag och jämna till och försöka se om nått är på gång.

Kossor och får tog en natt promenad i natt också. Får fortsätta runt i dag. Helst också laga staget om åkrarna här som jag slagit och släppa dom dit. Dom har gott om bete så det är inte därför dom går ut. Dom går in skälva utan att jag behöver göra nått mer en öppna grinden. Står o klingar med sina klockor tills jag behagar kravla mej upp för att släppa in dom. Fortfarande ingen elektriker. I fortsättningen får Inga-Lill sköta sådana samtal, då blir det nog fart.


3/8 08

Jo vist blev det fart. Paketet fans i Ström fan elektrikern när han sökte, så på fredagskvällen gick fläkten. Jag tog hem ett lass vid elva tiden utan att vända strängarna först. Kunde vart torrare. Körde in en del och lät det mesta stå. Viste ju inte om fläkten skulle fungera. Att jag tog lasset var ju för att det skulle komma rikligt med regn. Fortfarande bara nån droppe nu o då. När fläkten fungerade när jag kom hem från mjölkningen( vilken härlig liten tjurkalv som var född på morgonen, vilka reic han gjorde över ladugårds golvet, vilka sladdar, brun med massa vita fläckar) så lastade jag av hela lasset i döröpningen och blåste samtidigt in valda delar. Det var så mycket grovt och för färskt. La presenning över det som stack utanför. Nu är det bara en liten hög kvar och jag kanske blåser in den också så slipper jag flytta på den annat en in i fläkten. Dröjer ju minst tre dar innan jag ska ha in nåt mer. Kanske göra ett försök med slåtter balken. Skulle regna i eftermiddag men det kanske blir som det vart i två dar nu. Regn utan vatten. Har beställt grävning för elkabeln till brunn. Ville även ha ett eluttag där vilket jag tyckte var en självklarhet men inte el gubben så jag fick skaffa en till jordkabel. Nu tog jag tydligen fel så jag kan få ett 380 volts uttag på brunn vilket kanske kan behövas nån gång till vedklyven. Betydligt mindre tramp och misstags körning på kabeln. Vill man ha en uppvärmd vattenkopp där i närheten så finns både ström o vatten. Har grävt och börjat med form för gjutning bakom mjölk rummet( värt 40000kr i taxering fast det är jordgolv och provisorisk bakväg och väggen mot stallet är inte mycket värd den heller. Mjölk rummet för där står vackumpumpen till mjölk maskin. Stall o lagård, vedbodar är byggt av gamla snöskärmar och återvunnet virke. Fick av miljö kontrolanten nedslag på ventilationen i stallet (vilket mycket väl var befogat men av motsatt anledning) Hon såg inte ventilationsventilen och jag glömde visa den. Var ju nervös för den glesa väggen. Hon ville ha en ventilationstrumma för det finns ju i de flesta lagårdar. Det var några anmärkningar som var befogade också så jag byggde vindskydd istället och då blev det bra. Det är ju några år sedan. Föresten hon skrev tillfredsställande rena i sin rapport. Vad betyder det i dina öron? I mina betyder det skitiga men inte så skitiga att det är befogat med anmärkning. Djuren var kliniskt rena så jag tog det som en förolämpning. Nu har JAG TAPPAT BORT MEJ SÅ JAG KANSKE SKA PROVA SLÅTTERBALKEN INNAN HELA DAN HAR GOTT.


