November

1/11 09

Slaktade tjuren i förgår. Att jag fick hjälp är för lite sagt. Jag servade med att hålla i nån fot, fixa några hinkar med varmt vatten att skölja fingrar i. Jo jag klöv den med tiger sågen och vi hjälptes åt att bära in och hänga upp den. Men fåren i går slaktade jag själv. Dom anade inget när dom plötsligt fick en smäll i huvet av slaktpistolen när dom stod och åt godis, havre och bettfor. Forskarna säger som jag fattar det att bara elefanter och människor sörjer sina döda men kossor gör det också. Ett fasligt råmande i går och dom tittade efter honom i dag också. Fåren däremot värkar inte bry sig men det kan ju lika gärna vara jag som inte förstår deras sett att sörja. Det blir ingen större uppståndelse när en sjunker ihop och blir bortförd. Jag har svårt att förstå hur man kan frakta djur - - till ett slakthus. Det ska vara en bil som kommer till gården och djuren slaktas hemma i sin vanliga miljö sedan in i kylbilen och transport till Kina om man så vill för vidare behandling. Renslakten utförs till vis del så efter vad jag vet. Alltså man slaktar vid rengärdet.


10/11 Sitter på sjukan i Östersund, Var även här i söndags. Inga-Lills pappa ligger här. Passa på att handla lite grejor på Jula. I går fick min ena ko åka till kohimlen, född 02. 278kg slaktad. Tjuren vägde 208kg.

 Nu måste höt räcka. Fick sex hönor och kokar slaktavfallet till hönsmat och det värkar setta fart på eggandet. Fick hjälp med slakten och styckningen. alla ben sågade i mindre bitar så jag kokar dom till buljong, köttsoppa.

Endel undrar varför jag som ska vara så miljömedveten har så stor bil. Som gammal raggare så är det ju en gammal dröm att åter mulra fram med en V8. Med en Van så tar man ju vara på storleken ordentligt, det blir ju husbil och en strålande transportbil samtidigt. Jag kör så lite nu för tiden att det blir på tok för dyrt med två bilar. Person är slut och skaten på den var lite mer en 6000kr. man  ska ha sommar o vinter deck, en försäkring till och underhåll. Det blir dyrt. Vist skulle jag vilja ha en liten mini fiat eller liknande som drar 0,4 l/mil eller liknande men dom kostar i inköp och däck m.m. 


Nu är det plötsligt den 13/11 och Johan fyller år. Är i Äspnäs på Höstoppen. Har mjölkat och ligger kvar i bilen. Sparar 10mil och 1,5 - 2 timmar beroende på hur fort jag kör, om motorvärmare ska kopplas, bilen tankas. Spar även lite ström och ved. Man kan väl inte sega friluftsupplevelse men lite trening för friluftsliv. Se hur grejerna fungerar nu för tiden när det är lite kallt. Var länge sedan jag låg ute på vintern. När man är hemma så är det massor man skulle, borde göra. Nu är det bara att koppla av fast det är ju mest att sova. Ska försöka börja mjölka halv fem. Då har jag fått sova lite längre en vanligt när jag mjölkar och börjar en halvtimme tidigare. Det är polske kurs i morgon och jag ska hinna hem och fixa  mina djur innan. God natt.


16/11 09

Polskor är skoj när man fått in den i ryggmärjen. Man kan hitta på så mycket extra. Nån gubbe gjorde så och hans polare gjorde si. Tävlade lite med varandra och hittade på en massa hyss. På gammeldans är folk glada medans på moderndanser är stämningen inte lika uppåt pluss fylla. Gammalt då är det ytterst sällan nån fyllo. Ja jag har jobbat färdigt för den här gången och håller på att elda så det blir varmt i huset. Har sovit i bilen dom här nätterna. I förgår kväll kom jag inte uppför backen till Höstoppen. Fick hjälp upp med traktor. Tack. Vägen mellan Brekälen och Yxskaftkälen sandade dom i går och även i dag. Men till  Äspnäs var det inte sandat och fruktansvärt halt bitvis.  Gick inte att ålla gämn gas uppför för då åkte bakändan åt sidan. Mina dubdäck är bra mönstrade och dubben inte altför dåliga men däcken är tio år så det är väl därför det är så fruktansvärt halt. Får köpa nya. Min draktorräddare har en av mina motorsågar och röjsågen på rep och kom inte med nån glad nyhet. Båda har skurit. Bara att elda upp alt motorsågsbränsle jag har hemma o skaffa nytt. Köper 20liter i taget och häller på gula femlitersdunkar, miljöbensin. Miljöbensin och vanlig bensin går ite att blanda. Troligen har jag nån eller flera dunkar kvar sen jag körde på vanlig bensin men det var flera år sedan. Nån annan orsak kan jag inte komma på. Höra efter om man kan köpa Aspen bensin i större en femliters dunk. Måste tömma nya röjsågen så det inte sker nått med den. Jo kossorna skötte sig bra. Det var nån som ville skrapa av skiten på foten på mej när jag satte på mjölkorganet men det är ju inte så ovanligt. Den som jag har båge på vid mjölkning stod som ett jus när jag mjölkade utan båge en gång. Nån kossa tyckte det var skoj att släcka juset i samlignsfållan. Inte så skoj när det blir kolsvart. Nu ska jag ploka ur bilen och tvätta lite blåställ och övriga kläder jag haft under mjölkningen. Det luktar ju inte lika gott i modärna lagårdar som på morfars tid. Ensilaget är nog bra men det doftar djuvligt i lagården om kossorna bara får hö. 

 

 http://helahalsingland.se/nordanstig/hassela/1.1516086?sms_ss=facebook

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

26/11

Solen syntes en stund. Kanske ny snö o regn på gång? Kommer moln från söder. Har vart varmt o slask en tid. Just nu snö på backen och nollgradigt. Var på motionsdans i Sikås i går. Körde i ca 50 – 60 dit. Alltså eländigt före. Snöblasket vräkte ner men det har tydligen vart lite kylslaget i natt. När körde hem så hade snöfallet upphört. Jag har läst Obamas ”Att våga hopas” Läsvärd. Det är hans väg uppåt i karriären och vad amerikanarna vill och gör vilket ju inte är samma sak. Sedan har jag läst Jan Guillou ”Ordets makt och vanmakt” Dom har ju en del gemensamt dom två herrarna. Kan hantera ord och vet deras makt. Det är ju om hans skrivande liv,intressant. Väcker endel minnen. Kör bildspel i MACen och plötsligt rör bilderna på sig och med ljud, häftigt. Försökt få fler sådana små filmer med mobilen men ljudet hörs inte. Får undersöka om det var med kameran jag tog dom korten. Kan varken kamera eller mobil tillräcklig. Kollade min extra disk mot Macken och den kunde läsa fakturor och bilder, dagbok. Undrar om jag kan skriva i dagboken som finns i extradisken? Installera hemsidespogrammet i extradisken och skriva där från Macken?. Det är dag så ska väl försöka ta mig ut och endera städa garaget eller jobba med ved.

 


Ja då har jag gjort en god sallad och diskat medans datorn la ut uppgraderingen av hemsidan. Himlen har blivit grå men vedspisen sprakar skönt. Fortfarande nollgradigt

 

Det gick att läsa men inte att skriva in. Ska skaffa en lös disk till så jag törs prova

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 26 november 2009