07

"www.naturliv.nu/FRAM TILL.html" Är dagbok från 02 till 06 utan bilder

 

"www.naturliv.nu/hemsida"  Är min gamla hemsida. Ska vid tillfälle städa upp den lite. Utrummet på det här hemsideshotellet är fullt.

 

8 Januari 2007 

Sista tiden har vart jobbig. Kan inte riktigt turordningen på alla problem.  På morgonen gick inte värmefläkten i Person så jag tog Dogen, klockan 4.30. Sedan väg hem i Brekälen så tyckte jag musiken i radion var lite konstig så jag skruva ner volymen. Det var högt motorvarv. Slirade i automatlådan. Motorn drog inte som han skulle. Jag provade de olika lägena och det var lika på alla. Kollade oljenivån och den var alltför hög trots att jag inte fyllt på. Jag rullar lite sakta framåt när en av byborna kommer till mötes. Han uppfattar att jag har problem och stannar. Vist har han tid att dra hem mej men han tror inte riktigt hans Volvo klarar det. Det är riktigt halt. Efter lite diskuterande om att hämta traktor. Så tycker han vi ska försöka. Vi upptäcker vi para har ett smalt spenband att dra med men försöker och det går strålande. Jag lägger i draiven och tomgång ungefär. Dan efter när jag kollar oljenivån så är den som den ska. Automatlådan fungerar. Bilen går att köra men värkar behöva få upp oljetryket först vilket tar lite tid.

Några dar senare så jer mobilen upp. Nej det var före men jag hade min gamla och den gav upp också. Så slutar vattenpumpen fungera. Sliten av alla tomkörningar. Så nu var det bäst att koppla in djupvattenspumpen. Har i ett par, tre år pumpat från djupbrunn till vanliga brunn manuellt sedan automatiskt in. Vad behövs? Större hydrofor? Tryckströmbrytare självklart. Gräva ner en jordkabel? Elgube, när har han tid? Kollar med Rinkabyrör, har katalog.

Kollar med Vattudalens rör. Ska ju helst utnyttja det nära. Gäller om vi ska kunna bo här att handla nära oh sälja borta så att pengarna kommer hit och stannar här i största möjliga utsträckning. Vill man att regionen ska utarmas så köper man långt ifrån och känar pengarna lokalt. Det blir en något mindre hydropres en jag tänkt men jag har fått diskutera grejerna och priset inte alltför dyrt. Nästan 7000 med några grejer till, till mellanvägg i Chevan. Ska börja köra med den. Den ska vara sä mycket husbil som möjligt. Med toalett. Ska jag upp och pissa två, tre gånger på natten så vill jag inte gå ut allra minst på vintern. Vidare så kan det vara problem att hitta toalett mitt i Stockholm eller var man nu kan vara. Då är det bra att ha skälv. Potta tycker jag är snuskit och hur tömma? Pottapotti rymmer lite mer och man tippar ner skiten i behållaren som har tett lock. Kan ju till o med spola. Det är ju bra med lite reservkläder o verktyg. Matlagningsgrejor, ett spritkök bättre en stormköket. Behållaren är fylld med nått keramiskt som gör att det brinner mycket mer

. Keramikern i Munkflohögen har uppfunnit. Straxt bortom munken härifrån, Tegelbruket heter det nog. Snygg keramik gör han också.

Startmotorn på Fordtraktorn har vart lite lustig och rasslat oroväkande när man startat traktorn. Lämnat in startmotorn från den andra Forden som står nerplockad. Står? Bara bakändan står resten ligger. Nå, när jag monterat dit den Alltså monterat den lastarn, tappat ur kylarvattnet för ena ingången till motorn satt i vägen så rasslar det mycket mer. Har ramlagren ramlat loss som på Lejland jag hade? Min expert som jag frågar om sådana problem trodde startkransen. Mindre problem men traktorn ska delas. Motorn från växellådan vilket betyder dela traktorn på mitten.

Så snubblar jag på nåt och slår armbågen i MAC-en så den tappar kontakten med startskivan. Cirka fyra år gammal. Här uppe finns ingen MAC tekniker. De har flyttat till Stockholm, Umeå, Sundsvall. En av dom var nästan förståndig, jobbar hemma på SÖDER i Stockholm.

