Maj 09

 

Tror den 8/5 09 Tog 8 minuter att få upp dockumentet så jag kan skriva och använda stavningspogram. I bland är datorn snabbare. Väntar på att klockan ska bli sex. Inga-Lill ville inte bli väckt tidigare. Ska ge djuren sedan till Östersund och prata med Chevrolet bilverkstan. Skulle till Stockhplm i går och kom nånstans efter Bräcke på E14 vid en sjö. Stannade för att fika. Var väl bara sopor till en och en halv sopsäck där. P-platsen före gick det säkert att plocka tre säckar. Svensken är otroligt skitaktig. Kan tro det är 1800-tal. Nu ringde telefon. Får fortsätta senare. Får stäla den här på rensning av onödiga filer men det var bara nån väcka sen sist.

9/5 09 Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

Hej. Håller på att läsa Deepak Chopra ”Bli yngre, lev längre”. Intressant men den plöjer man ju inte igenom så lät. Läste en först som jag lånade av Stefan o Katarina. Den ligger i bilen och jag kommer inte ihåg vad den hette. Böckerna stärker det jag trott och ger en massa ny kunskap. Får se hur mycket som stannar kvar i huvet. Han tycks tro på Ginko så jag gick genast till skåpet och tog en samt tre Omega tre kapslar. Vi äter fisk en gång i veckan. Nu gör jag råkåstsalladen själv. Skär den med kniv så den blir grov och fodrar ordentlig tuggning, tycker den är godare då. Sallad ,äpple, ananas. Morot, lite purjolök, kanske vanlig lök. gurka, tomat och givetvis fårost, olivolja, äpelsidervinäger. Själv så handlar jag mest Krav. Krav mellanmjölk och riktig mjölk direkt från kossa när jag mjölkar. Då dricker jag en tre deciliter innan den blivit kyld i tanken, tycker den är så god. Tar hem en 4 till 8 liter beroende hur länge jag mjölkar. Pratar om vokning och ångkokning men inte mer hittills. Jag rör mig ju mycket i och med jordbruket. Nu ska ju överblivet hö ut ur ladan. Kor som smitit jagas hem, i år har hitils inte fåren kommit så långt. Men följer ofta med Inga-Lill på hennes promenader. I bland har också jag stavar. I går ca 45 minuter ca 4 – 6km i snabb takt, jag pratade några ord med en på byn och fick lägga på några kål för att hinna i kapp. Direkt när jag fått på mig torr skjorta 152 78 90 144 82 88 144 81 87 Efter durs o spikmatta, kanske förstörde linnehandduk som jag hade emellan en halvtimme, liggande på golvet efter ytterligare fem minuter 122 65 60 126 69 59 126 66 59 det var jag skälv som läste och skrev resultaten. Näsan började rinna när vi körde söderut och innan vi startade så var jag lite konstig i huvet så jag trodde en ordentlig förkylning höll på att bryta ut. Men den försvan. Bra att vi inte kom iväg förkossorna har givit sig ut på äventyr två gånger och var på väg en tredje när jag såg att dom gav sig av mot det ställe jag misstänkte hål i staketet. Han inte ens dit o laga. Lite hård i magen ett par dar annars inga krämpor. Ligger o filosoferar en stund innan jag kliver upp och försöker med so – hum eller om. Har aldrig lärt mej meditera, tror jag gör det ändå ibland eller kanske alltför ofta. Försöker ibland även på kvällen. Efter som min Same kåta håller på att rasa så har jag i nån vecka legat i bilen med ett fönster lite på glänt. Svalt o frisk luft. Kan höra lite på radion eller en avslappnings CD eller lite dansmusik och dansa i tanken. Låg alltid i kåtan förut på sommaren med en eld brinnande, åtminstone när man somnade. Nu är det dags för en sallad sedan hö till djuren. Lite krossat linfrö, pumpa kärnor och några russin på salladen är gott. Sedan staket lagning o rep av slåttermaskin. När jag köper nåt så ser jag inte alla fel och negligerar alltför många jag ser. Köpte den här i onsdags Men det är större fel på min gamla fast den konstruktionen var nog bättre. Den jag köpte går ju att få ordning på tror jag.

maj 09 004

Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

11/5 09 Kaffet står på bordet. Halvmulet +4 grader. Hackade till en sallad nyss och åt. Purren var slut men hade majrova , krossat linfrö samt ska ut o plocka nässlor att ha i. Även nässlor till soppa. Åt lite surkål som vi gjorde för föra hösten, Gott. Fått till ny slit plåt och riktat ett par plattjärn ovanpå maskin. Lite nya bultar och knivar ska till. Några knivar får jag sätta fast på nytt sätt. Frågan är hur utlösningen funkar. Har blivit låst med rep. Gick väl tungt utan slit plåt hoppas jag. Fick en kraftaxel med smatter koppling eller vad det heter. Som frikopplar när det blir stopp i maskin hur man nu kan behöva ha en sån i trumslåtter. Kan ju aldrig bli tvärstopp på snurren för om så slirar ju remmen eller? Kanske inte var en så korkad affär ändå. Får se när maskin går

12/5 09 Tog cykeln in till folkdansen i går. Tog runt en timme in ca 2,3mil. Gammal lättrullad militärcykel. Började sätta ihop slåttermaskin i går. Försökte få den kraftaxeln men den sitter som svetsad. Den är påskjuten lite för långt tror jag. Koppla på traktorn och höra hur den låter. Har inte knivar hemma så det får vänta tills vi hämtat bilen.