 

7/8 08

Det är morgon och solen skiner. Hur var det med regnet? Nå jag körde in tre lass i går. Ett var bra två var det mycket grovt i, sorterade bort endel av det grova. I eftermiddag skulle regn komma. Undrar om det regnat i natt? Det ligger nån lite skett kvar på sista åkern men den är grov, massa mjökört, nässlor och annat grovstammat. De sista två åkrarna är det länge sedan som dom blev plöjda, väldigt toviga. Det gick med slåtterbalken men inte smärtfritt. Fick ju stanna lite titt o tätt för att skaka av höet som stannade kvar på balken och hindrade den att slå. En o annan tuva fastnade på spetsarna. Vände med strängläggarn. Tänkte att den tålde mer stryk av allt skumpande över tuvorna. Tvunget att plöja upp dom här åkrarna sedan blir dom fina. Nära hem när nått händer och jag får gå. Nått händer ju. Traktorn börjar brinna (en elledning hade blivit skavd så den fick jord kontakt (Lukas, så den fick pluskontakt) Började bolma rök under motorhuven. Fast nån huv har jag inte satt på ännu efter reparationerna i vintras. Fattas en bult och det är ju inte millimeter gäng. Tänkte bulten skulle komma fram när jag städade garaget men jag har ju haft en massa jobb i sommar så städningen är eftersatt kan man säga. Nå det slog upp ett stort rökmoln från motorn som ju sitter under bränsletanken. Det är nu man skulle haft eldsläckaren med for genom huvet sedan elfel måste det vara. Ingen tretton i fickan, måste peta bort elkabeln från luftrenar som skvätt olja. Det gick ju bra och blev ingen brasa. Lyckades ta mig hem och reparera några kablar. Nästa inermässo var att jag glömde tanka Forden. En promenad över åkrarna och genom skogen. Försökte med fågel vägen istället för vägen som skulle blivit en bra onödig omväg. Tyvärr kan jag inte stigarna så den vägen blev bra mycket längre. En kaffeskvätt skulle inte smaka dumt. Rättar stavningen gör jag förhoppningsvis en annan gång.


15/8 08

Fasligt vad dagarna går. Jo jag lastade upp den sista skvetten på en hövagn. Ströade i vindskyddet mad endel av lasset. Resten fick stå med pressenig över. Fortsatte med att gjuta och göra färdig den automatiska vattenskålen. Bara elgubben som fattas för att få värme på den. Byggt för så tjuren ska ha svårare att stånga sönder den. Tjurarna ska gnugga huvet överallt och det är ju lite kraft bakom. Det är faktiskt bra att ha lite leksaker åt dom. Grejor som dom kan rulla lite hit o dit med huvet när det är långtråkigt. Dom äter tydligen inte lika mycket som kossorna för dom har ju tid till anat. Titta efter ställen att hoppa ut eller rulla tunna eller nått annat skoj. Har arbetat med staketet runt gårn så jag kunnat släppa dom på nytt bete. Eftersom får och kossor går ihop, förr även grisar, så behövs tre trådar och den lägsta måste det röjas från gräs som växer upp. Jo vist bränner aggregatet bort väldigt mycket men det klarar inte hur mycket som helst. Lammen betar gärna alldeles intill tråden och när styrkan avtagit och dom kommit åt tråden av misstag några gånger så har dom tappat respekten. Ibland kommer en kossa eller tjuren vill leka så springer lammet genom staketet och river av trån. Då är det bra att ha fjädrar på trån så den följer med lammet en bit utan att gå av. Dom här vita banden håller bättre men är osäkrare när det gäller strömmen. Nu har det regnat några dar av o till. Vitkålen börjar knyta ihop sig. Haft mycket jordgubbar trots o rensat land. Gasolbrennarn verkar underlätta mycket men är ju tvungen att handrensa i raderna ändå för han fungerar ju även på blommor och grönsaker. Men gångar o kanter går ju mycket fortare.


22/8 08

Sitter vid Furusundsfärgan, sovit här i natt. Har hälsat på både far o mor ett par gånger. Sedan vart till Länbyn och hälsat på, jag var ju sommarbarn där. Paddlat ett par svängar på sjön och över till nästa sjö. Känns i axlarna. Inga Lill följde inte med för regnet hängde i luften och mycket riktigt fick jag ett par härliga turer med vatten även ovanifrån. Vackert väder med gassande sol passar bäst när man ligger på klipphälen. När det regnar slipper man en massa motorbåtar med vattenskidåkare som för oväsen. Vart här nere några dar. Låg som vanligt vid Rösköns kamping men på parkeringen utaför. 20kr för ett dygn. Stoppar även i för bilen. Första natten var lugn andra natten var sämre.


