Oktober

1/10

Jag har en bon som är lite långsam att betala fakturan. Men å andra sidan har jag ett skärjul till plogen som jag lånade i våras så jag får lämna igen det. Men hade hoppats på att plöja först men man kan ju låna igen kanske. Han hade ju ett till så han kunde plöja skälv.  Jobbade åt en annan bon i helgen. Är ett litet äventyr varje gång. Ett gäng nya kvigor som är på väg att bli inmjölkade. Mutar med kraftfoder, men dom är lite känsliga. Rät var det är så hoppar dom till eller/ och sparkar av sig organet. En av dom ställde sig så olyckligt att spengummit gick sönder. Så ska man lata reda på ett nytt spengummi mitt i mjölkningen. Var har jag sett såna? Det är ju år emellan dom trampar sönder spengummit. Den här bon byter varje år. Jo det låg ett i lådan men det var nog sen förra genrationens spenkoppar. Men på en bänk låg det gamla som han bytt nyligen. Dom passade. Här är det en kall ligghall och man tar in dom i gamla lagårn för mjölkning. Endel kossor bryr sig inte särskilt var dom står men andra blir djupt besvikna, ja förbannade på den som stelt sig på dens plats och försöker bryskt köra bort den som står fel. Du vet hur det kan vara i lunchrummet på jobbet. Kossorna är inte annorlunda, jo dom visar direkt att nått är fel. Hade en som det blev stopp i en spene så hon fick stå kvar till sista omgången. Det blev inte godkänt av en kossa så jag fick köra ut henne och ta in henne när jag var färdig med hennes omgång. Nu hade hon alla platser utom en att välja men det var med stor tvekan hon valde en och då stod över två platser. Undrar hur en robot fixar att hitta alla spenar? En ko är lång en annan kort, En har spenar som sitter en halvmeter isär på en annan  sitter dom nästan ihop. Nån ko tycker det är extremt skönt att lägga sig med juvret i skit medans andra kan vara extremt renliga. Nej nu ska jag se till djuren. Har du försökt med Sudoku? Inte lätt.

2/10

Torsdag är Hammerdals sopsortering öppen så då ska jag försöka få iväg gamla frysar, kylskåp m.m. till tippen med hästtransporten. Den är ju lätlasad. Måste få iväg ett lass. Hade en brasa i går i småregnet. Just nu ser vädret härligt ut. Glömde köpa salt på Grangårn. Ska ha till surkålstillverkningen. Ett måste så vitkålen inte blir förstörd och det är ju så gott. Hoppas Odd får jobb på Volvo, håll tummarna. Han har min bil. Bytte bort sin mot skoter och köpte en 740 för ingenting, nästan. Sexton påpekanden vid besiktning och den går inte bra. Han blir en duktig bilmeck så många gambilar som han haft och fixat för att byta till nästa bil. Dom har ju blivit finare o finare. Har en riktigt snygg Bmw kaross stående utan motor och hjul. Han har säkert sålt innehållet. Det jag beställde till traktorn. Driv och krafturtagslamell har kommit till Ström. Då borde drivaxeln vara klar. Ska ta bort en bult ur kopplingen och köpa längre. Då kan jag byta när jag delar kopplingspaketet så delarna inte flyger vilt och börja dra ihop den först med långa sedan byta. Slipper krångla med spännbrädor mot taket eller vad man nu kan hitta på för att klämma ihop den lite. Måste låna senterings verktyg eller tillverka. Det är ju dubbelkoppling så det vanliga sentreringsverktyget passar nog inte. Nu har jag knekt två sudoku i dag. Kanske lär mig. Nu ska jag försöka få ut motorn till Ford 4600 ur sk. Mjölkrummet. Kanske på med toppen så motorn kan monteras och framvagn o hjul så den blir flytbar. Har kanske en intressent. Vore ju skönt att bli av med den men samtidigt är det ju endel reservdelar

6/10

Frost o dimma. Blev ingen transport till sopsorteringen. Skruvade på traktorn i stället. Har satt ihop Ford 4600, så den gick att dra härifrån. Nu är Forden såld  för kostnaden att ta hit den.

Har satt på lamellerna och fått motorn på 35-an på plats. Lånade centrerinsdon på en verkstad. Bytte inte kraftuttags lamellen. Krafturtagskopplingen har ju aldrig fungerat så den kan det inte kommit in olja på. Har jag klarat mej tills nu så måste det gå framöver också. Men vist ska jag försöka greja inställningen. Kanske golvet är i vägen? Hindrar ju pedalen att gå en bit till. Igen sudoku i går kväll eller hitils i dag. Drivaxeln fortfarande inte klar.

Har fått däck omlagda på fäljarna till dubbat både på husvagn o bil. Tog högsta möjliga till husvagnen för den är så låg. Sopade i fartguppen när jag skulle över sådana. Ska sätta på den sist nämnda nu. Kanske lika bra att sätta på bilen också. Mjölka på lördag kväll o söndagsmorgon. På morgonen är det ju nästan säkert halt. Har inte hört nått från ko intressenten. Hoppas drivaxeln blir klar på måndag. Den har ju stått på bänken där sedan någon gång i våras. Hade den vart levande så skulle den växt fast.

