Februari 09

 Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

  februari 09 028

2/2 09 Ja ha redan Februari. Gott om hö kvar. Har vart en sväng till Östersund och homopat som ställde ögondiagnos utan att jag berättade först. Hon plockade fram mycket som stämmer och att jag är tämligen frisk. Pisar på natten gör väl de flästa i min ålder. Men alla föds inte med nått fel i munhålan och hon såg att nåt var eller varit där. Knäna är ju bra men måste vara snäll med dom. Ryggen såg hon också, självklart kunde den vara bättre men så länge jag inte slöar förmycket eller plockar lingon så är den schyst. Tog bilder på ögonen så om ett halvår, så kan jag gem föra. Har ju alltid haft knepig mage så jag fick grejer som kanske kan fixa till den till det bättre. Våren 75 var jag säker på jag hade magsår men var aldrig till läkare. Tog ledigt och var ute o paddlade som du kan läsa om på annat ställe. Hon tyckte det såg ut som jag haft magsår.

Nu är det kanonväder ute men kallt. Ska ta en sväng på ski

februari 09 008

 

5/2 09 Vart kalt ett par dar men nu bara -7 och det snöar. Värkar ha kommit nån decimeter i natt. Har inte vart ut än. Vetrinärn fick ta bort Fante i förgår så han fick somna in lugnt o stilla. Ligger ute i trädgårn tillsammans med Roxy o Pyret. En bit ifrån Tjorven, vår häst.

Snön vräker ner o traktorelendet gick ojämnt ett tag sedan stopp. Jag körde aldrig så han står ju hyfsat i eländet. Satt värmarn på 35àn och gör smör istället. Matberedaren vispar av bara den. Ja snart får jag tvätta o knåda, salta. Ja nu straxt. Hör ljudet i beredarn hur det går tyngre o tyngre. Måste rusa.

Ja skyndar du dig hit så kan du få smaka på riktigt gott smör, super gott, verkligt gott, gottgott. Tvättade smöret i matberedarn och den gjorde ett strålande jobb. Mitt eget smör på solrutan från ICA, riktigt gott. Ja trots att man är stenrik och har ont om kulor så har man ju förmånen att få riktigt högkvalitativ mat. Här på Ruven är det ganska likt hemma på söder i Stockholm när jag växte upp, med stenlagda gator. Här har vi stenlagda åkrar. Istället för sand mellan stenarna så är här en skvätt jord.

Har du hört den här om två grabbar som växte upp tillsammans men i olika familjer. Dom var överens om det mästa men en sak blev dom aldrig överens om och det var sten. Den ene sa att sten växer vilket den andra skarpt förnekade. Den ene var bondson och den andres far var lärare.

Om du inte tror att sten växer och ynglar av sig som rådis(lite överdrivet)så har jag beviset här. Vist har jag plockat bort massor av sten och dom före mej och vist har det blivit lite mer jord mellan dom men det kommer hela tiden fler o fler.

Nä en hårding med riktigt gott smör mmmmm.

Kanske försöka med startgas på Fården. Motorvärmaren är på och jag värmde på filtren och pumpen lite lätt och upp under tanken. Bytte ju filter nyligen. Har hällt i diseltilsats som ska tränga undan vattnet och rengöra spridarna. Får trösta mig med riktigt gott smör det var gott. -9 o lite lätt snöfall. Släppte ut korna förut och skotade ut skiten sen fick dom gå in igen. Måste vara försiktig med Kina för jag mjölkar inte ur henne ordentligt. Vill ju att hon ska sina så jag slipper mjölka. Var länge sedan var ner och hälsade på mor. Var det Augusti? Nej då dog far sen var vi ner ett flertal resor för att begrava honom och få ordning på hans kvarlåtenskap men ett bra tag sedan var det. Svårt att få nån att sköta om djuren när det ska mjölkas. Björn bor så långt bort. Måste få nån att dela djuren med så man slipper känna att man utnyttjar nån. Bättre att utnyttja sig skälv. Vill bli lite friare.

februari 09 021


 

Forden startade med startgas. Fick stå å gå medans jag röjde ut till vägen med 35àn. Sedan tog jag Forden och röjde färdigt. Vad katten är det för fel? Motorn ska vara genomvarm för att gå. Nu har det kommit lite mer snö -14grader.6/2 09 -20grader. Käns kalt. Blå himmel men mörkt i söder. Mer snö?

