Juni

juni 008

Juni

Byta bromsband var ingen ide. Han läcker olja ut på bromsbanden. Fått upp takstolarna på Kattugleholmen. Kerstin ville inte jag fortsätter nu vilket passar mej perfekt. Slipper ha dåligt samvete för att jag inte hinner en massa saker. Har planterat ut massa vitkål, blomkål några kålrötter, majrovor, spenat, massor sallad, lite brokoli och brokolo, rödbetor, massor av tagetes, grönkål är det gott om. Persilja och lite till ja potatis till midsommar kanske. Den andra potatisen är det väl dags för? Har kört mer nere hos Sune och tallriksharven skär ner men?! Den som lever får se. Nu ska staket lagas så kossorna får mer mark att beta på och fåren  inte att förglömma. Myggen har kommit.

Lev och njut av sommaren. Hälsningar från Göran.

 

4/6 7.51

Nu är trädgården vattnad och jag fått fram några stängselstolp som ska vara längst ner i hagen. Där har jag även en spadrullharv som jag tänkte prova nere hos Sune. Några rullar lossnar då o då men det måste ju gå att åtgärda. Tänkte Björn skulle höra av sig. Han skulle ju hjälpa till med plöjningen nere hos Sune. Bjöörn! Bjöörn!

Nu när det är så varmt måste det ju torka upp nere hus Sune. Det skulle behövas dräneras och grävas dike. Om några år blir odlingsmark värdefull när klimatförändringen blir mer märkbar. Mycket odlingsmark ute i värden blir för torr och genmanipuleringen slår ut bland annat bina så minskar skördarna väldigt. Du har väl läst om bi döden i USA och Tyskland. Genom genmanipulation så gör man växterna giftiga för insekter (hur vet man att dom blir ofarliga för människan?) man misstänker att bina drabbas. Deras immunförsvar slås ut och dom drabbas av alla möjliga sjukdomar. Genmannupulerad gröda är på inmars även i Sverige om vi inte protesterar till jordbruksministern.

Man ha redan smugit in såkallade provodlingar.

 

5/4

Man ska ju int klag på värm men nog är det varmt.

Ordnade staketet runt stora beteshagen. Måste ha fler knoppar för att få el runt hela men det mesta är straxt på.

Sådde bondbönor i kruka samt rädisor o rödbetor i plantlåda. En låda ringblommor. Majrova, kålrabbi, kålrot bör man ju så i omgångar så dom inte blir förstora innan källaren är utvädrad. Vilka mer? Ska gå igenom fröpåsarna igen.

Hönsen vill inte lägga i nya fina hönsredena. Håller dom instängda till eftermiddag så dom inte läger runt om, men hur får jag dom att lägga på rätt ställe? Nån höna har dåligt skal på sina ägg så dom går sönder.

Körde fast 35-an två gånger i går nedanför Sune. Fick ta Forden och dra upp den. Tog harven och fick ytan ganska skaplig. Det är två tre stora stenar som bör tas bort sen kan jag nog få till den biten. I dag tar jag nog harven på den andra biten som jag nött på med tallriksharven och ser hur det blir. Dom här två bitarna sår jag nog bara grönfoder på och låter det stå kvar till elgar och rådjur. Då får jag harva till det nästa år också och slipper en massa gropar efter dom stora stenarna samt kan låta det vara lite ojämnt när jag inte ska köra slåtermaskin över.

Få se vad ska jag ha med bort. Ett spett ska alltid ligga i traktorn. Konstigt att man inte har en rejäl (stor) verktygslåda på alla traktorer. Ringsprintar.

8/6

Gårdagen så planterade jag ut det mesta av potatisen från växthuset. Byte bränslefilter på 35-an och kollade oljor  samt fyllde. Det är fasligt vad 35-an läcker mellan motor och växellåda. Har satt på potatissättarn vilket var en hel del jobb. Bultar som inte var där dom skulle och tydligen nån stor sten som bröt till ramen när jag tog upp i höstas.

