Mars, Aprill

mars 002

 

MACWORD har anlänt helt automatiskt. Ska bläddra igenom den sedan. Alltså den har anlänt i datorn.

Äntligen blev mjölkvarn tyst. Krossar havre och korn i den och det är ett fasligt oväsen. Blandar med KRAV färdigt foder och betfor. Förr även med soja men sedan man inte vet om det är jenmanupulerad soja eller inte så har jag slutat. Förutom det så har jag torkat och sorterat verktyg, det snöade ju i går även lite där jag hålls och skruvar. Traktorn står bara delvis under tak och tre väggar saknas. Måste förstärka reglarna som jag lyfter motorn i men jag har domkraften under motorn så det är nog inte farligt. Behöver kanske inte dra ut motorn mer än en meter? Jag var tvungen att lossa hela hytten för att komma åt en bult.

Nu är det -5 ute. Termometern stiger lite sakta, var minus 6 för ett tag sedan.

Drog ut motorn en liten bit och snurrade runt den ett kvarts varv. Nu ska koppling och svengjul loss. Hoppas skruvarna på kopplingen är tillräckligt långa så spänningen släpper. Om jag inte missminner mig så gick det inget bra när jag rev moppen en gång i värden. På Ford 4600 gick det bra vad jag kommer ihåg. Får hålla fyr i spisen hela tiden så det finns varma handskar att byta till.

Jo det gick bra, likaså att få bort svägnjulet. Sedan tre bult och ta bort plåten mellan motor o låda. Den var trög att få bort och korkpakningen mot vevaxeln gick sönder. Vad med skit, en tjock kräm fyller alla hålrum till höger. Två små, ja ca 2mm borrhål. Kan väl aldrig vara möjligt det ska vara hål där? Kollar motorn till Ford 4600. På den finns inga hål där. Ska vara samma motor har jag för mig. Väntar nu på Olssons i Ellös ska ringa upp. Ringde dit och beställde packning och ny bränslekran. Vredet borta på den gamla. Frostbrickan ville han ha måttet på 44,4mm. Beställa ny känselkropp till bränslemätarn. Måste skärpa mig med curvisarna. Fläktremmen alldeles slak. Ja nu är grejerna på väg. En gummislang till lastaren skaffar jag i Ström.

Nu är jag värd en fika på Katugleholmen.

 

18/3

Blåser och snöar. Går troligen inte att köra ut till vägen. Kom knappt in vid 21 tiden. Internet går inte, undrar varför? Har jobbat i helgen och skulle jobbat i morgon bitti men har ändrat det. Måste ju snöröja innan jag kommer ut. Inga-Lill är i Ström större delen av veckorna. Förra helgen var vi i Stockholm. Mor har ramlat och brutit lårbenet. Blivit väldigt mager och måste matas. Så det är nog dags för henne att fara till nästa värd snart.

Har fått på motorn och framhjulen. Måste beställa ny varmvattenberedare. Den gamla läker.

God natt.

 

19/3

Nog blev det snö så det räcker. Röjt ut till vägen så man kan komma ut och in men inte mer. Var ner till Kattugleholmen och drog ett spår in samt vid brevlådan. Smög nära kanten när det kom en bil. Kanten är så förtvivlat hal och mina styrbromsar så dåliga att jag fick koppla av snöslungan för att komma upp. Slungan är lite för tung för traktorn när man behöver framhjulen.

 

20/3

Så var det diskat och bänk o spis rengjorda. Djuren har fått en omgång. Beställning gjord på trädgårdsfröer och ny varvattenberedare. Får hoppas på jobb så det kan betalas. Kan ju inte ha en läckande varmvattenberedare för plötsligt kan det börja forsa vatten om den. Vidare märker jag att avstängningen på beredaren är värdelös. Dels svår att skruva på och den håller inte tett. Alltså ska jag montera en extra avstängning. En kulventil med riktigt handtag.

Behövs den stängas så kan det ju vara kattastroff nånstans och behöver gå fort för att minska skadan. Har ju faktiskt inte satt någon kran på inkommande vatten i huset. Avstängningen vid hydroforen sitter ju vid hydroforen som står borta vid brunn.