Jag monterade ihop grejorna för djupvattenspumpen och körde manuellt över julen. Nu har elektrikern vart här och kopplat det elektriska och det fungerar underbart. Han fick göra lite fler ledningsdragningar så en del skarvsladdar blev överflödiga och nått provisorium blev riktigt gjort. 7000kr ungefär sen i vår ska kabeln grävas ner

 

13/1 07

Har alltså haft lite otur. Köpte en PC nu och måste lära mig göra hemsidor på nytt sätt. Det är ett elände när jag inte kan engelska. Men det lär vara nyttigt för hjärnan att lära och lösa problem. Håller på att göra Chevan till husbil eller liknande har jag redan skrivit om. Har ett extra batteri bak. Så man kan ha lyse o radio på utan att vara rädd för startproblem. Har satt in mer innerbelysning för den var lite knapp. Körde in till Strömsund i dag. Fikade hos Inga-Lills pappa. Sprang en runda inne på Dollarstore. Mycke grejor. Hur ska det gå för övriga affärer?

Det är inte bara att göra hemsidan utan man ska ha ett särskilt program för att lägga ut den. När man har programmet så vill det veta vart sidan ska med adress och koder.

 

Dagboken har stavpogram så jag skriver först där sedan flyta över till hemsidesprogrammet. Nu missade jag den delen.

 

 

Dagarna går 15/1 2007

Blev den här texten till

Naturliv GH NATURLIV Naturligt liv.

Gått den tvååriga studien till "vejleder i naturligt friluftsliv/naturliv" vid Norges Höjfjellskole. Med Nils Faarlund som vejleder under FOR-UT.

Han såg snabbt att jag var pryltokig (hade bara de modernaste prylarna) och föreslog att jag skulle sammanställa/göra ett enkelt häfte om friluftsutrustning för ett naturligt friluftsliv som inte förbrukade natur utan bara brukade. Kom till studien i Helly Hansens syntettröja med förlängd arm och ryggstycke. Avslutade studien i ylletröja. Morfar skulle inte överlevt i syntetmattrial. Ylle värmer även i fuktigt tillstånd. Händer det som inte får hända är möjligheten att överleva/behålla flest kroppsdelar större klädd i ylle. Därtill förbrukas inte natur eller människor. Syntetdamm i lungor m.m.

Nu måste jag utfodra mina djur, morsning.

Var är glasögonen? Senilsnöre har sina fördelar.

 

15/1 07 förmiddag, snöar o blåser, riktig vinter hur länge det nu varar. Skulle vara omkring -1 grad i morgon och jag planerar slakt. Har du förlite kött och förmyckett av nått annat? Vi kanske kan byta?

Vi åkte skidor (det vi Svenskar kallar stup är bara en slutning för Norrmän), provade på bergsklättring, isklättring, glasiärvandring, paddla i olika vatten. Vara ute och diskutera vad vi gör ur olika perspektiv, lämplig färdväg, utrustning, säkerhet, fortsatta diskussioner inomdörs. Hur påverkas naturen av vår framfart och utrustning, vårt sätt att ta oss till upplevelsen. Är friluftsliv möjligt i närområde om jag bor i stad, landet. Vad betyder naturupplevelser för människan? Behöver vi natur?

Diskussionerna och olika seminarier, människor vi sökte upp för att lära olika saker ledde till att jag fick en ny insikt. Vi måste var och en ta vårt ansvar. Inse att om inte jag gör nått så kan jag inte begära att någon annan gör nåt. Börja redan i dag med nått litet, fortsätt i morgon. Tar man ett litet steg i taget så kommer man framåt. Springer man är det lättare att snubbla. Väntar man tills man är tvungen så är det jobbigt.

Häftet ledde till att jag insåg man kan skriva tråtts att man inte kan stava. Även till att jag blev skinnhantverkare. Provat på och lärt endel  om att jobba med andra hantverk. Dels för att göra egna ting och för att lära vidare till andra.

