December 08

december 08 0191/12 08 Så har det kommit tre deci till eller mer. Har inte vart ut en på morgonen men det kom ner till i går kväll. Forden har vart lite krånglig och startat gått nån minut sedan stannat. Jag har värmt filter o ledningar, under tanken och med hjälp av stargas fått i gång den. Så har det vart ett par gånger men i går stod han några timmar på motorvärman sedan värmde jag filtren o lite runt innan jag försökte starta, då gick han. Nu har han ståt på värme några timmar och batteriladdare, vart lite in bäddad så han ska nog gå igång. Hörde ljud från undervåningen så det kanske är fika på gång? Har suttit och bokfört en stund. Efter att snöröjt och släppt ut djuren. Jo kalven får följa med till foder bordet och vad nu dom kan hitta på. Jag ska sätta tillbaka lastöglorna jag tog bort när jag flyttade soffan i Chefvan. Ta ur soffan och sätta in lastgallret för att besikta i morgon. En efterkontroll som är billigare en besiktning. Sist jag besiktade var vi inte i period 7/10 och perioden börjar i dag. Efterkontroll kan jag göra fram till den 7/12. 14.30 – 15,30 Tisdag – Torsdag utan tidbeställning.

Han som besiktade sa att lastgallret ska sitta bakom soffan vilket ju värkar rimligt men det står faktiskt i besiktningsdokumentet att jag får ha fyra passagerare i lastutrymmet. Men dumt att krångla. Ska göra dörr i gallret eller en mellanväg med dörr bakom soffan. Hjulhusen gör att gallret inte passar där utan att göras om. Ser dimmigt ut ute -7.

 

2/12 08 -8grader. Gryning. Startmotorn vägrade på Forden i går så snöröjningen på gårdsplan är obefintlig. Han startade ju inte när jag skulle skrapa av gårdsplan.

Tog ur soffan på Cheven och drog fast lastöglor på vänstersidan. Det är lättare att komma åt om man lyfter och tar bort hjulet på den sida man ska fixa. Festena för soffan behövde dras lite till. Lastgallret ska in och kontrollbesiktning.

Satt värme på 35;an. Ska sätta på snökedjorna och lilla snöslungan så kan jag jobba i lugn och ro med Forden. Ska tydligen snöa en hel massa några dar.

Kalven tog det lugnt när kossan gick hem till lagårn i går. Jag fick gå bakom och skuta på nästan hela vägen. Kossan hade ju redan gått in.

 

4/12 08 I går var jag med när kossorna skulle hem, så jag såg till att kalven följde med. Slapp skjuta på. Besiktningen gick utmärkt så nu ska soffan in igen och gallret ut. 13 rutor från vardera hållet till dörn. Tror jag har gallret bakom framstolarna. Bakom soffan blir det betydligt bökigare att ta sig fram. Utan toalett, och soffan längst bak är inget kul när nån åker med. Två nackdelar. Bakom framstolarna så är det lätt att lasta, lastutrymmet blir längre och soffan är lätt att lossa o skjuta fram eller ta bort eller fälla. Man är laglig i valet att vara utan galler.

Det gick riktigt bra att snöröja utan snökedjor. Lås sprintern, dragstångsbulten eller vad det heter lossnade så drag stången lossnade på slungan och den kom inte upp när han skulle så jag körde ut i djupsnön vid ett tillfälle, var största incidenten som hände. Det var bara att gå hem efter spett o ny bult så var det snart avhjälpt. När det slirade så var det bara att lyfta slungan och ta ny sats.

Grått o fem grader kallt.december 08 036

 

9/12 08 Nu är det -10 grader, har vart ner till -16 senaste dagarna. Har även snöat så mycket tid har gått till snöröjning. Nyss var en sotare här och gjorde brandkontroll. Skickad ner en kamera i skorsten och tittade på skorsten och det som var intill hela vägen där det gick. En tak stol var nära skorsten men hade inga märken efter att blivit varm nått men skulle kommas ihåg om det blev en sot brand nån gång. Köksskåpet som står mot sot luckan har inte heller nått märke efter värme men jag kunde lägga en bit rockwoll innanför luckan. Allt var bra.

