september

 

 

september 028

Fel datum i kamran 

17/9

Snöar, vräker ner snö, tre centimeter på taket.  Träden i en blandning vitt, gult, rött Ja höstens alla förger plus vitt. Kanske inte direkt snötunga men fulla med snö.

8/9

Var ner till Stöde och Indal i helgen.

Det har blivit höst och kallt. Endel blommor kommer sent som du ser på bilden, Doroteablommor.

All ved hemkörd och jag har börjat ta hem det förstörda höt från Kerstin. Synd att kalla det hö men ätbart var det om inte regnet kommit. Kanske två lass som blev förstört. Körde ju hem två lass som var alldeles för blöta men det värkar klara sig. Femti kilo salt ovanpå.

Tänkte det var dags att försöka få ihop 35,an.

Ferguson 3cylindrar diesel 23C. Har tagit den koppling och urtrampningslager. Tror det läckte olja från växellådan vid dom utgående axlarna. Den ena i dan andra. Nu gick det paketet bara ut en centimeter. Frågade en som är yrkesmeckaniker och han tittade på sprengskis och sa att den inte gick att ta ut utan att riva lådan. Lite för stort jobb. Plockar ihop den igen men nu när man ska dra åt bultarna runt struten så blir den yttre axeln fast. Släpper lite så roterar den men man känner ibland att den fastnar. Växlar i friläge och likaså kraftöverföring. Det kändes lite konstigt först när jag drog. Det blev inte riktigt stopp utan jag tordes inte dra hårdare. Kan jag förstört nått. Måste jag riva lådan?

Fick tips om internet så jag letade reda på Traktorforum och frågar där. Sökte på forum och ferguson. Enkelt om man är lite sök van.

9/9

Vädret värkar halvdant. Regnade ordentligt i går. I förgår tänkte jag klippa mina tre tackor som ska vara kvar. Har vinterskär till saxen. Satte en rem runt halsen och en bit till. Öppnar grinden och får ut henne sen tappar jag grinden när ett lamm också är på väg ut. Blir mass stormning och även min tacka rusar. Tappar tag i spenbandet som håller henne. På nåt sett fastnar bandet på ringfingret innan jag tappar. Det fastnar i dörrhålet. Fingret ser lite konstigt ut men jag setter henne och klipper. Är ju ingen fårklippare så det går ju inte med blixtens hastighet. Får av na ena sidan, nästan andra när jag ser att fingret. Nedanför första leden under knogen är i nittio grader åt vänster och knöligt. Brutet tänker jag och släpper tackan. Går in och borstar håret. Svårt när fingret är så fast det har rätat till sig något. Vi åker in till sjukan. Framme så är fingret rakt, Märkligt. Inte ens svullet. Ska sitta så kommer en sköterska och tittar sägs det. Har en nästan oläst serietidning att försvinna in i. Hinner läsa den ordentligt och vifta mycket med fingret utan att någon sköterska dyker upp. Just då skulle tre ambulanser behövts hör jag av andras samtal. Strömsund har tydligen två. Mitt fingerviftande går nästan helt smärtfritt. Det blixtrar till några gånger. Snedbelastning går inte. Vad gör dom åt fingrar? Jag tröttnar på att sitta där för att visa ett finger som ser normalt ut. Vi handlar och åker hem. Har elastisk binda som jag lindar om för att stötta fingret lite. Hur det ser ut nu? Har en ren binda på. Fast med tejp. Men det var lite svullet upp över knogen i går kväll, fortfarande lite vid knogarna, öm på sidorna av leden. Nu sprakar det i spisen och doften från björkveden kommer glidande, nu även kaffedoften.

Skulle vara skoj att gå en skrivarkurs.

Sjukkassan har dragit ner öppettiderna och skatteverket försvinner. Glesbygden ska läggas ner.

15/9

Ska vi slå ihop hela Norrland till ett län? Vet inte vad jag ska tycka. Jo undrar om inte det vore bäst. Bilda en storregion och frigöra oss från Sverige: Om inte för så fick Säpo upp ögonen för mej där, möjlig teorist fast ett svenskt namn minskar risken.

