Juli

juni 002

 

2/7

Ja då fick Kina en kalv. Trodde hon skulle vara kalvlös i år. Törs inte låta bli att mjölka henne för hon har förmycket mjölk. Förra året fick hon en djuverinfektion i en spene. Den värkar inte funka nu. Jag har mjölkat ur tio liter ur tre spenar och hon är inte tömd. Har tappat upp i några plastpåsar och fryser in för senare användning.

 

3/7

Mjölkade 4-5 liter i går kväll och lika i dag på morgonen. Roxy skäller på el-staketet som har jordkontakt och smäller. 11/16 fast nyckel saknas. Behöver den för att få isär vid bakjulslagringen där olja läker ut. Får väl slipa till närmaste mindre nyckel som jag har flera av. Bromstrumman på andra sidan vill inte loss. Ska kämpa vidare straxt när teet är drucket och en rosenrot uppgrävd och förpackad. Jo frysa ner råmjölken också.

 

4/7

Härligt när trädgården vuxit upp så man kan börja äta från den. Första bilden måste vara Grönkål. Jag har oordning på växterna. Skrev visserligen skyltar men för få och växterna blev, ville, spridda. Dom där med violett måste vara Purpurkål och då är det grönkål annars nån salladsort. Blev på tok förmycket grönkål. Kålrabbin ser väl go ut?

Jag har fått isär endel på traktorn men behöver lite handledning för att få isär där lagret sitter på bakhjulet. Troligen även senare när jag delat traktorn i tu.

 Nu litt tee sedan disk o mjölkning o disk. Fylla råmjölken i plastpåsar och frysa in.

Tog upp de andra korna på byn i går. Vitan slet sej halvvägs och det tog en stund innan jag lyckades få fast henne. Vi satte aldrig grimma på Vitan och vad katten döpte vi Saras dotter till? Kopplade dom två bakom traktorn i halsremmen. Mina ägna kossor kan jag inte hålla i grimma. Vitan och Kina gör plötsligt ett ryck och springer. Jag får inte betalt för att släpa efter en bit utan släpper och det vet dom. Har dom lyckats en gång så kommer dom ihåg. Men jag vet också att dom kommer tillbaka och att det går att lura dom med godis så varför riskera att göra illa sig? Bara man inte jäktar så brukar det gå bra och lite äventyr måste det vara annars blir livet för trist. Jag vill ju leva skälv och inte genom en dumburk.

 

5/7

Har man dator och uppkoppling på Internet och/eller mp3 spelare så finns Podradio. Svr.se Kanske i vart fall sverigesradio. Finns massor av intressanta radioprogram. 16-timmen tog den 25/6 upp om lexmaria och psykvården. Socialstyrelsen läste inte ens skornalen om en passient som mördar en annan passient. Inte polisutredningen och pratar inte med personalen på avdelningen. Vad har vi socialstyrelsen till? För att höja våra skatter och je några till höga löner för att ligga på plaian och ha lyxbåt. Bara hanteringen av det ärendet borde göras en polisutredning om och undersökas om det inte är åtalbart att missköta sitt jobb så grundligt. Det är ju bedrägeri att säga att man gjort en utredning i åtta månader när man bara lagt ner någon minut på att hastigt kolla på en A4 som skjefen på avdelningen skrivit. Hon vill väl behålla sitt jobb?

Fick den lite mera grejor från traktorn i går. Nu är det att palla upp och lossa bultarna som håller ihop motor o växellåda. Då delas hela traktorn i tu. Man får hasa fram framändan en meter så man kommer åt koppling med mer. Jo styrstagen är kvar.

Målade en bit av väggen, en rödfärg som man får arbeta in i väggen. Inte bara att blaska på.

Ska till banken i dag och se varför jag inte har fått behörighet att göra nått för företagarföreningen på internetbanken. Vanliga banken har jag full behörighet till.

Kossorna uppe på byn sköter sig än så länge. Undrar om Kina står vid lagårdsdörn och väntar.

 

6/7

I dag satte hon fart så hon hamnade längst ner i hagen när hon såg mej med godis gå in i lagården. Undrar varför? Jag mjölkar ur fem, sex liter varje mjölkning, det är långt ifrån slut. Men vad ska jag göra med all mjölk? Inget roligt att slå bort allt, nja inte allt. Jag gillar spenvarm mjölk, underbart gott o nyttigt. Vist den är komponerad för att ge kalven allt den behöver och jag är inte kalv. Men jag dricker inte lika mycket heller. Tänk alla mineraler o vitaminer och fettet är inte sönderslaget. Hade vi funnits utan mjölk? Inte förstörde dom mjölken heller min o kanske din mormor heller, jag menar med sterilisering o pastörisering. .En bonde har blivit anmäld för att hans djur inte är märkta. Det är flera sorters grisar o kor som vi inte skulle haft om bönder följt myndigheters beslut. Hur skulle lansbygden sett ut om lantbruksnämden fått som dom ville. Det försvan en massa text härtvingade till sammanslagning och rivning av bra hus och lagårdar. Nej jag blir bara förbannad när jag tänker på eländet. Finns massor av folk som skulle vilja ha en lite gård med vedskog och åker för en, två kossor, häst, några får o höns. Trevligare miljö o färre utbrända. Endel tror att en kossa ska ha lika många kilo kraftfoder som hon mjölkar. Kraftfodret är förutom döda kor, man forskar om man inte på nytt kan blanda i mjöl från döda djur i kraftfodret, mat som kunde föda människor. Ekologiska kor får inte sånt ock knappast småbrukarens ko heller. Mina får bara grovfoder och den jag mjölkar ett ett ett och ett halvt kilo ekologiskt kraftfoder varje mjölkning.

