September09

september09 001 

Har jag inte skrivit sedan den 11/8  Då får jag lov att skriva nu. Vad har hänt sen dess finns nog lite skrivet men inte utlagt i andra datorn. Har köpt en MAC igen så nu har jag en riktig dator igen. Underbelyst tangentbord och startar nästintill blixtsnabbt till lika med avstängning. Behöver alltså inte stå på jämnt. Tyckte min gamla Performa var super. Enkel att hantera. Vad var det hårddisken rymde? var det nära två gig  eller var det 20? 1,8 sitter i huvet men kan det vara riktigt? 160 i den här MacBookPro. Vi var ner till Stockholm med ett flyttlass åt ett barnbarn. Köpte datorn då. Så har jag köpt en ny släpvagn. Höll på i två dar med gamla för att få alla lysen och broms att fungera. Lysena lyser men bromsen funkar inte ordentligt. Hela vagnen är i renoveringsbehov och hjulaxeln är nog inte riktigt som den ska Så jag köpte en ny mindre o bromsad. Nu regnar det som vanligt. Undrar om vi slår Bergen i år? Fast oftast är det ju inte så stor mängd som kommer. Det kan kanske vara lite diskutabelt om hö jag hart räcker över vintern. Hade två nej det är nog tre lass sedan förra sommarn. Står 800kg på självlastarvagnen. Är det riktigt hårt pressat tro. Räknar 600kg och 9+2 lass 11 * 600=6600kg Fick en bal sej 200kg 6800kg.


Kossorna mjölkar inte så 20kg till två kor. Brukar räkna 28kg. 1,5 per får. Fick trillingar i sommar och tvillingar nyss, 15kg. 35kg i 270 dagar = 9750kg. 

Räknar bara tackor med bagge.  7,5kg *270= 2025   5400=270*20 = 7425kg  Måste se bättre ut med 700kg i lasset ja det blir ju 1100 kg till 7900kg

Slakta tidigt och kanske, troligen en kossa.

 Men blev det kanon väder så har jag många lass att hämta.

yr.no  6mm tors 4,7 fred  1,9 lörd 1,8 sönd 0 månd o tisd 3,2 ons 0,3 tors. Så där ungefär har det sett ut sen det var dags att ta torr hö in i lada. Klockan är 20,30 riktigt skumt ute. Öppna källardörn så det svalnar där. En talrik grekisk sallad, får nästan abstinensbesvär om jag inte får grekisk sallad.  Det är särskilt osten som skapar behov. Fick givetvis ta två rundor ute för att stänga för hönsen och titta på min gjutning. Håller på att gjuta golv i garaget. Gjuter en bit i taget men nu är mitten färdigt. En smal remsa in till och under väggarna kvar. Nej måste ha en tallrik sallad till. Ringde och beställde 2lass bil med släp grus till infarten. Jo var in på Biltema och kompletterade verktygen och två plåthyllor till garaget. På fredag kanske det blir två till från Jula  den här gången. Köpte även en så kallad "hora" på biltema. Skön vagn så man kan sova under bilen i stället för i. Måste väl bli bättre ordning i garaget med riktiga hyllor. Dom sticker bara ut 30cm från väggen. 75 breda och 180 höga. 6 hyllplan. Höjer hyllan 10cm så en back går in under understa hyllan. Nu är jag trött. god natt.


Skickar e-post tillmej skälv för hemsidespogrammet finns i PC-n. Den är 
så otroligt seg , därtill är det ju roligare med nya grejor. Fick nyss 
hjälp av support så det trådlösa och e-posta fungerar . Först gick e-
posten in i den här datorn. Förde över grejor som jag ville ha i den 
här. Sen när jag skulle skicka från den här blev det stopp även bå 
inkommande. E-post support så gick det att sända men när det skulle hit 
blev det stopp igen. Men nu funkar det.
  Man kan undra vart allt  vatten som kommer ner kommer ifrån. Att det 
inte tar slut nån gång? Såg ut att bli några dar uppehåll så jag slog 
en åker och började med nästa. Tre varv sen sjönk traktorn. Lastarn 
trycker ju hårt på framjulen men där jag brukar lossa lastarn har Odd 
några BMW motorer med mer. Får bygga upp nått stöd för lastarn. Av är  ju enkelt men sen att få på den är ju problematiskt om den ligger på 
backen. Men undrar om jag inte fixade det nån gång. Får fundera. Eller 
hissa upp Odds motorer en våning. Han var hem ett par dar sedan fick 
han ett jobb och försvan innan  han hant städa upp bland sina grejor. 
Skrev jag att det böjar bli golv i garaget?
ar väll minst fem minuter att få igång den och se vad jag skrev sist. 
Föresten ska väl de finnas i utgående e-post.
Borta? . Har köpt några hyllfack och slänger , flyttar saker till andra 
förråd. Eftersom en vägg inte är helt klar så har jag tagit bort 
grejerna som stod lutade mot den. Skriver om utsidan och lockräderna 
sirca tio som inte finns där dom borde vara. Fem cyklar i dålig 
kondition. En värkar enkel att få i ordning. Måste köra flera vänder 
till sopsorteringen för det är inte bara cyklar som borde resa dit. 
Skogens bilskrot har slutat hämta och ska lägga ner. Undrar om dom tar  emot på Flata? Är väl minst fem bilar som ska bort Odds två. Johan 
en.  En kan man väl säga är begges.
Halvdan sol ute Ska jag piska upp tro, där jag slog. Törs jag ta 
Forden och lyfta/släpa upp slåttermaskin på fastare mark? lämnade den 
när vi  bärgade traktorn. Värkar fast på sidan av maskin.