Big Brother Bulletin - nr 9/2007

      Integritetsombudsmannen informerar

 

Blinkar du så går larmet - se artikel 2.

1. Rättelse

2. Blinka inte på flyget, stolen kan slå larm!

3. Suspekt att lämna mobilen hemma

4. Hänt i korthet

Här får man läsa om det mest otroliga som händer.

Lämnar man mobilen hemma så vill man inte bli spårad.

Ja,ja. Vädret är fortfarande ostabilt men dom stunder det är vackert så är det vackert med alla härliga höstfärger.

Var till Sjukan på måndan. Beställde tid och kom in raskt men det tog hela dan endå. Tittades och vidare till nästa tittare som beställde rönken. Bilder till Östersund för bedömning. Det var ett litet , litet fragment som lossnat. Omläggning tillsammans med långfingret men det lyckades jag ändra till lillfingret. Pekfingret är ju borta så jag behöver långfingret för att mjölka och göra allt annat. Måste ju blandannat köra skit. Satte på lastarn och skulle till att börja när jag fick se en spricka i ena fästet. Det var ju att ta av den igen och försöka få den i läge för att svetsa. Vill helst inte ha en vertikalsvets för jag svetsar på tok förlite för att tro på den kvalliten. Får dela på lastarn för att kunna vrida o vända själva ramen som lastarn sitter på. Nu får jag se att det är sprickor vid alla svetsar på ena fästet. Vilken tur att jag tog den lastarn. Ska även sköta kossorna uppe på byn och ju dem nytt bete hela tiden. Får dom hela biten på en gång så trampar dom ner. Fast här hemma har jag haft fåren och Kina med kalv lösa hela veckan. Frånsett ett tillfälle när jag inte stängt ordentligt till trädgården så går det bra. Kina med kalv stod plötsligt mitt i trädgården men jag lyckades ta det med ro och sakta få dom att gå ut ur trädgården. Dom flesta gånger så tycker dom att det här va skoj, nu är husbon upprörd . Svansarna åker rätt upp och dom börjar studsa runt som galna. Foderhink är ett utmärkt sätt men den står ju aldrig färdig att greppas i sådana här situationer. Det kom en jakthund och nosade runt men när han kom lite närmare djuren och dom fick se honom så gick dom till samlad  attack och han stack med svansen mellan bena.

Medans jag hade lastarn på så riktade jag upp stora vindskyddet så jag kan laga upp det efter sista tjuren. Fått bort lite skarvsladdar. Bara grönkål kvar i trädgårn, javist vitkål och en blomkål. Ingen har svarat om traktorn. Nu är det fint ute och kossan slickar kalven. Vad sysalar fåren med tro? Sitter med kaffe och fårost, gott. Ta den innanfönster för putsning sedan fortsatt svetsning.

Läs det här och se till att du har mobilen med så det inte händer dig. Snart blir man väl hämtad av säkerhetspolisen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=684344

16/9

Just nu ser det härligt ut ute men is på vattenpölarna. Lastarn blev bra sedan reparationer på gödselspridaren. En tämligen modärn men antagligen har någon storbonde haft den för den är sliten. Tre lass sedan blir matningen sne. Det är ju två kedjor med ett järn emellan som drar lasset bakåt. Julen som drar runt kedjan är alltför slitna. Frågan är om det går att få loss axeln och byta julen. Troligen så får man byta även axeln. Har inte forskat på problemet. Lassar jag inte så mycket så går det ju ganska bra. Tar inte lång stund att rikta upp matningen. Nu ska jag köra mer. Tar ut endel av ströbädden i vindskyddet. Sedan fortsätta vid foderhäcken, höladan.

17/9

Snöar, vräker ner snö, tre centimeter på taket.  Träden i en blandning vitt, gult, rött Ja höstens alla förger plus vitt. Kanske inte direkt snötunga men fulla med snö.