 

13/2 09 Datorn är så seg, fruktansvärt seg. Man får vänta o vänta. I går kväll var chokladen som gjord på diskvatten. Nu när jag drack lite bättre choklad kom jag på varför. Den var ju gjord på skummad mjölk. Alltså jag hade skummat av grädden. Har blivit bortskämd med grädsjoklad. Choklad gjord på o skummad mjölk och ofta när grädden lagt sig ovanpå och kommer först när man häller i kastrullen. Har samlat upp över en liter grädde så jag ska göra mer smör. Ska ha begravning i dag. För tre dar sedan opp serverade jag att nått lam bräkte lite mer en dom andra. Såg att tackan föste lammet åt sidan när han ville suga. Tacka nr 3. Undrar om det är hon som alltid försöker göra sig av med ett lam? Trodde hon slutat med det. Men det skedde meddetsamma dom var födda. Dom här lammen är ju ett par väckor. Tyckte inte det verkade vara nåt större fel annat än att det var lite stillsamt. Var ju still i famnen och hoppade inte upp på bordet när jag tog in det. Tänkte att jag kompletterar med lite komjölk. Bara lite första gången så magen vänjer sig. Nappflaska första gången är ofta problematiskt. Men bara dom fått i sig lite brukar dom bli angelägna. Suger dom på tackan också så kan svårigheten kvarstå när det gäller att börja suga. Det här lammet vägrade hela tiden. Pissade och sket några gånger men konstigt lite åtminstone skit. Hon låg vid sängen och jag höll om henne hela natten. Men hon blev svagare vart efter. Man blir ju så fäst vid dom som man ska försöka rädda.

Upptäckte att understället i bambu kostade bara 250kr. Det kostar ju en T-tröja också. Nåt skumt med det är det ju men Susanne sa att det var nån annan som sålde dom till det priset och Gröna Grodan (http://www.grona-grodan.se) ville inte vara dyrare. Minsta storleken var slut och dom kunde inte få hem mer för närvarande. Beställde tre par mens det finns. Blir säkert mycket dyrare framöver. Dom är ju så sköna och varma.

En tråkig händelse var att jag tappade plånboken när jag vart och handlat för några dar sedan. Hade haft motorvärmarn på några timmar så traktorn var varm när jag kom hem. Stannade bilen en bit i från där jag ville parkera och hoppade upp i traktorn. Skrapade bort snön(Det har snöat ordentligt ett tag). Parkade bilen och fortsatte snöröja ut till vägen. Hade plånboken i vanliga byxfickan på blåstället vilket inte är bra när man kör traktor. Kom tillbaka och satte på mig en varm jaka och fortsatte röja snö. Slår till med handen mot fickan och känner ingen plånbok? La jag av mig den när jag tog på jackan? In och kollar kökssoffan som är mitt kontor. Under soffan? Kan jag lagt den i bokhyllan? Ut och tittar i traktorn. Har suttit på en matta som jag lagt upp över ratten. Startknappen sitter under ratten och kan frysa om det kommer snö o vatten på den. Ingen plånbok. Ingen durk i traktorn på den sidan jag haft plånboken. Tittar under traktorn och går med en bra ficklampa flera vändor ut till vägen och tillbaka för att kolla kanterna. Ingen plånbok. Ringer och spärrar o beställer nya kort, köpkort, kreditkort heter det väl? Dan efter när det är ljust nya undersökningar av traktor och vägkanter. Till o med en tur med kratta och krattar lite här o var. Ingen plånbok. Ny snöröjning i går. Inte för att det snöat men för att putsa till lite o brädda. Ut till brevlådan för att hämta posten och bort med snön framför den. Kommer tillbaka till traktorn och ska rätta till kudden jag lagt på sitsen när jag började snöröja den här gången. Plånboken ligger där på sidan av kudden. Det är fri sikt bra långt och djupsnö där sikten är sämre. Hur f—n har plånboken kommit dit?
 

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 17 mars 2009