Ha en bra dag

10/7

Regnar, det har det gjort av o till i tre dar. Inget ordentligt regn mer en någon kort stund utan lett en stund då o då. Jag mjölkar ur fem liter utom i går morse då det blev fyra. Hon har nog gott ner lite i mängd och kalven dricker mer. Nu är hon tom när jag tagit mitt eller bra nära tom. Jobbar en stund då o då med traktorn. Höladan ska tömmas och skälvlastarvagnen göras i ordning. Målade en bit innan regnen började. Trädgården ska också skötas. Ogräset växer fort. Nu är teet klart.

13/7

Har sett solen en stund men nu mulet igen.

Jag lyckades sätta i ny bleckpatron i skrivarn, en allt i allo. Nåt fel som gör att den låter som ett krossverk när man byter bleckpatron. Nu hjälpte jag till med att skuta vagnen med bleckpatronerna till rätt läge. Kanske klarar bytet även nästa gång. Det har hängt över nacken länge. Frågan har ju vart om jag måste köpa ny skrivare eller inte.

Odd har fortfarande inte kommit iväg på nått jobb, praktiserar som bilplåtslagare. Borde nästan kunna titulera sig som bilpåtslagarlärling. Har praktiserat där länge med små uppehåll. Ett par månader på SCF och stensättarkursen. Ska du ha sten satt så prata med Odd. Blivande företagare med "Sten&Bilplåt".

När det gäller traktorn så kanske jag får den urtrampningslagret i dag och fårse om jag kan byta packbox så oljan stannar i växellådan. Även se om jag kan få självlastarvagnen att lassa av. Jag har svetsat på och slipat till en hake som gör att det fungerar.

 

19/7

Mycket regn nu bara mulet. Enligt väderkänsten uppehåll några dar. I fredags var vi på väg till Stockholm men kom bara till Stugun. IngaLills pappa skulle dit och vi tog helt fel väg. Tänkte Indal och valde vägen över Ramsele. Därifrån över Lungsjön. Här finns bra honung. Vidare förbi spökprästgården i Borgvatnet. Fin väg när man är på semester men ack vad eländig när man vill vara framme nångong.  Automatlådan började bete sig konstigt på vägen Men jag kollade oljan innan vi åkte och det var till undre strecket. Fyller i Sundsvall tänkte jag för då är det inte bråttom, bråttom längre. Kanske feltänkt. Nu fick Odd hämta IngaLill och mej. Åkte bara till Sundsvall ett par dar istället och hälsade på våra barnbarn. Nu hemma och frågat en duktig mekaniker hur jag får isär den utgående axeln från resten av växellådan. Får ut den nån centimeter. Hade sprängskiss med. Du ser det där kugghjulet där? Måste nog plocka isär hela lådan för att kunna få den axeln för kugghjulet sitter ivägen. Det var det. Alltså sätta ihop allt och vara noga med oljan så det inte är varken förmycket eller lite. Inte över axeln alt för mycket. Ha i medel som friskar upp gummitätningarna. Se till att hålet under kopplingen är öppet så läckande olja kommer ut utan att nå upp i kopplingen. Fick också veta att kombioljan ska man akta sig för att ha i motorn. Kan skada motorn. På trettifemman är det bättre med vanlig olja som jag även kan ha i bilen. Bak i Forden ska det vara kombioljan men inte  i motorn. Dom som reparerar traktorer och skogsmaskiner borde veta så nu blir det mest vanlig motorolja hedan efter. Den ska dessutom vara billigare. Drivaxeln var inte klar. Så nu måste Pegotten besiktas med fart. Ska lastbilsregas och några surningsfesten sättas dit. Högrejerna gås över. Höladan tömmas o städas, nja åtminstånde tömmas. Undrar om jag skulle börja med minsta åkern här hemma? Måste utvidga betet åt djuren uppe på byn. Kanske måla åm ett par dar så det blir inkomster. Köpa flottare van, samma årsmodell men finare både inne och utanpå. Med förhöjt tak. Fin som husbil med några tillägg. Gasolkök och element och nån låda att ha lite grejer i

20/7

Väderkensten säger att det inte blir regn förns onsdag, Skulle inte regna i går heller men en liten skvätt kom det om än liten.

Skälvlastarvagnen lassar av hela tiden nu. Har svetsat på två hakar som sköter det. Får fila ner den ena mera.

Drog tillbaka kåpan med utgående axlar, Försökte göra rent men omöjligt att komma åt på undersidan men packningen verkade hel. Undrar hur hårt jag törs dra? Känns inte helt perfekt. Dom kommer lite till hela tiden när jag drar i kors alla bult.

Satte på slåttermaskin och slog lillbiten nr 1 och delar av södra nr 2. Gott om klöver. Ska jag tordas ta hela norra nr 3 och fyra, sitter ihop?

 Det är grått och ser regntungt ut?

Får fundera över morgonfikat.

  Utvidgade betet för kossorna uppe på byn. Lånade 30 stolp av Lars-Erick och cirka tio förut.

Mjölkar ur cirka 4 liter morgon ock kväll eller rättare när kossan värkar vilja bli mjölkad.

 

21/7

Nästa titt på ÖP väder så skulle det inte bli regn onsdag häller. Nu ska det bli regn tisdag. Inte lätt att vara metrolog. Slog inget mer, väntar till augusti. Det måste få växa ett tag till. Provsov husvagnen i natt, har man slängt ut en massa pengar så måste vi försöka få lite trevligt för dom. Lite frukost sedan självlastarvagnen och höladan. Jo måste mjölka först. Sirka fyra liter varje gång men nu lite mer för jag mjölkade inte i går kväll.

 

 

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: söndag 22 juli 2007