Har slagits med bokföringen för företagarföreningen. Har skrivit ner hur jag tänkt bokföra och fick det genomgånget av en kunnig men det blev flera fel ändå. Gädra jobb att hitta felet frånsett ett som var konstigt från början. Nu ser det bra ut men det är ändå inte riktigt riktigt. Man ska inte ha handkassor för det är jämnt där det blir fel och det ska inte kosta att vara kassör. Skytte tävlingen med alla olika inkomster och utgifter bäddar för fel. Har en inkomst men för vad? Men det är ju problem som utvecklar hjärnan sägs det så det är väl bara att vara tacksam. Har fått den snön från husvagns tak, van tak o barack tak. Inget litet jobb det häller men nu har jag fått fram ett bra redskap för ändamålet. Skitskrapa till lagård är utmärkt. Fått den lastarn och gjort nått åt startmotorn har inte blivit men kanske i dag. Kalven har i vart fal lärt sig följa med mor men gör sina vilda rusningar o hopp.

 

Från Sussanes blogg  http://ekofamiljen.blogg.se/index.html

Pratade med en person idag och på omvägar kom vi in på miljövänlig diesel. Den är tydligen både effektivare, bättre för motorn och renare än vanlig diesel men efter nyår går priset upp, det läggs på mer skatt; eller rättare sagt; skatterabatten för syntetisk diesel tas bort. Det är väl helt otroligt att staten på det sättet motarbetar utvecklingen?  För det är ju nu så att transporter på våra vägar kan vi inte få bort. Men det är klart, staten får ju in stora inkomster på all bränsleskatt och skolor, sjukhus etc behöver vi ju också. Ska vi betala det med en förstörd natur då- för är bensinen och vanlig diesel billigare så är det plånboken som styr för de flesta.  Efter lite surfande hittade jag det här  http://www.alltommotor.se/2.152/2.153/1.4526

om Sundsvallsföretaget Framtidsbränslen och Paradiesel som dieseln heter. 

För några år sedan satt jag på Ybussen mellan Sundsvall och Stockholm och hade en mycket hängiven och entusiastisk uppfinnare brevid. Han hade uppfunnit ett sorts diesel som man kunde få ut av spill från skogsindustrin. Jag fick då en fyra timmar lång föreläsning om hur bra den var och hur svårt det var att börja tillverka pga av att staten satte käppar i hjulen, trots att det skulle vara bättre för både oss och miljön med mindre gifter i luften. Därför reagerade jag med lite nyfikenhet då jag hörde om något liknande idag. Själv skulle jag gärna köpa ett mer miljövänligt bränsle. Väldigt konstigt att staten kan motarbeta en sådan sak, jag förstår inte??? 

Intressant från 
Framtidsbränslens hemsida,http://www.framtidsbranslen.se/ särskilt den sista meningen:
"Pilotprojekt 2002
Sundsvalls kommun - första kunden

Redan i januari, en månad innan GTL diesel introducerades på den svenska marknaden, började Sundsvalls kommun köra i några av sina tyngre fordon, två traktorer (Valtra och Ljungby) och två lastbilar (Scania och Volvo). Förarna upplevde ingen skillnad jämfört med diesel annat än att det luktade mindre. Detta pågick fram till sommaren då man övergick till 4 st dieselgräsklippare för stadens parker. Förarna ville sedan inte återgå till vanlig diesel då de stördes betydligt mindre av avgaserna från GTL diesel.

december 08 041

19/12 08 Ja ha, Har det redan gott tio dar? Startmotorn kom den och är tillbaka. Inget större fel, blev lite upputsad och en del utbytt för säkerhets skull. Fick sätta på en jordkabel till så funkade det hela. Blev nya bränslefilter för det är hopplöst få bort startmotorn utan att avlägsna dom. Chevan har fått service. Nya tänd stift o filter o olja lite här o där. Roxy har livmoders infektion. Livmodern är upp svullen, Veterinären tyckte att operera bort livmodern var enda lösningen vilket vi inte har räd med. Jag sa hon var 8 – 10 år. Morgonen efter så ändrade jag besked till 5 – 6 och en ljusröd flytning efter som det var ljusröda fläckar på lakanet hon legat på. Då tyckte veterinären att vi kunde göra ett försök medicinskt. Allvarlig livmoders infektion brun illaluktande flytning. Vid senare kontroll av lakanet visar det sig vara fullt med ljusröda flekar Det är blommor. Finns inga bruna fläckar vilket är viktigast. Vi har även fått ett par lam. Det är ingen ordning på ena svarta tackan. Jag har alltid haft baggen tillsammans med tackorna och vist nån tacka har väl vart tidig, februari, mars, men december var väl att ta i. Förra året förlorade jag ett lam men det var senare på våren och var ett par månader gammalt. Det har ju blivit en värmebölja. Snön på plåttaken har åkt av så nu måste lastarn på igen. Tråkigt nog har jag inte eller rättare jag kan inte sätta på min snöskopa på Fordens lastare. Skulle få hjälp att bygga om lastarn så jag fick ett standard fäste men hjälpen har tydligen aldrig tid. Nu har jag jordskopa och väldigt mycket bättre en ingen skopa, men det blir nog en heldel handskottning också. Måste ju hinna innan det fryser till.

