Oktober 09

!cid_2535380f-1853-48d1-87ce-3d00b113bc9c

 

7/10 09 Ja så var det oktober och vinter. Troligen årets sista slåtter i går. Det blev en liten bit kvar men jag slog och sträng la  en hektar. Körde hem ett lass med gula vagnen utan lemmar. Kanske blir nån bild framöver. Jag tog kort men det blev inte överfört från mobilen. Däremot från kameran men den var inte med i traktorn. Det gick bättre en förväntat med ett avbröt för service och mat. Fästet för fjädern som håller stödhjulet behövde en ny mutter som jag inte hade med. Var mjukt i ena kanten av åkern men jag kunde ta nästan alt. Det var lilbiten överst som inte blev slagen. Den nya slåttermaskin lindade upp alt på trumman så jag byte till JF-en och slog det nedre först. Värkade som det skulle gått den övre också men nu hade det blivit eftermiddag och mjukare, JF-en vibrerade så mycket att jag avbröt och övergick till stränglegning.

dsc00052Kossorna värkade inte överdrivet förtjusta i fodret när dom fick det på foderbordet. Får se i dag hur intresset är.

!cid_aca0dd43-26ff-46b4-b557-07a8592b140c

Tre grader varmt så det är riktigt klabbföre. Vart bort till en bonn och tillsammans med honom fått in en kviga i hagen som hon rymt ifrån. Det var vissa problem att ta sig fram med bilen. Bussgods bil fick göra flera försök att ta sig uppför en liten backe. Våran brevlåda nerkörd så jag måste repparera ställningen för den. Ska även söka snökedjorna till 35-an. Har en trave snökedjer att sortera. Fordens ligger för sej själva. Med lite tur så är traven 35-ans eller dom övre. Använde aldrig snökedjor på 35-an förra vintern.dsc00056

 

16/10 09

Har gått med i Facebook. Fått nyheter om mina grabbar av andra som sett vad dom sysslar med i "Facebook" och tyckte att jag ville se själv. Ganska kul. Mankan ju få betydligt snabbare kommentarer på det man skriver. Jag tycker ju det är lätt o snabbt med e-post och mer personligt men i "Facebook" kan det ju ses av fler så man behöver bara skriva en gång istället för kanske tio. Nja det stämmer ju inte. På "Facebook " kan ju fler se alla kommentarer och kommentera kommentarerna. Ska inte trassla in mej mer. Det är två grader varmt och inte vart under nollan i natt. Fortfarande snö men gräset sticker fram lite här o var. Har slaktat tre får. Intresserad av fårkött, nöt kött? Ska slakta tjuren snart. Jo tretiofemmans kedjor låg närmast så dom sitter på. Kanske får på Fordens snart, måste ta hem slåttermaskin. Har jobbat lite med veden men motorsågarna går så dåligt. Lämna in dom på ordentlig service och köpa en ny. Hopplöst när man ska jobba så går inte sågen. Lika mycket jobb med sågen som att såga själv. Nu ska jag je djuren mat sedan stycka ett får. hinner jag så kanske jag hemtar ett lass foder. Snön borde smält ovanpå strängarna.

21/10 09

Jobbat i helgen och inga större missöden men tog med en kalv hem. Kanske ett missöde. Vande in den, när jag jobbade, med pulvermjölk. Lite i taget. Fick sällskap med fåren i stallet första två nätterna och även ett tag på dan. Har även hållit mej sällskap. Vi gick en promenad till VästerRuven nu på förmiddagen.  Har vart varmt några dar men nu åter kalt. -2  nu men -5 i morse. Men det droppar från plåttaken, dimma o frost.dsc00064

22/10 09

Omkring den 14 gjorde vi surkål. 2 – 3 dar vid +22grader. Tror det var 14 dar vid +15 grader. Sedan några månader i källaren.

Nu är det vit ute. Endera lätt snöfall eller rimfrosten. Släppa ut kossor, får o kalv. Stycka ett får. På med snökedjorna på Forden och hämta slåttermaskin.

 

Du råkar inte ha reservdelar till en slåtterbalk Aktiv Fischer AB Morgongåva typ SPR nr 437319 Några fingerspetsar är lite krokiga och en fattas. Kanske kan korta balken en fingerspets? Ha en bra dag

Tisdag den 27/10  21.00

Har hämtat hem slåttermaskin och strenglegarn. Fått på bägge kedjorna på Forden. Kedjorna är slitna och måste repareras med sjakel(hur nu det stavas). Körde upp med 35,an först. Den kändes väldigt läskig i framvagnen och när nu ändå Ställan stod framför sitt garage så svängde jag in. Hoppade ur traktorn och ryckte i hjulet. Något är fel? Ja bultarna där är ju av sa han direkt och pekade. Så gick han in och tittade om han hade några sådana bult. Inte har jag sett att dom var av? Jag har ju en 35;a till som står och hoppas på ny motor. Där tog jag bultarna jag behövde.


 När jag nu var igång så bytte jag olja och filter.


I går kväll när jag skulle till dansen så startade inte bilen. Dör ståt öppen och dragit ur batteriet. Båda var alltför tomma så det fick bli reservbatterit. Gick inte heller, fel på startkablarna. Så med nya startkablar startar bilen men på tok  för dålig laddning.  Vi tar Citran och hälsar på Inga-Lills far istället.

I dag har jag jobbat hela dan med att få loss generatorn ur bruna chevan. Den ska vara tämligen nu 2005 enligt kvitto. Det är automatspennare på remmen. Hylsa och brytgaffel står i repboken. Hur kommer man in med ett brytjärn där? Det är ju vann med motorn halvt inne i bilen. Fast nykel 16mm så orkar jag lyfta spännarn så jag får loss remmen och så småningom generatorn men inte ser den särskilt färsk ut.

 På röda chevan är det en rund bult på spennarn. Hur ska det gå till här? så småningom så provar jag med insticks nykel. Första gick inte men nästa fastna så jag kunde lyfta spennarn när jag satte en liten förlägnare på nyckeln. Tvivlar på att jag orkar spänna upp den om jag släpper den när remmen är borta. Bockar till två svetstrådar som jag kan haka fast och skjuta under nyckelskaftet. Snart är generatorn loss men den här generatorn ser ju inte så gammal ut?

Nå dit med den andra och byta rem till en ny. Tämligen invecklad remdragning. Finns karta under huven. Inte det lättaste att  få in remmen och på plats. Något för lång. Bort o dit med den gamla. Också för lång. Alltså fel dragning.  Nu i kväll fick jag dit den nya remmen och rätt dragning för jag fick på spennarn även om den kom i ett högre läge. Spänner nedåt. Jo en hylsa lossna och ramlade nån stans när jag hade ett öppet hål i ventilkåpan. Otroligt att den skulle lyckas ramla rät ner där. Men jag skruvar med stortbesvär av locket utan att finna hylsan. Har en lång magnetmejsel som jag letat med utan framgång. Verkar ju helt otroligt att den skulle hittat nästa hål också, för det blir en förskjutning. Men om, vad händer då? Ramlar den vidare till oljetråget? Kanske blir liggande i en oljekanal där oljan rinner ner till tråget? Troligen ligger den nånstans i framvagnen och ramlar av när jag kör. Blir lite spännande i morgon när jag ska starta bilen.


 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 29 oktober 2009