Så kom Björn. När vi kommit upp, ner till åkern så var det punktering. Hem efter nytt hjul och domkraft. Punktering när vi fått på hjulet. Konstigt? Lånade ut hjulet förra året och då var det helt. Undrar om David Brauns passar? Åker hem igen o fikar samt kollar David. Värkar stämma så av med det och tillbaka till åkern. Nu går det bra men traktorn står på en taggtråd.

Så börjar plöjningen. Björn hoppar ur o i, fram o tillbaka. Tittar en bit bakifrån och förklarar. Kör en bit, skruvar på dragstången, ställer om spaken. Hur katten kan han köra så rakt han tittar ju mer bakåt en framåt? Jag går bakom och försöker trampa ner tiltan när den vill slå tillbaka. Mycket skruva och klockan går. Björn har dottern med så det kan inte bli så sent. Så han ger upp innan åkern är klar men har väl kört en tio vänder. Jorden är inte lika dann hela åkern utan skiftar karaktär. På några ställen rena stenrösen med mindre sten men ont om större. Här på Ruven är det bara sten med lite jord emellan och gått om större. Vetenskapen påstår att sten är död men tittar man här på Ruven så syns det att den både ynglar av sig och växer.

Kanske bäst att sätta med Forden? Använda 35-ans inställning för jag kommer ju att kupa med den. Olika hjulbredder, spårvidden är olika. Hur ska vädret pli framöver? Regn på tisdag. Björn kunde inte fortsätta förns på måndag. Det är en väldig skillnad på vem som plöjer och om man har nån som trampar till tiltan innan den slår tillbaka när den vill det. Sedan har ju jag plogar som riktiga bonden tröttnat på och skaffat sig nyare, vassare. Grejham har tillplattare direkt efter plogen som fixar första harvningen samtidigt. Men den kostar väl lika mycket som hela min gård. Dessutom är den här åkern för lös och liten för honom. Tror jag. Man måste passa på att köra när det är torka för det är några ställen man kan sjunka ner.


  

11/6

Jag plöjde färdigt själv och körde sedan med tallriksharven tills den ramlade isär. Fortsatte med vanliga harven. Det är endel tuvor men det får jag finna mig i. Föresten så är tydligen inget regn att vänta förens till helgen. Då kan jag hinna harva ett par omgångar till.

Här hemma skulle trädgården behöva vara dubbelt så stor för att rymma allt förodlat. Har ju ytan där potatisen skulle vart (den är på byn) (byn.nu) men då måste det göras staket runt. Jag kanske skulle börja med staketet runt trekanten i dag. Konstiga lam i år, de har fort farande inte smitit ut genom, under, över staketet. Har ju elnät runt det mesta men en bit med fyra trådar och antenner på några lam och tackor.

God fortsättning på dagen. Jo Lennart Bergsten med fru och granne var på besök i helgen. Precis när Inga-Lill var färdig med en citronpaj och jag kom hem från åkern och spärrade deras flyktväg. Trevliga som alla Bergstenarna. För två år sedan hade vi slekträff med över hundra pers och ingen överförfriskad. Sån träff vore trevligt att ha varje år. Tur med vädret hade vi också. http://www.bergsten.orjan.info/ En morfar som är tvilling till mej. På bilden du ser är det jag som är sirka tolv år i morfars kostym med mormor vid min sida.  

unde vart så. Bara +11C grader i dag, brrr

 

12/6  +8c brrr

Är det slut på sommarn? Jag la på de flesta dukarna i går kväll. Funderar på att sätta en skylt nere vid åkern. "Plöjt av 08". Men det syns utan skylt förstås. Blir ju bara mer o mer tuvor ju mer jag harvar och ändå har jag bara plankan nere. Det är nog bättre att lägga så man får dike mitt på åkern en en ås åtminstånde när det är tuvvänlgt. Kanske skulle ta strängläggarn och kratta ihop tuvorna med? Eller räfsa o vagn och plocka det värsta sedan så bara grönfoder och plöja i höst. Hoppas på en torr höst. Ta och fixa till slaghacken och plöja ner grönfodret. Har lämnat det stående några gånger till älgars o rådjurs glädje och det har blivit väldigt bra. Har inte kvävt insådden. Men det måste vara mycket bättre att mala ner den i jordytan så jordorganismerna får mat och bygger upp humus eller?