 

Andra friluftsutbildninar är Scauter, Friluftsungdomen, Skid o Friluftsfrämjandet, Argaladei som har häftet jag gjorde, STF färdledarutbildning vinter o sommarfjäll, stug, tält, snögrottsfärd.

 

Vart färdledare några sommaruppdrag åt STF. Vägledare på en Dansk folkhögskola både i Danmark och Norskt vinterfjäll. Några månader varje år under några år. Diskuterat friluftsliv på några scautläger, visat allternativ utrustning, lärt ut lite om skinnarbete, tovning m.m.

 

Som skinnhantverkare har jag sytt skinnkläder, ryggsäckar m.m. Haft kvällskurser för Studiefrämjandet. Jobbat med pensionärsversamhet, fritidsgård.

 

Registrerade företaget GH NATURLIV för att jobba med olika projekt.

 

Levde några år på skinnhantverket och Vejlederuppdrag.

 

26/1 2006

Microsoft Office One Note 2003 heter programmet som ska stava åt mej och vara en sorts backupp när nått händer med hemsides programmet. Kommer av mig när jag ska rätta.

Det var den 26 i dag. Den 6/2 kommer miljö och byggkontrolanten tillbaka. Stod plötsligt utanför dörren en morgon. Sen morgon. Jag hade inte hunnit utfodra och vattna en och det var kallt. Kanske närmare 20 på natten. Frusna vattenskålar, kalla ströbäddar. Hade ju vart bra om jag hunnit ströa men det syntes att jag brukar ströa om än i snålaste laget. Ska hälst ligga ett tjockt lager när det är så kallt. Men du vill knappast betala ett pris för köttet som bär dom kostnaderna. Om jag inte har en större mängd speciella köttdjur och mjölkbonden slaktar sina kalvar. Kallas specialisering.

 Vi lever ju i det samhället men det är kunden som bestämmer utvecklingen. Politikerna styr ju också med skatter och olika bestämmelser. Säger de vill förbättra miljön men skatten är högre på t,ex KRAV-märkt. Momsen räknas i procent. Bananerna 14,90kr. Arbetarna dåligt betalt och utsatta för giftbesprutningens följder. Protesterar dom så finns militär och privata mördare som mördar deras ledare. KRAV-odlat slipper arbetarna åtminstone giftet. 26kr. Rättvisemärkt såg jag inga. 26:5=5,20kr i moms.

14,90 = 15:5=3kr i moms så snacka om styrning. Jag hade länkar dit man kunde få reda på hur kaffe, banan, bommulsarbetare hade det och hur produkterna hanteras. Sök på rättvisemärkt förslagsvis. Ska försöka ordna en länksida.

Nu är jag helt ute i det blå.

Det var kontrollanten. Kallvarna var inne och där var det mörkt. Inte tillräckligt jusinsläpp. Att dom var inne kanske berodde på att det varit en vädermässigt hopplös vinterbörjan. Vidare att dom inte har någon morsa som tar hand om dom och därtill födda på hösten. De var ute tills det kom 70cm snö. Sen kom regnet och så har det vart. Svinkallt ena dan och mildväder nästa. Nå hon hade bra ögon och såg bristerna men det är svårt när nån talar om vad man ska göra. Uppvärmd vattenkopp till kossorna och kallvarna kanske var ett önskemål men jag tog det som tvång. Tänk då slipper jag den frusna vattenslangen. Kan mycket lättare åka bort. Jo jag har önskat den vattenkoppen länge. Men först måste det finnas vatten så det räcker. Jo det fans vattenkar med värme, dyra och för får. Kunde byggt själv? Ja men jag har hinkat, släpat frusna slangar, kört hem vatten. Först nu i julas när vattenpumpen i för gamla brunn la av så kopplade jag in djupvattenspumpen. 7000 till elektrikern och 6000 till materialet. Borrningen för några år sedan kanske 60 000kr någonting med pump. Fick vist 11 000kr i bidrag. Vattenskål med tillbehör blir omkring 5000kr. Två skulle nog bli 7000. Fast då kunde jag mickla till det så hönsen fick. Jag har ju nästan aldrig kalvar eller andra djur instängda så hönsen skulle kunna använda den. Nej bortkastade pengar. Kallvarna ska ju vara ute och hälst med de andra kossorna och appsolut den 6/2. Börja vänja dom vara ute igen trots 15-20 grader. Värkar bli en tjurkalv mindre. Om det är kylan eller vad det är så vill han inte stiga upp men äter som en häst, ursäkta. Äter, dricker, skiter som en frisk kalv och ser frisk ut men ligger. Min gratisvetrinär har uppsökt en annan värd, sitter och njuter av harpor hela dagarna. Nä inte han, är han där så önskar han sig dit ner för harpor måste vara rena h---. H-- rena paradiset i jämförelse.