Motorn var knepig att få in. Fick hjälp uppe från byn. Jag skaffade ett par långa bult som vi satte  en på var sida och på mitten. Min medhjälpare bökade med motorn ock jag vred runt kraftuttaget och plötsligt så kom den in.

Bära in lite ved och påfyllning i magen.

Jo det var 99 Inga-Lill flyttade hit och vi gifte oss 2003. Det ska stå i en bok om Strömsunds kommun. Wilhelmina boken skulle jag kunna använda för att hälsa på en mängd av mina kusiner. Förr när man var ut och dansade däruppe så viste alla vem man var när man sa Bergsten. Och vilket trevligt kusinmöte vi hade för nått år sedan i Långstrand. Hoppas ni alla har hälsan. Du ser massor av stavfel? Då skulle du se innan rättstavningsprogrammet försökt rätta till det hela.

8/10

MAC Sverige har årsmöte i Stockholm, Gröndal på lördag och jag kan inte. Hade även velat dansa på Mälarsalen. Hoppas Odd får jobb på Volvo nu. Nu skramla telefon och ett höststädningsjobb ramlade in. Hoppas det inte anstränger fingret förmyket. Fortfarande svullet men ser inte så groteskt ut. Måste ju känna pengar och jobb växer inte på träd. Det tar ju inte så många timmer att kratta av några hundra kvadrat. Hade tänkt bokföra nu men får ta in kossan och kolla henne om kalven skött sig. Föresten är mjölken slut inne. Traktorn blir sakta mer komplett. Fick på startmotor och framhjul i går. Batterihyllan var väldigt knepig att få dit. För att inte tala om att hitta bultarna. Dom låg på bänken bredvid men det ligger lite mer där. Tog en paus och ordnade krokar för lite fler fasta nycklar. Det är befriande att slippa gräva i verktygslådor. Kommer att bli perfektionist i nästa liv. Nu är det kaffe. Klas-Göran hälsar, kommer nästa sommar. Just ja, sotaren kommer nu på förmiddan. Bäst att sätta fart. Tända upp, nej sotaren. Bära in ved och näver. Bränna upp pappret som ligger i spisen. Maka undan grejor så han kommer upp på vinden. Just har ju en bra låda får dom grejorna. Ska flyta ut skinnverkstan till baracken igen så lilla rummet blir lite trevligare. Står ju även vårens odlingsgrejor kvar där. Sussan o Håkan med ungdomar o barn kommer snart på besök. Vore ju kul om Stefan tog sig i kragen och avla ett besök. Husvagnen lägger nog Odd beslag på ett tag, tills han hittar lägenhet. Hur är det med sådana i Umeå? Han har ju hyran här i tre månader om ingen kompis tar över den här lägenheten. Dags för tjejen att flytta hemifrån?

Umeå är ju en perfekt studiestad för henne. När man är pensionär hur fungerar försäkringen när man blir skadad på jobbet? Kliver på krattan, usch vilken smäll. Nått ramlade nånstans i huset?

11/10

Sitter o skriver utan att det blir nått så nu får jag börja om. Jo Kossan gav en fyra liter. Men i går var hon tom. I går kväll gjorde jag det jag borde gjort när jag gjorde illa fingret. En stödskena i läder, duktigt eller hur. Hästfinkan är lassad, alla lysen kontrollerade. Bytt till vinterdäck på IngaLills och min bil. Hästfinkan tyvärr inte. Ska gå igenom en mängd fäljar. Undrar om femtontummare kan gå? Då finns det gott om däck, men nya däck greppar väldigt mycket bättre. En gamla torra däck även om dom har bra mönster. Det är ju sällan jag använder hästfinkan. Men det är inget skoj när nått går snett.

Har inte hört av kointresenten. Skrev väl för högt pris men tänkte ungefärligt köttvärde men jag slapp ju slakten. Det kan ju vara värt en slant. Vill du köpa kött? Hör av dig

12/10

Fortfarande fel datum i kameran. Bilderna är tagna i går och det ser ungefär ut så i dag med. Lite mer snö. Körde två lass till sopsorteringen i går. Körde du gamla Sikåsvägen frågade killen där. Var går den? Det är den som är här: Så jag körde den hem. I en kursning stod en pekare mot Sikås. Nästa tur var Inga-Lill med och då tog vi raktfram i den korsningen. Efter sju evigheter och massor av korsningar där vi valde mest trafikerad väg stod det plötsligt "Här upphör allmän väg". Vi var i Kilen. Nästa ställe vi hamnade på var i Lorås. Jag var säker till tusen på att vi skulle åt det håll som visade sig vara mot Östersund. Inga-Lill hade ett begrep om husen och vilken ordning dom hade så hon viste vilket håll vi skulle. Så det var en riktig långtur. Nu måste det röjas här så Susan och Håkan med ungdomar och lilla Lisa ska få plats. Undrar om drivaxeln är klar? Tomas skulle ta hand om det så det är nog gjort.

 

 

 


Senast uppdaterad: fredag 12 oktober 2007