 

19/5 05 Glömt prata med Folksam om hemresa och hämtning av bilen, ingår i försäkringen. Har jobbat med stängsling några dar. Satt fyra trådar. Djuren får beta den södra åkern och trekanten. Vidare håller jag på att plöja ihop båda åkrarna längst i norr. Bitvis går det riktigt bra men det är mycket sten. Har repat växthuset. Det är två plastskivor som lossnat även förra vintern så nu har jag satt skruv med stora brickor i hörnen och mitt på sidorna. Har börjat ställa dit grönsaker på gång. Finns nån snöfläck kvar men nu får man leta efter dom. Björkarna har musöron.

21/5 09 Den västra av åkrarna i norr blev riktigt bra, resten mindre bra i olika grad. Nu återstår harvning.

 

Mor dog i dag 05.10 Hon har haft Altheimers länge men haft en otroligt stark kropp.

 

26/5 09 Sitter där vägen slutar vid Äspnäs. Kopplade upp mig med ICE.net och det gick direkt. Har mjölkat och sparar lite respengar och restid. Det blir ju nästan två timmar jag slipper sitta vid ratten. Det är inget lysande väder. Regn, har regnat större delen av dan så jag läser Hamilton istället för nåt nyttigt. Annat som hänt är harvning och stenplockning, omplantering från så lådor till småkrukor

Börjat försöka få reda på vad jag ska göra med allt runt mors död.

 

28/5 09 Försökt skriva i Fonus mall för annonser men när jag vill se resultatet säger den ojiltit datum och så får jag börja från början igen och ojiltitt datum så yterligare ett varv med samma resultat så jag ger upp.

Vad tyxs?


 

Barn, barnbarn, barnbarnsbarn, svärsöner o svärdötrar saknar dig Vera Bergsten Född 19180825 Långstrand Vilhelmina

Du lämnade oss den 21/5 klockan 5.10

Vila i frid

 

Du har tappat ditt ord och din papperslapp, 
du barfotabarn i livet. 
Så sitter du åter på handlarens trapp 
och gråter så övergivet. 

Vad var det för ord - var det långt eller kort, 
var det väl eller illa skrivet? 
Tänk efter nu - förrn vi föser dig bort 
du barfotabarn i livet. 

 

Nils Färlin

 

Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

Vi vet ju inte en när begravning ska ske men första önskemål är Katarina Kyrka på Söder i Stockholm där vi bodde i ca 12 år. Jag gick till skolan, Katarina södra folkskola när Sofia kyrka visade att det var dags så Sofia kyrka är andra val. Pappa är född i Katarina och bodde även i Sofia.

Nu ska jag ut och se hur det är i växthuset. Sedan ta gasoltuben ur husvagnen och bränna ogräs i trädgårdslandet. Därefter stenplockning och harvning. Synd att jag inte han gödsla innan regnet kom men jag hoppas på fler regn innan höet är färdigt för slåtter. Jag fick vissa råd om nya slåttermaskin som jag ska se närmare på. Färendlösaslåtermaskin. Det är glid plåtar under tallrikarna som på JF släpar på marken. Ena glid plåten var borta och jag gjorde en ny. När utlösningen sker för att man kört på en sten eller trädrot som sticker upp så kan kanten på glid plåten haka i och fastna vilket kan vara ganska olyckligt för maskin om stenen är gjord fast och traktorn stor. Han tyckte och sa att flera tagit bort slit plåten och var nöjda så. Men jag kan ju sätta ett plattjärn på den sidan som hakar i så det nästan blir omöjligt att haka fast? Han tyckte ett skottkärejul skulle duga där stödhjulet av plåt sitter på JF. Fjädern har jag hittat. Laga talriken är ingen konst att smida till om jag fick höra priset på en ny. Så jag får titta närmare på den möjligheten också. Odd sa att det var en merit i ens jobbsökarpapper CV att vara uppvuxen på bondgård. Vill väl inte kalla det här för bondgård men man måste ju kunna lit av varje och inte vara redd för att försöka. När jag stod med min sönder körda och isär rivna, Stortraktor vad det nu var, Så kom ett par riktiga bönder och tröstade mig med orden att det där klarade inte vilken bonde som häls av vilket ju var gott att höra. Men jag fixade inte ihop den heller. Delar och svarvning i motorn skulle kosta 17000kr vilket inte jag hade. Leiland. Solen skiner och klockan går. Kor o får betar för glatta livet. Tupp o hönor vill ut.

Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

 

Solen skiner men det blåser kallt. Fick besök av en vägskrapa som tyckte min infart var alltför dålig och ville bättra upp den lite. Härligt med snälla, hjälpsamma grannar. Hållit på i trädgårn och flyttat presenningar som täcker bort ogräs. Fick aldrig tummen ur baken och köpte sätt potatis. Jo köpte tio kilo på prov men ger den som den ska så blir det ju hundra kilo och det borde räcka till oss. Tänkte sätta den på den biten där presenningarna legat. Mycket mask så där borde det växa bra. Lite tidigt än men kan ju ha dubbla dukar över på natten. Nu är magen fylld så jag ska gräva ett par rader och sätta potatisen så är det gjort. Har fyra hinkar med potatis på god väg kanske redan stora härliga potäter i växthuset. 

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 28 maj 2009