Det har blivit lite många djur och haverier för min plånbok så jag har ju försökt skära ner antalet ett tag. Men inte lyktats hitta nån att byta grejor med. Byta grejor med varan, kommer du ihåg biten? Nå en gammal kamrat brukar kunna vara djurvakt nångång utan ersetning. Velat under ett flertal år haft igång ett samarbete så vi kunde byta känster utan dåligt samvete. Han och en till övertar dräktig kviga och en kossa i sommar och hjälper mej med hö och strö i vinter plus att dom är djurskötare ibland så vi kan åka bort. Får börja hästfinketräna djuren.

Ja det var inte bara vattnet elektrikern kopplade in. Varmvatnet har varit provisoriskt inkopplat i sjugo år.  Vidare några eluttag så några skarvsladdar försvan. Han ville ha några lister att lägga ledningarna vid så nu är det bara fyra lister som fattas i det här rummet.

Gjorde i ordning, alltså isolerade och la golv med snickarhjälp för 18 år sedan när ungarnas morsa flyttade. Hon skulle ha dom fjorton dar. Efter en vecka kom dom och snickarn. Så två blöjbarn kravlade runt i sågspån, över reglar när vi la golv och panelade väggarna. Tvettmaskin stod ute och fyldes med vatten för hand uppifrån. Tygblöjor. Drog in vatten och avlopp ochså nångång här.

 

Utfodringsdags.

 

 1/2

Har lyckats lägga ut en ny hemsida men ingen hittar nog den. Ligger tillsammans med en annan av mina hemsidor på Bredbandsbolaget. Vet inte hur man hanterar ftp programmet

. Chevan har blivit mer inred. Gasolkök och gasolvärmare kopplat till P11 tub så gasen räcker ett tag.

Djurskydskontrolant har vart här och ville ha några förbetringar vilket inte är så värst mycket att säga om. Uppvärmd vattenkopp har jag önskat länge. Kallvarna var inne och tillsammans med hönsen och inget fönster i dörren. Att dom var inne berodde på den hopplösa vinter vi haft och att dom är födda på höstkanten. Vidare att dom inte diar och har en morsa som tar hand om dom. Jag öppnade dörn på dagarna för att vänja dom. Dom var ju ute till efter första snöfallet men när tö ena dagen och 10 grader kallt avlöste varandra så fick dom vara inne. Kvigkalven klarade det galant men tjuren inte. Tog bort honom när han vart dålig i tre dar och fått stor omvårdnad utan att bli bra. Uppvärmd vattenkopp mer en 4000 med tillbehör + elektriker. Rörmokare är jag själv. Lite omständligare en jag trodde. Men blir toppen när det är färdigt.

 

3/2

Sitter på morgonen nere hos Håkan i Sundsvall eller bra nära Sundsvall. Körde ner med Chevan och det gick galant. Körde Brenvinsstigen, Strömsund, Ramsele, Sollefteå. Mycket sämre men roligare väg. Slipper man bara timmerbilarna och det var få i går. Hade tänkt stanna efter vägen och koka kaffe men jag glömde vattnet. Körde direkt till Biltema, köpte ett 120ampertimmars fritidsbatteri att ha bak i Chevan, rea. Johan hade kört den vägen från Vänes och sett att dom reade. Han stod plötsligt på gårdsplan i går morse. Skulle byta däck     och en länkarm. Datrn har fått prblem med o. Måste baka tillbaka och fylla i o, märkligt. Jag hatar att behöva oroa mig för om strömmen räcker så bilen startar. Ska kunna driva dator och innerbelysning, kanske ladda mobilen en natt eller ett par utan att starta motorn. På smmarn kylväskan. Det var dåligt med skrivarglöden i dag. Nu borde Håkan o Susanne vakna så man får en kopp fika. Blir snart mera morfar.

