Göran

 

 

bild 898

Naturnära liv, Naturliv ? 


Göran Hellbergh  goran@naturliv.nu
 

Det är alls ingen mening i att bara höra talas om intressanta ting----- gör själv---- med egna händer---- det är det som är charmen.”

Hejsan. Hantverket har vart tämligen vilande men hoppas på förändring. Mina skinnstövlar ska lagas först och främst så mina skinnkläder kommer på igen. Stövlarna blev utslitna förra året. Jag stortrivs på dansgolvet och när fransarna fladdrar.

Jag är avbytare åt ett par bönder. Rörmokare åt en tredje kund och snickrar hos  den fjärde.

Jobbat 17år som rörmockare. Fem som formsnickare och lit av varje. 20 år som småbrukare. 8 som avbytare.

 

http://hem.passagen.se/skinn/

 

Dagarna går 15/1 2007

Blev den här texten till

Naturliv GH NATURLIV Naturligt liv.

Gått den tvååriga studien till "vejleder i naturligt friluftsliv/naturliv" vid Norges Höjfjellskole. Med Nils Faarlund som vejleder under FOR-UT.

Han såg snabbt att jag var pryltokig (hade bara de modernaste prylarna) och föreslog att jag skulle sammanställa/göra ett enkelt häfte om friluftsutrustning för ett naturligt friluftsliv som inte förbrukade natur utan bara brukade. Kom till studien i Helly Hansens syntettröja med förlängd arm och ryggstycke. Avslutade studien i ylletröja. Morfar skulle inte överlevt i syntetmattrial. Ylle värmer även i fuktigt tillstånd. Händer det som inte får hända är möjligheten att överleva/behålla flest kroppsdelar större klädd i ylle. Därtill förbrukas inte natur eller människor. Syntetdamm i lungor m.m.

Nu måste jag utfodra mina djur, morsning.

Var är glasögonen? Senilsnöre har sina fördelar.

 

15/1 07 förmiddag, snöar o blåser, riktig vinter hur länge det nu varar. Skulle vara omkring -1 grad i morgon och jag planerar slakt. Har du förlite kött och förmyckett av nått annat? Vi kanske kan byta?

Vi åkte skidor (det vi Svenskar kallar stup är bara en slutning för Norrmän), provade på bergsklättring, isklättring, glasiärvandring, paddla i olika vatten. Vara ute och diskutera vad vi gör ur olika perspektiv, lämplig färdväg, utrustning, säkerhet, fortsatta diskussioner inomdörs. Hur påverkas naturen av vår framfart och utrustning, vårt sätt att ta oss till upplevelsen. Är friluftsliv möjligt i närområde om jag bor i stad, landet. Vad betyder naturupplevelser för människan? Behöver vi natur?

Diskussionerna och olika seminarier, människor vi sökte upp för att lära olika saker ledde till att jag fick en ny insikt. Vi måste var och en ta vårt ansvar. Inse att om inte jag gör nått så kan jag inte begära att någon annan gör nåt. Börja redan i dag med nått litet, fortsätt i morgon. Tar man ett litet steg i taget så kommer man framåt. Springer man är det lättare att snubbla. Väntar man tills man är tvungen så är det jobbigt.

Häftet ledde till att jag insåg man kan skriva tråtts att man inte kan stava. Även till att jag blev skinnhantverkare. Provat på och lärt endel  om att jobba med andra hantverk. Dels för att göra egna ting och för att lära vidare till andra.

 

Andra friluftsutbildninar är Scauter, Friluftsungdomen, Skid o Friluftsfrämjandet, Argaladei som har häftet jag gjorde, STF färdledarutbildning vinter o sommarfjäll, stug, tält, snögrottsfärd.

 

Vart färdledare några sommaruppdrag åt STF. Vägledare på en Dansk folkhögskola både i Danmark och Norskt vinterfjäll. Några månader varje år under några år. Diskuterat friluftsliv på några scautläger, visat allternativ utrustning, lärt ut lite om skinnarbete, tovning m.m.

 

Som skinnhantverkare har jag sytt skinnkläder, ryggsäckar m.m. Haft kvällskurser för Studiefrämjandet. Jobbat med pensionärsversamhet, fritidsgård.

 

Registrerade företaget GH NATURLIV för att jobba med olika projekt.

 

Levde några år på skinnhantverket och Vejlederuppdrag.

 

 

 


Senast uppdaterad: onsdag 9 april 2008