Släppte fåren tillsammans med korna i går, dom är inte i trädgårn. Annars hade man kunnat misstänka det. Handtaget på källardörn gick just sönder. Ligger illa till hos moder jord tydligen.

Hönsen håller sig från trädgårn men hundarna går dit lite då o då. Får sätta upp elnätet igen.

Skriva några räkningar sedan ta tag i åkern så jag blir av med den. Nästa vecka ska jag vara målare. Det flyter in ett o annat jobb som tur är. Även lite slåttermark.

 

   13/6 +6C klockan 6

Regnet hänger i luften.

Jag räfsade för hand bort sten o tuvor på övre biten borta hos Sune. Så nu ser det ju skapligt , ja bra ut den biten. När jag åker hem för att äta lite börjar det regna. Blev inte särskilt mycket regn men några skurar. Börjar med veden för att få lite variation i arbetssättet.

I http://www.fobo.nu/ Odlaren nr 2 finns artikeln om bina som försvinner i USA, Tyskland, Schweiz, Polen, Spanien, Grekland, Portugal, England.

http://www.miljomagasinet.se/ Tror det var i miljömagasinet jag läste det först.

Fortfarande grått. Börjar nog med veden och tänder upp inne.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=623186 Där fans en artikel om samma sak med annan författare.

 

14/6 +4c  klockan 6

Det blev en dag vid klyven. Ryggen var inte i sin bästa form. Gjorde ont och stel men högen framför vedbon växte

 

15/6  +5c  klok 6

Ser lovande ut. Vedtraven inne i andra vedbon växer och det som ska klyvas minskar. Jag har en hydralisk elektrisk vedklyv. Stod hela dan i går  med veden.  Jo en märklig händelse uppe på Yxskaftkälen i går. En röd katt utan svans satt mitt i vägen med en skata alldeles bredvid sig. Stannade bilen för att se vad som händer. När katten reser sig och börjar gå mot vägkanten går skatan efter. Rett vad det är så pikar hon katten o baken men katten fortsätter. Skatan pickar ett par gånger till, hoppar upp och sparkar katten i baken, slår några slag med vingarna och sitter åter bakom katten som inte bryr sig särskilt. Jo hon stannar till men går vidare. Skatan gör nytt flyganfall och får katten att följa efter några meter sen sitter dom där igen och jag kör vidare.

 

19/6 Tisdag 8.15

På väg hem från Äspnäs, Har utfodrat och skottat skit. Nu en paus vid sjökanten för en smörgås och lite skrivande.  Många tagetes har frusit och blivit svarta men jag hade ju fler i växthuset och under dukarna är det bara det översta som frusit. Konstigt nog inte potatisen. Måste vart någon natt när jag skyddade den. Vindruvsträdet i växthuset har flera klasar vindruvor på gång. Har inte sått in än. Det är ju ganska meningslöst när det inte kommer regn. Däremot är det ju många tuvor som torkar. Har fått målarjobb. Borsta bort lös färg uppe på stege. Inte färgen på stegen utan den på väggen stegen står mot. Jobbigt att borsta och stå på stege. Tog ett kort pass i går så det blir ett längre i dag. Tog också ett pass mot ogräset men jag ska styra över till täckodling. Vist ett g-jädra jobb att täcka men sen slipper man ju det mesta av vattning och ogräsräns. Får hålla täckmatrialet fräscht istället. Kör förbi en mängd gräsmattor överallt. Tycks vara mode med kort, kortsnaggade gräsmattor med bruna fläckar. Man slår så kort att vid minsta lilla kulle, ås så blir det brunt. Är det verkligen så ont om självständiga människor att ingen törs låta mattan ha en anständig längd. Nog ska man väl ha lite problem om man tappar en knappnål på den eller? Eller är det så fantastiskt kul att åka runt på gräsklipparen? Min är lite för vildvuxen men det har ju sin sjharm. Undrar om datorn klarar det ordet? Titta det mulnar på. Ha en bra dag.