 

25 jan 2007 kl. 16.13 skrev seppo mälkki:

Åsså vill jag lägga till en överraskande bra burik i Stockholm: Media Markt i Heron City i  Kungens Kurva söder om Stockholm. Mera intresserad och mackunnig personal än på inWarehouse, inLife och Macoteket. Dessutom har de 18-19 macar uppkopplade - två varianter av mine, MacBook Pro, iBook, MacPro, storskärmar - iMac 17-24" på hyllan…

 

Servern har oväntat kopplat från anslutningen. Möjliga orsaker kan vara ett serverfel, ett nätverksfel eller en lång tids inaktivitet. Konto: 'mail.space2u.com', Server: 'mail.space2u.com', Protokoll: SMTP, Port: 25, Secure (SSL): Nej, Socket-fel: 10053, Felnummer: 0x800CCC0F

 

7/2

Hemma igen och kylan återkommit. Termometern visar -27, mobilen -22 den senare troligen mera riktig.

Så kalt var det inte under hemfärden som även den gick bra frånsätt lite svajig motorgång strax före Strömsund en liten bit. Återkom inne i Strömsund  men försvann när jag fortsatte hemåt. Men i går startade den inte. Trots motorvärmare och ordentligt med ström. Täckte för runt om bilen och två värme element fick blåsa varmluft hela dan utan att bilen startade. När solen precis kommit under horisonten så visade mobilen -2 bredvid motorn. Det var ju ungefär lika kalt i går. -15 nu på termometern bakom en stolpe i solen. Så det blir ju varmare när solen får steka.

Kontrollanten var här och blev nöjd därtill var det hennes pojkvän som nyligen haft min Peugeot hur det nu stavas. Fick hjälp av besiktningsbeviset Han hade bytt kammrem innan han sålde bilen. Ringde Urban och avbeställde. Förskänst 3000kr, inte dåligt. Större delen av kostnaden för uppvärmd vattenkopp. Han trodde bensinpumpen. Knacka med ett vedträ så kanske den kommer igång. Har knackat utan framgång. Bensinpumpen borde ju höras när man ligger intill tanken och det hörs inget. Avbeställa besiktningen den 12. Beställa en ny bensinpump. Prata med Kjell Ivan först och höra vad han tror. Kan ju också vänta på varmare väder. Så var det Opeln. Odd hade den en dag sen köpte han en ny fin bil. Ja ny begagnad. Han reparerade startmotorn på Opeln men den funkar ändå inte. Kan gärna inte vara nåt svårare. Sätta en separat knapp för att starta. Den ska Stellas av igen.

Förutom att sitta här och skriva så har jag burit in ved. Går åt massor nu när det är så kallt. Fått igång e-posten. Kunde bara ta emot. Men nu kan jag också sända. Sedan har det vart problem att få iväg mattrial till hemsidan på Space2u, naturliv.nu. Men nu tror jag att det är löst. Ska prova senare men nu ska jag bära mer ved och bädda för djuren och natten.

 

Det var inte löst men så småningom kom jag på att besöka Space2u och se hur mycket utrymme jag hade. Vist det var fullt. Fick plocka bort endel och nu gick et, härligt. Och när jag skriver till eller ändrar något så uppgraderar programmet dom sidorna. Enkelt och smidigt. Nu gäller det att lära mer om programmet så jag kan få lite personligare stil på det hela. Kanske ta hem de gamla sidorna lite vartefter och fräscha upp dom. Då får jag upprensat på bilder som ligger på hemsidan utan att användas. Det ä ju så mycket att det är hopplöst att hålla ordning.

Fy vad kallt det är. -14 på mobilen men den kanske inte anpassat sig. -20 på tempen.