I går var vi i Östersund, åkte Inga-Lill`s bil. Den drar ju lite mindre soppa och bara transport fram o tillbaka. Hon lämnade en hårtuss som går till England där dom analyserar den och får fram om hon har alla mineraler hon ska ha och metallhalter som koppar, kvicksilver o jag vet inte vad. 1500kr. Vore väl billigare för Svensk sjukvård en att ha folk gående sjukskrivna i år kanske flera år och i dagsläget med nya regeringen så blir det ju sos och självmord för dom orkar inte. Man ska ju vara frisk för att orka vara sjuk. Läste du om killen som fick sjukpenningen sänkt när han skulle ut på sina drömmars resa. Har man kanser och dödssjuk så får man inte göra en sista resa. Vi har det fint i Sverige man det finns en hög med pappersvändare som borde skickas till Irak för stening, nja några av dom kanske några månaders fängelse för maktmissbruk var tillräckligt. Tänker på kvinnor som blir utvisade och några som vart här i flera år och arbetat. Nu ska dom till sitt gamla land som dom flytt från för att söka uppehållstillstånd här. Och när det hjäller Volvo och Saab så tycker jag dom ska slås ihop och vara Svensk ägda. Bygga el bilar och hålla sig i framkant av utvecklingen i stället för bakkant.

 

22/12 08 I dag ramlar det in runt 9000kr i gårds stöd. Sen kommer dom dåliga nyheterna. Det är tomt. Fante ligger o snarkar. Inga-Lill har åkt in till Ström och Roxy ligger i garaget. Tomt utan henne. Hon blev sämre i går eftermiddag. Tyckte hon blivit lite tjockare, magen var hård. Hon ville helst ligga ute vilket hon nästan alltid velat men inte på kvällen.

Då ska man ligga i vägen, gärna vid kamin. Snubblar dom över en, så mycket bättre, för då blir man ju om klappad.

Hon var ju med ut och höll reda på mej men ingen fart. Vid 21 ville hon inte ha godbitar som ost o skinka, huvet o svans hängde och hon låg inte som vanligt. Plockade fram slaktpistolen men ringde en granne som tog geväret.

Hon var ju så pigg. När man ropade på henne så svarade hon med ett voff. När hon åkte bil så pratade hon helst hela tiden, i bland ljudligt. När Johan körde o sladdade på åkern så tjöt hon rett ut och så fort han tittade på bilen så var hon där. Minsta lilla glipa på dörn så var hon där o trängde sig in och vägrade gå ur.

Nu snarkar inte fante men han tittar upp.

Han har ju ont i höfterna så vi har dragit ut hans bortgång alltför länge. Han har jobbigt att komma igång men sen så kan han fortfarande få lite fart.

Blir tomt utan hundar. Får titta på räven som säkert kommer att försöka norpa nån höna o kanske även nått lamm. Jag tror ju att hundarna även gjort att björn o varg, om den senare vart i närheten, avstått från en fårstek. En hund som står i band lär ju inte avskräcka men flera lösa. Att björn vart väldigt nära är ju säkert.

Nej det har snöat och garage taket är inte färdigskotatt. Solen skiner från en icke molnfri himmel. -4 grader. Måste ordna en begravning på nått sätt. Hon får ligga hos Pyret, Hästen ligger också nära och ett eller två får som blev hund rivna för en massa år sedan. Inte mina hundar.

Hade nog inga hundar då, åtminstånde inte lösa.

 

december 08 043december 08 034

 

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 30 december 2008