 

21/6

Ja då var jag färdig i Äspnäs för den här gången. Får lägga mer energi på att borsta bort lös färg på stort uthus som ska målas. Ska nog upp med staket uppe hos Lars-Erick. Betet växer dåligt utan regn så mina kor äter hö. Undrar om K har fått sin skatteåterbäring så jag får betalt. Ekonomisk kris. Odd skulle iväg på jobb men det värkar gå dåligt.

Blev ju kassör för Yxskaftkälensföretagarförening men det har tagit lite tid innan jag fått allt material. Vart på banken flera gånger. Har själv samma bank men utnyttjar deras Internet så lite att jag glömmer hur man gör. Kanske Alzheimers? Dosan ska behandlas på rätt sätt. Slå pinkod så kom ett nummer men på hemsidan står också ett nummer. Efter mycket krångel säger min dosa att jag ska ge den en ny pinnkod och plötsligt fungerar den som den ska och jag kommer in på mitt eget konto. Jo jag hade problem att hitta inloggnings stället. Oftast är det mitt på sidan nånstans eller i någon kant. Här var det längst upp till höger och där såg tydligen inte jag. Halvblind förståss. Tänk vad enkelt det mesta som man kan är och hur omöjligt det är när man inte kan. Jag skrev inloggning på sök men det hjälpte inte. Inga träffar. Borde göra datorer för ordblinda kneppskallar. Ja apropå kneppskallar. Vist var det lite bryskt att låsa in galningarna men varför låta dom springa runt o mörda folk? Måste vara nåt fel på samhället när det ena vansinnes dådet efter det andra får försiggå och förklaras man för sjuk så släpps man ut bland folk efter nån månad eller år. Nu ska jag ut o rensa ogräs en stund innan väggborstning övertar.

 

25/6 måndag 13grader varmt kvart i sex.

Glömde stänga dörn till växthuset men där är bara vindruvsträdet och två potatisstånd. Resten är utplanterat. Satte även potatis från Sören på en bit i trädgården. Har satt sex långa rader uppe på byn med Kalle. Här hemma har jag ofta börjat och slutat samt mitt i grönsaksrader satt tagetes, ibland en Ringblomma eller Studentnejliga. Doroteablommor står på några ställen och i några klungor. Där trefötterna står, ska det bli tre trefötter till, är bönor som växer.

Nu ska jag ut och lassa upp välten på vagn sedan köra upp och städa upp lite på åkern som ska sås i dag. Värkar bli regn några dar. Ska även utfodra kossor o får med hö för betet värkar vara dåligt.

 

26/6 +13C 06.00

Undrar vart regnet tog vägen? Det gick förvånansvärt bra att så. Fick bara ta den tuvor från maskin ett par gånger. Det mesta släppte av sig självt. Blir verkligen intressant att se hur det tar sig. Det är tre olika bitar som skiljer sig ganska markant  i hur dom ser ut. Får plöja om i höst. Sådde fodervicker, ärtor, havre, korn. Inställning B4 på såmaskin. Maskin var full när jag började och nästan tom nu. Slutade med biten som vi hade potatis på förra året.