Kvigorna hoppade tillbaka till fel sida grinden så jag fick jaga runt dom en stund innan dom förstod var dom skulle vara. Får höja grinden. Annars brukar man bli varm av motion men nu har fingrarna fortfarande inte tinat. Ansiktet har det. Litet lett snöfall. Äta gröt eller havregryn o mjölk. Lagom problem. Avbeställa besiktning och bok får inte glömmas.

Telefon ringer och en bonde vill ha mjölkat. Ingen bil går. Jag får gå.

 

9/2

Idag efter mycket jobb så gick Peugeoten. Flera filtar över motorhuven. Motorvärmarn har gott sen i går. Värmde filtret med varmluftspistol. Pumpade med handpumpen och så fick jag den att gå en stund medans jag täppte för grillen. Efter en stund stängde jag av. Krupit under Chevan och försökt höra bensinpumpen men den hörs inte. Men inte heller i Dodgen som startade i dag. På den är det nog en ny automatlåda som gäller. Körde inte men backen lät konstigt. Täppte till runt Chevan och dit med värmeelement men dom fick inte upp tillräcklig värme.

 

11/2

Vad gjorde jag i går? Jo bilarna förstås och malde en massa köttfärs tillsammans med Inga-Lill, även i dag. Men i dag tog jag ner bensintanken och tömde den. Lite över sexti liter. Några försvann ner i snön. Det var endel skit i tanken så filtret på pumpen var inte helt rent. Ta den filtret på ledningen i morgon men beställer ny pump och filter, tanktätningspackning i morgon. Morsans gamla hushålsmaskinn är bästa köttkvarnen, alltså bättre en min.

 

 

12/2

Försökt städa upp dagboken 02-05 men det värkar hopplöst. Det är så mycket som försvunnit i hanteringen mellan datorer och krascher och misstag. Men det värkar bli bättre med nya hemsidespogrammet. Ska ta över från gamla sidorna lite pö om pö.

Här inne stinker bensin. Har sköljt ur tanken och läs o häpna. Beställningen är gjord. Körde peugeoten bort o fikade. Han gillar inte kylan trots igensatt front men jag kom fram och tillbaka. Solen har kommit fram så det är lite mer uthärdligt. Nog dags att fylla på foderhäckar sedan skriva en faktura.

Kommer inte in på servern och kan uppdatera för tillfället. Vad gillar du nya utseèndet? Stavfel och fel i Svenskan gör att man läser 10 till 40% långsammare och sätter sämre tilltro till det vi läser enligt forskning. Inget glatt budskap till oss ordblinda. Inget stavningspogramm i värden kan ränsa bort alla fel. I Norge får man skriva på mål och när jag läser nått Inge-Lien skrivit så hör jag honnom tala. Tycker det är heftigt. Inge-Lien skriver om miljö o friluftsliv. Sigmond Kvalö är också intresant att läsa. Har bland annat sagt att för att bekämpa bilismen måste han ha bil!

 

 13/2

Ja i går kväll var det folkdansen och den här månaden dans första timmen. Sen stack jag för kylans skull. Ville vara säker på att komma hem. Nu har det blivit varmare -7 nu 23.00. Har varit på buggkurs. Fritt en god stund. Lika fritt nästa tisdag. Den 27 tillsammans med folkdansarna och dom spelemännen samt några som spelar för bugg. Mars, april fri dans på tisdagarna. Härligt. God natt.

 

21/2

Folkdans i måndags med en timmes gammeldans. Bugg i går kväll med fritt en timme. I kväll Wals, chatsa, Jive. Börjar det likna nått? Fredag PLO dans och söndag kanske det är träningsdans i Lacksjö. Ska jag orka med plantsätning i sommar måste jag ha fart på benen. Varför en trist joggingtur varje dag när man kan dansa? Får se i kväll hur upplägget är. M kom med förslaget att vi dansar på bygdegården. På onsdagskvällar är det redan Onsdakskafè så lägga till dans vore kanske inte så dumt. Flera på byn som gillar dans har ju blivit så bekväma att dom inte tar sig ut. Joggar och promenerar en runda varje dag istället för dans i helgen. Andra är rädda för björnar så det blir ingen motion men på dansgolvet slipper man björnarna.