 

18/9

Vitt i dag med men av frost. Har sökt om MF 35 på Internet och skickat frågan till en som renoverat några 35:or och till en reservdelsförsäljare, Sparex. På traktorforum har 62st läst men ingen svarat. Jobbade med stängsel i går och får fortsätta i dag. Kanske ta upp lite mer av det förstörda höt hos Kerstin. Bra till trädgården. Har vitkål o bönor samt nått blomkålshuve kvar i trädgården. Grönkålen plockar vi i vinter. Jo det finns ju brokoli kvar och den växer in i vintern har jag för mig. Ha en bra dag. Hälsningar Göran.

Det gick inget vidare i dag. Mest skruvande på gödselspridaren. Tillslut gick han inte tom heller utan att bli sne i matningen. Matnings hjulen är utslitna och hårdlödda på som också är utslitet. Får trösta mig med egenodlade vindruvor, visserligen ganska skrumpna men innan var dom knappt ätliga. Hant inte mogna i växthuset innan kylan kom. Fick eftermogna inne.

20/9

Vädret ser ju skapligt ut fast kallt. Vitt av frost i dag också på morgonen. Jag måste flytta dyngan.

Med lastarn får jag sönder dom där gambuntarna jag har. Blandar dom med dyngan så kanske det kan bli fungerande kompost. Täcker med materialet från Kattugleholmen eller från buntarna om det räcker.

 Vindruvorna liknar russin mer o mer samt blir godare.

Har inte fått nått svar på varför axeln sitter fast. Vilket mörker. Och fingret -- så det ser ut.

26/9

Tiden går fort och fingret är inte vackert men det går skapligt endå. Blandningen blev inte så blandat men skiten och gambuntarna kom som en vall mot trädgården. Buntarna sönderslitna så nu ska dom förmultna.

Jag fick tipset och åkte till Arås och frågade han som brukar sälja traktorer där. Varför en axel satt fast kunde han inte säga men lyfta locket på växellådan var inget märkvärdigt. Sagt och gjort. En snäll granne bar hem traktorn till sin verkstad och där lossade vi locket. Undre axeln hade åkt in en bit. Tryckte ut den och satte ett par brädbitar mellan dreven så den låg kvar när vi drog fast undre locket. Ja lite mer pul var det men så blev resultatet. Sen drog jag dit den övre struten och nu snurrade även den övre axeln fritt. Sen på med locket igen. Växelförarna in i sina lägen men så småningom efter flera försök så lyckades vi med det.

 

Och du som ringde i kväll. Jätte skoj och inspirerande att höra du läst och följt med på min hemsida redan innan jag bytte utseende på den. Du var intresserad av någon av kossorna eller kviga eller både och. Vitan ser ju ut och är ganska mycket fjäll. Eget huve, gör inte som man tänkt jämt men kommer till en och är trevlig. Gick bra att handmjölka men inte med maskin. Små spenar. Svartvita, Saras dotter har fått en kalv och jag har inte mjölkat henne men Sara hade stora fina spenar för handmjölkning. Lite reserverad ute men inne inget problem. Lilla bruna är ett år och har horn. Uppvuxen på flaska. Självständig, nyfiken.

Glöm nu inte att E-posta. Kul att kunna hälsa på när man far förbi.

27/9

Nu har jag tagit några nya kort fast inte blev dom nåt vidare. Mjölkat, diskat, ska beställa nya lamelskivor till traktorn och hämta drivaxeln. Lämnade in den i våras och har frågat efter den ett par gånger. Skämdes för att jag inte frågat på länge och så var den inte klar sist. Måste sota kamin innan jag tänder upp. Sätta i ett batteri i Dodgen så motorn får gå ett tag och kontrollera glykolen eller bara hälla i en skvätt. Konstigt nog var det inte tillräckligt i för att  få till mätaren. Kan ju tappa ur en skvätt förståss.

 

Sjoklan!!!!

 

Så var lameller beställda. Lösa belägg fans inte längre. Åka in och se om drivaxeln är klar.  Får inte glömma att handla Viol, godis till djuren som får dom dit jag vill. Blandar med betfor, korn, havre. Betalt räkningar, hög tid. Den första på måndag.

 

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: lördag 13 oktober 2007