December

Därför är solpanelerna totalt slutsålda

 Av Jonnie Wistrand

Tyskar med solkraftsambitioner har det inte lätt. Handeln är helt tömd på solpaneler och kringutrustning. Gissa varför.

Under 2009 har tyskarna tillfört närmare 3GW elektricitet till elnätet med hjälp av solpaneler, enligt branschorganisationen BSW. Den exakta siffran är inte fastställd men på BSW vet man åtminstone en sak – tillförseln kommer inte att överstiga 3GW. Orsaken är att det helt enkelt inte finns några solpaneler eller annan nödvändig utrustning att köpa kvar i landet, skriver Cleantechnica.com. 

Orsaken är de generösa inmatningstarifferna som införts i Tyskland. När inmatningstarifferna infördes 2003 ersattes en nettoproducent med motsvarande tre gånger den normala kostnaden för elektriciteten. Den ersättningen har sedan dess sänkts till motsvarande den dubbla kostnaden. 2010 sänks ersättningen ytterligare 10 procent och har bidragit till en rusning efter solpaneler under slutet av året, ackompanjerat av en återhämtning efter den finansiella krisen. 

2008 installerades 1,6 GW kapacitet i form av solkraft varpå den sammanlagda tyska solkraftsproduktionen uppgick till 5,3GW, enligt Cleantechnica motsvarande en tredjedel av den globala produktionen på 15GW. Till följd av den kraftiga uppgången i år kan den tyska andelen av den globala produktionen växa till hälften. 


Här finns boken i pdf-format Handflar om vindkraft på lantbruk


December 2 2009

Har skrivit i Face Book. När jag körde bildvisning i macen så visade det sig jag hade rörliga bilder med ljud. Men i vilken kamera har jag spelat in det? Råkade trycka lite för mycket  både på mobilen och kamran vilket ledde till både film och ljud vilket jag inte uppfattade då. Nu ar jag lärt lite mer men det blir inget hörbart ljud i mobilen. Byta batterier i kamran och prova. Läsa instruktionsböker. La in lite film med ljud i Face Book. Ska försöka här med men det fionns ju massor av anmnat att göra som är viktigare. Det är lite grått på himlen men solen skiner och strålande skidföre -6C. Måste ta min första lilla skidtur i vinter.

 

3/12 09

Inga-Lill säger att många undrar hur jag som ska föreställa vara så miljömedveten kan sitta o köra så stor bil. Har inte längre råd med två bilar. Vill kunna stanna koka kaffe,te titta på molnen som drar förbi när jag blir trött vilket jag blir fort bakom ratten. Har ingen stuga eller koja nere vid nått vatten. Jo jag har bilen en rullande sommarstuga med toalett, köksgrejer, lite mat som blåbärssoppa, nuddlar, havregryn. Vintersovsäck visserligen gammal och väl använd men ett extra dun täcke. Troligen dun från misshandlade fåglar i täcket. Hoppas att dom inte kommit på tanken när sovsäcken tillverkades men den var så dyr så man kan hoppas på det bästa. När täcket köptes hade larmet inte gott men borde ju förstått ändå att nått var skumt. Bomull odlas oftast med en massa gifter om det inte är KRAV eller liknande kontroll. Förr körde jag 4000 mil om året nu vet jag inte. Till Löstoppen frdag kvälll, lörd morg o kväll, söndm o kväll, måndm. 60mil*12= 720 mil men jag sover kvar många av dom mjölkningarna på nätterna. 12*20=240mil  Känar 1,5 - 2 timmar när jag sover kvar. Kan ofta handla på fredagen och måndagen.  Men jag vill göra storinköp i Sikås för att den affärn ska vara kvar. Dom har mycket etologisk. Det blir cirka 6mil men försöker ta det samtidigt med nått annat i Hammerdal. Jag har eget kött som håller en tio hektar öppna. Äter minimalt med tillskotsfoder som transporterats långa vägar. Blir förstås traktor körning för att ta hö och skotta snö för att inte tala om all stenplockning. Hade jag haft det som jag velat så hade en familj i närheten samverkat med djurskötsel så man varit mera fri och kanske skött mycket med häst. Finns fantastiska hest redskap nu för tiden. Den stora bilen medför av sig skälv att man drar ner bilåkandet. Ett skidspår mot byn så man kan snyltgästa nån på fika eller sköta eldningen åt någon som inte är hemma. Finns ju cykel på sommarn. Men varför görs inte en cykelväg intill alla vägar och varför kan man inte ta cykel på alla bussar? Det kunde man när jag var liten och i Norge är dom möjligheterna betydligt större. Det är ju en folkhälsofråga. Miljöpartiet och bensinpriset. Vid närmare studier så ska du finna att det inte var MP som drog upp priset. Vi vill ha lansortskompensation. Svårt o krångligt. Fixar man lätt med vägavgifter. Var det 70 tal som massor med stora parkeringsplatser bygdes för att man skulle ställa bilen och ta tunneln in i centrum eller buss? gratis buss o tunnelbana så slipper man rånarna där och bussföraren kan ha egen bur mot kneppskallarna om borde sitta inne. Nuvarande regering tror ju inte på sina egna experter och följer inte deras råd. Fast föregångarna var inte så smarta dom häller men bättre.  Nä Maria Wetterstrand som statsminister vore nått det. Reinfält är tydligen rädd för att ge henne en chans att synas Blev ju petad ur regeringsdelegationen.