Det har blivit kallt igen men Peugeoten startade ändå om än lite tveksamt. Chevan startade utan problem när tanken kom på plats. Nu är det motorhuven som ska på plats och undrar om dom godkänner min lastskydsvägg på besiktningen? Sätta in lastgalret över besiktningen den 27.

 

27/2

Så är det 27 och besiktning. Ford 4600 motorn får stå tills jag har pengar någon gång eller hittar nått begagnad. Försökte igen få ur de sista två kolvarna men får dom bara någon millimeter i taget. Vedträ i rätt dimension sedan baksidan stor yxan och riktiga rundpallar. Det är ju borrning, nya kolvar, lager som gäller. Bättre fixa 35-an med lastare. 35 Ferguson 4cylindrig. Nya kolvringar så ska nog den gå. Håller på att dela Ford 4000. Sedan vända startkransen. Kolla vad det var som gjorde att vattnet forsa i våras. Det var mellan motor och växellåda det rann. Chevan kokade för någon natt sedan på väg hem. Satt och höll koll på temperaturen för den går upp högt och sjunker sedan en bra bit. Tänkte att termostaten hängde sig och inte vill öppna. Beställde ny och kyllarlock för det är ett litet elände att få upp det som sitter där. I går fick jag se när jag tog i övre kylarslangen att slangklämman lossnat. När termostaten öppnar så åker slangen isär och när trycket sjunker så glider den ihop igen. Får rätta stavfelen senare nu fixa djur och iväg för besiktning.

 

28/2

Besiktningen gick bra men krävde ändel jobb. Positionslyset fram skulle vara blinkers och ena parkeringslyset fram fungerade inte. Anmärkning på sist så det skulle fixas före godkännande. Enkelt om man kan bilen. Nu vet jag hur man byter lampor runt om. Var kabeln till blinkers och parkeringsljus finns under motorhuven. Men det tog en stund att hitta o komma på.

 I går fick jag också bort framvagnen på Forden. Det ska pallas under och bultar sitter hårt dragna, nästan omöjligt att komma åt. Man kan aldrig ha tillräckligt med verktyg.

Under tiden jag besiktigade så gav sig kossorna ut på vandring men när jag letat här hemma efter dom och skulle je mig iväg för att söka så fick jag se dom bort på vägen. Troligen på väg hem. Åkte bort till Gunnar och spärrade vägen ut mot stora vägen.

Känns kallt i dag -8 grader. Snålblåst och snöflingor i luften, värkar tillta.

Dricka en skvätt te sedan är nog kossorna på väg mot vattenkaret. Fyller medans dom är där så alla får vattnet tempererat.

Vad hände nu?

En massa jag skrivit bara försvann?

Iriterande.

  De hade bråttom i dag och har redan passerat vattnet på väg till maten.

I går kväll var det dans i stället för buggkurs. Både bugg, modärnt och gammalt. Två varv runt dansgolvet snurrande i snoan. Blir i bättre o bättre form. En av damerna hade vart i Norge nyligen och där ska det vara betydligt bättre fart på danserna. Alltså mer folk. Hon började prata 7/8dels takt, baktakt med mer. Rena kinesiskan för mej. Jag dansar efter hur jag uppfattar musiken och hoppas det är i takt. Ibland känns det fel och då försöker jag ju hitta nått som känns bättre. Ibland är jag en del av musiken och då känns det verkligen underbart.

Nu har teet kallnat. Efter teet hänga spärblocket över motorn och ta ner den.

Djuren har fått vatten o mat. Fingrarna är stelfrusna. Lossat alla elektriska ledningar runt motorn.

Nu knallar kalven till vattenbaljan. Den går som den vill på gårn. Ja kvigorna även dom. Staketen är nersnöade. Har bara elektriska och dom fungerar dåligt när djuren inte blir jordade på grund av snön.

Det är bara två ledningar till generatorn. Två till lyset fram, en till tempmetarn och en oljetryck. Gasvajern och stoppstången. Den senare ser lite knepig ut att lossa. Får lysa med ficklampa och undersöka.

Nu är värmen tillbaka i fingrarna.

 

Göran Hellbergh  goran@naturliv.nu

 

 


Senast uppdaterad: lördag 13 oktober 2007