Undrar när skattepengarna kommer? Har fått skuta några räkningar framåt i tiden. Odds jobb värkar hela tiden skutas framåt i tid dom också. K på Kattugleholmen drog av Odds skuld till henne på min faktura. Hon frågade aldrig mej om hon skulle backa upp honom med bensin och nån fickpeng. Undrar om han har flera skulder jag ska stå för?

Det blir nere hos Sune jag ska stängsla och släppa korna på bete. Det blir nog lite väggborstning och röja för staket, stängsling i dag. Kommer regnet blir det bokföring och golvskurning.

 

27/6 +10C klockan 6

Regnet hänger i luften, lite har kommit. Hoppas på mer.

Väggarna är nästan färdiga, bara högst upp under takspetsarna är en liten bit kvar.

Undersökte vilken väg jag ska ta kossorna. Tar dom över byn och över en åker som Staffan slår ner till hagen jag ska göra. Har pratat med Staffan.

Ska in en sväng till Flata. Behöver fylla på förråden och ett bankbesök.

 

 

Folkens rätt till vatten - en global kamp

Alla områden har sina egna kändisar, och när det gäller globaliseringskritiska rörelsen så är Oscar Olivera från Bolivia en av dem.

Läs artikeln

 

Inklistrat från <http://www.miljomagasinet.se/dokument/nytt/nytt.htm>

 

Kärnvapen- och kärnkraftsindustrin:

Med ursprungsfolken som förbrukningsvaror

Människorna som lever i områden där det bryts uran och framställs kärnbränsle och i vissa fall testas kärnvapen, har fått offra sina liv för att det västerländska samhället ska få elektricitet och kunna stärka sin militära makt i världen.Ursprungsfolk från hela världen samlades för en konferens i Navajo nation i USA för att diskutera sina problem och möjligheter.

Läs artikeln

 

Inklistrat från <http://www.miljomagasinet.se/dokument/nytt/nytt.htm>

 

Debatt: Det händer i tysthet - EU:s makt över våra naturresurser

 

Inklistrat från <http://www.miljomagasinet.se/dokument/nytt/nytt.htm>

 

 

 

28/6 Grått och elva grader, det regnar.

Kunde inte låta bli att lägga dit länkarna. Det kan ju hända du missat artiklarna och det fans många fler intressanta.

Jag började hägna in ett område och ska låna mer stolp. Måste även ha mer stängseltråd. Det ligger fortfarande taggtråd lite här o där men den vill jag inte använda.

Det fodras ganska mycket papper att byta kassör. Jag har ju blivit kassör i Yxskaftkälensföretagarförening. Fyra bankbesök hitils. Styrelseprotokoll från styrelsemöte där man valt ny kassör. Intyg från gamla kassören att han överlämnar kasörskapen till den nya med nummer o namn. Så ska dosan som man ändvänder till internetbanken programmeras om på den nya och papper på att den nya får använda internetbanken på föreningens vägnar. Kalle som är ny ordförande skrev på, frågan är om inte ett protokoll där han blir ordförande också ska lämnas in. Det är ju bra att man är noga men.

Halva dan i går gick åt till dosa, höra med Odd om han hört mer om jobb, handla mat och djurfoder och en fika. Nu har det slutat regna. Lite sjoklad  med ett par mackor skulle inte vara dumt innan disken. Kossorna skriker inte efter hö än. Underbart att titta ut över trädgården. Ska gräva upp en Rosenrot och Reinrot som ska skickas till en som är intresserad.

 

29/6 Grått med några ljusa strimmor +10C

Blev mest bokföring i går. Har nytt bokföringspogram i  den här datorn så jag skrev över från den andra. Hade glömt bokföra en elräkning. Några nummer t,ex fröer stemde inte utan jag fick leta nya. Jag lär mej det nya pogrammet bättre genom att arbeta riktigt med det. Letade även fram mer stolpar och stängseltråd. Har ett dåligt samvete som håller på att växa över vilket jag nu börjat åtgärda. Ser ut att bli regn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: torsdag 24 april 2008