Skulle  behöva lägga under bärbuskarna mot ogräset eller till att ströa under  djuren så jag inte behöver köpa strö. Kan ju stränga med Forden och prova att få slåttermaskin  på lite fastare mark. Skulle hjälpa ett 
bara vrida runt den. Är ju nyttigt med en promenad. Nej det blir 
mjukare för varje gång jag kör så det är nog dumt att stränglägga med 
Forden, den är för tung.

september09 028
 

Första bilderna är från augusti när jag slår. Sen kör jag in med självlassarvagnen. Hökanonen blåser upp höt i höladan. Sen en bild på hövändarn jag använder och flera bilder på en som jag inte använt, fattas några fjädrar. Så låsnar en av armarna på den jag använder. Är tvungen att skära hål för att byta bulten som gått av. Sista två bilderna är från åkrarna jag slagit och kört fast på. Tog upp slåttermaskin i går och givetvis fastnade traktorn. Undrar om jag skulle försökt med lågt lufttryck? Jag kom ju inte framåt för där var slåttermaskin som jag lyft mot mej. Bröt lite granris och försökte få in under bakhjulen men det var svårt. När jag lyfte slåttermaskin så svängde den fram en bit och med handkraft lite till så jag kunde köra fram en meter. Då kunde jag komma bakåt en bit innan jag lyfte maskin mot mej. Ner med maskin och bakåt en bit så upp med maskin på nytt så den kom efter. Hade inte tagit med tryckstång så jag lämnade maskin och körde hem. Ordnade med Odds motorer så nu kan jag köra in en traktor under snedtaket. Ta av lastarn om jag vill. Det är skönt på vintern när traktorn står under tak. Slippa skrapa rutan som inte finns på Forden. Sätet finns. Sladd till motorvärmare finns och batteriladdare är där hela tiden. Fordens generator kunde vara bättre. Får sätta i batteriet från Persson så blir startkraften ändå bättre en med nuvarande batteri. Nu är det härligt väder ute men blåsigt. För en stund sen alldeles svart av tunga moln.

 

18/9 Lättregn men det har vart två jättefina dar och i går ganska tungt väder och duggregn en kort stund. Tog upp endel potatis. På samma planta jätte fin plugg och helt täckt av skorv eller vad det kallas. Varför är det så? ”goran@naturliv.nu”. september09 054Kanske fortsätta bygga hemsidan med iweb i Macen. Då kan man tydligen få in bloggversion . Men så svårt kan det väl inte vara att klicka på E-postadressen? Vist – alla kan inte läsa inlägget om inte jag infogar det i texten men fördelen är ju att svarar man nåt korkat så finns ju lite tid att stoppa det.. Som du ser på bilderna så har jag gjutet golv i garaget numera.september09 033 Även den provisoriska bakväggen på mjölkrummet, heter så för vacompumpen till mjölkmaskin är där, är inte provisorisk längre.september09 044 Det är tänkt att gjuta golv i mjölkrummet och isolera upp väggen mot stallet. Finns ju ingen häst där som skänker värme. Väggen är ganska dålig på stallsidan och sågspånet på väg att rinna ur.

Kanske slutat regna. Droppar väldigt lite från taket. Ska ta upp lökenseptember09 046 och några potäter till. Planterade om vita hallon i går. Blir hallonhäck i söder om trädgården.september09 049Det här är vanliga trädgårdshallån i öster. Korna är i norr så bakom alla bränneslor på högen ska det vara vita hallon. Fåren gillade dom buskarna så dom betade ner dom i sommras när dom var in i trädgården. Vi fick alltså inte smaka några i år men röda fins fortfarande att smaka.
 


'


 

 

 


Senast uppdaterad: fredag 18 september 2009