26/8 08

Dom la asfalt på stora vägen. Sent forsdags kvällen när vi lagt oss så knakar det på dörn. Utanför två stycken varav den ene på fordonet dom använder inne på campingen. Undrar hur länge vi tänkt vara kvar och varnar för att det är skolstart och många brukar samlas på badstranden, elda och ha kul. Vid nått tillfälle har en husvagn brunnit. Följande kväll går Inga-Lill upp och pratar med honom, han äger eller arrenderar campingen. Säger att asfaltläggarna hyrt alla platser men säger att nån kilometer bort så är en golfbana med parkering, där brukar det vara lugnt och gratis, inga strålkastare som lyser upp. Inga-Lill vill ha upplyst, är redd för skumma typer. Det kan man ju vara när tre polispatruller övervakar hela norra Sverige på natten eller var det fem. Väntetid i på telefon i akut läge. Och det tog ju flera evigheter innan en patrull kommit när han skjutit tjuven. Jag skulle skurit askan av honom i väntetiden. Tjuvarna ska veta att det inte är ofarligt att vara tjuv. Även om samhället skyddar dom så finns samhällsmedborgare som inte stilla sitter och ser på när dom blir bestulna. Skjut först och fråga sedan då slipper man bli nedslagen. Det är ju allt fler som berättar att dom inte fått hjälp av polisen när dom behöfts. Dags för medborgargarden. Var det nåt år sedan det skrevs om att utredande poliser fick låna dator av sjefen, otroligt.

Lördagskväll gick jag upp och pratade med gubben på campingen. Inga-Lill hade talat om att far var mycket sjuk och jag talade om att han troligen skulle dö under det närmsta dygnet men man kunde ju inte veta. Han ville inte släppa in oss. Tyckte husvagnen var skabbig, gammal. Dom måste vara besiktade och gasolen provtryckt. Skattemärket sitter på så det är enkelt att se om den är besiktad Säger att det kostar 240kr/dygn under högsäsong vilket det tydligen var fortfarande. Prislistan står 175kr + el 45 = 220 Jo men så tillkommer fyra dursar på ett durskort à 20kr. Då blir det 240kr. Jag har ju ett campingkort som man måste ha för att komma in på endel campingar, till det ska man ha nåt märke för 120kr. 360Kr för ett dygn var ju i överkant när skitburken behöver tömmas och batteriet eventuellt behöver laddas. Så jag tryckte inte på utan tog med vagnen in till stan och parkade gratis på gatan utanför Sankt Göran utan draken. Avgift(06- 14). Kom ingen lapplisa på söndagsförmiddagen. Måste läsa på om parkeringsskyltarna. Sankte Per hade tid kvart i elva på söndagen och öppnade porten. Far hade lunginflammation som inte ville je sig och nys fyllda 89 så ville han inte vara med längre. Mor fyllde 90 dan efter och blir körd runt på rullstol. Haft altheimers länge. Ler och är glad när nån intresserar sig för henne, har inte kunnat prata på kanske fyra år. Vet inte om hon känner igen mig ens.


28/8

Regn, regn, regn som borde kommit i sommar.

Det är nyttigt för hjärnan att lära nytt. Ska skapa en bloggsida som du hittar ---det återkommer vi till. http://naturlivnu.blogspot.com/ Regn regn, måste packa upp kajaken. Ja hur gör man för att skriva nya inlägg?

 

30/8 08

Skrev en hel massa och rättade stavningen sen färsvan allt. Att man aldrig lär sig spara lite titt o tätt.augusti 08 002

 

 

 


Senast uppdaterad: söndag 7 september 2008