 

När jag släppt ut djuren i morse så tog jag en liten promenad. Kalven hängde på och stångade mej i baken litet då o då för att få mjölk. När vi kom till Gunnar o Lotti så kom kossan i full galopp och ville följa med. Dom stack iväg före mot VästerRuven. Men när skogen slutade och min åker tog vid så svängde dom av hemåt, Skuttande o hoppandes med slängande bakänder i full galopp så det var konstigt dom inte snubblade på sig själva. -12C och frusna fingrar så jag inte fick upp mobilen och delge er synen

 

http://www.apple.com/se/macbookpro/design.html  Här ser du vad jag har 
för dator. Den ska vara väldigt grön. I huset, lagård m. m. fins 
en eller två vanliga lampor, alla andra är energisnåla och det blir 
fler o fler led lampor. Några med rörelsesensor så dom lyser bara när 
man kommer dit. Det ska bli fler sådana.
Eftersom vi har gamla fönster så är det att sätta klisterremsor på 
dom. Helst satte jag dubbelruta på utsidan om jag vann lite pengar. 


21/12 09 -14grader. Vart några dagar med riktig kyla. Ner till -25C. Jag har varit riktigt ordentligt förkyld samtidigt men fick slita mej från sängen när Staffan halkade o bröt benet en morgon. Nu är jag nästan frisk. Jo i lördags hade Hammerdalsfolkdanslag + några från Strömslaget en liten dansuppvisning på ICA i Sikås och i Hammerdal. Fika med stut samt janssonsfestelse i arvode. Riktigt gott och skoj att dansa.

Går åt en sex vedkorgar när det är så kallt. Hönsen minskade från sex egg om dan till tre. Jag har gått med i Face book! Ett sätt att få veta lite mer vad Odd o Johan pysslar med. Och intressant att se vad Facebook är för nått.

Sen har vi ju det där tellefonpogrammet ”Skype” . Gratis att ringa mellan Skypeanvändare och man kan ringa till fasta telefoner och mobiler fast då kostar det lite och även från fasttelefoner och mobiler till lokaltaxa från de flesta länder i värden. Har man vebkamra så kan man se varandra och ha telefonkonferens gratis. Verkar billigare en vanliga fasta telefon. Vi i ut byar kommer att bli utan fasta telefoner eftersom telia inte tänker underhålla koppartråden.

 

 

22/12 09 -20C

Inga-Lil har Skype på Svenska och jag på Engelska. Dom är inte presis lika. Jag får ju det mesta på Svenska men verktygsfelt och det som kommer upp är ju Engelska och det stemmer inte med Inga-Lills version. Tänkte skriva in Susannes telefonnummer och födelsedato på hennes information men efter en massa hoppande( ville även se när hon var uppkoplad) fram o tilbaka melan datorerna så kan jag se i min när Inga-Lill är online och Susanne måste skälv skriva sina telefon och födelsedata. Kanske kan se när hon kopplar upp sig. -20c brrr Dags att släppa ut djuren och bära in ved. Går åt mycke ved vill ju ha lite extra varmt nu när vi är så förskylda. Inga-Lill är lika förkyld nu som för en vecka sedan. Pratade o treffad doktor i förgår. Jag är nestan frisk. Men jag tar ingen promenad med ko och kalv i dag annars har vi vart på promead flera dar. Kaven vänder först. Kossn Kina ker det är skitkul att gå på promenad och dansar en sväng i mellanåt med rumpan rakt upp. Ska besikta chevan den 28 så lastgalret ska in annars funkar alt-. Javist måste kolla att draget går att vrida på.

 

24/12 09 -14C

Jo efter lite rostsprej och bökande så går det lätt att vrida. Lastgallret sitter riktigt ordentligt bakom framstolarna. Får förses med säte för 4 passagerare i lastutrymmet. Han som besikta förra året muttrade lite över placeringen. Tänkt göra dörr i lastgallret så man kan förflytta sig inne i bilen. Då är placeringen bakom framsätet perfekt. Bilen är ju husbil och vi är väldigt sällan fler en två. Alltid en massa lösa grejer i baksätet som man slipper få fram om nått händer och gallret är bra att hänga grejer på. Har vart problem att lägga ut det jag skriver ett tag men när jag nyss kopplade med tråd så gick det utmärkt som du ser. GOD JUL!! 
 

 

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 24 december 2009