Det är strålande solsken ute så jag måste ut men EU ansökan måste göras. Struntar i eko bidragen. Får ju ont i magen av alla hotbrev om återbetalning om allt inte är perfekt.

Jag har i vartfall redan skickat e-prev och frågat om jag värkligen ska betala tempgivaren till Forden tre gånger. Fick den inte i första paketet men betala för den. Även nästa leverans som var fel ska betalas och likaså den sista leveransen med rätt tempgivare. Givetvis är den felaktiga redan returnerad.

 

BEVARA MÅNGFALDEN istället för att UTVECKLA ENFALDEN

mångsidiga grödor istället för ensidiga


Hela grunden för föreningen ALLKORN är att marknadsföra ekologisk stråsäd av KULTURSORTER.

Som konsument kan du här hitta var du kan köpa produkter och få information.

Som odlare kan du delta i att bygga en framtid för giftfria livsmedel av KULTURSORTER.

 

 

http://www.allkorn.se

22/3

Den som läste mitt e-brev om tempgivarna var tydligen stressad. Det kom en till illa kvickt. Jag ska betala alla och sedan få tillbaka för att passa deras rutin. Dålig rutin.

Det var härligt väder i går. Jag fick blixtutryckning till en bonde. Blev en välkommen tusenlapp.

Har beställt CD med medföljande dansinstruktioner från Folkdansringen. Jo den innehåller även modärna danser. Vidare beställde jag David & Malins dansskola som även den innehåller cd med lämplig musik. Så det ska bli massor med dans.

Beställde även ny ruta till växthuset och ett litet drivhus med ljus o värme, Bubbelplast att göra ett litet varmare rum i växthuset. Så det ska bli massor av sallad och satsning i trädgården. Drivs av skräck för allthemers. Mätte rutan 70 *195 eller 70,5*120? Samma ruta. Det tog en stund att få ordning på det hela. 70*119,5.

Buggen på tisdagskvällen gick skapligt. Jajven och zatsan gick sämre. En ny tur i båda ställde till ett elände i huvet. Men med dansinstruktionerna som kommer och lämplig musik så ska det gå som en dans. När man lär nytt så utvecklas järnan. Man motverkar förstörelsen av celler. Vidare så ska man motionera. Har dålig motivation att jogga men massor för att dansa. En hambo med utsnurrar, knelägg och lyckas jag få dit ett snurrhopp så är lyckan fullkomlig. Det spelas förlikte hambo så träningen är för dålig. Vi alltså flera i byn ska försöka få igång en danskurs för ungdomarna i byn och försöka få hit flera från grannbyarna. Det är förlikte dans på skolan i Ström och ingen i Hammerdal.

Ser trist ut ute nu 6.40. Ska slakta en kvigkalv i dag. Blir jobbigare o jobbigare att avliva. Lättare att avliva en växt. Kvigan var lite avig förut men nu kommer hon fram och jag får en riktig kyss ibland. Härligt med djur. Se kalvar o lamm studsa fram. Jag såg i en tidning att en konvisionellt uppfödd gris på 90 kilo ska ha en yta på 0,9 kvadratmeter!  Ta tummstocken och mät tretio gånger tretio centimeter. Tror du grisen får plats? LRF har enligt SMÅBRUKAREN vart med och format bestämmelserna. Jag ska då aldrig mer äta en skinka eller Bejron från konventionellt uppfödd gris. Man ska ju aldrig säga aldrig förståss.

 

23/3

Det blev slakt. Tog ur liggande men det är klart bättre såga upp bröstkorgen i förväg och lossa matstrupe sedan börja hissa. Lossa bak och låta allt ramla ut hängande.

 M och jag pratade vidare om dans på byggdegårn med spesielt inriktning på ungdomarna. Bäst vore onsdagar då det redan är kafé. Det måste ju vara gratis och man får försöka bjuda in olika dansledare som lär ut några turer varje kväll. t,ex en halvtimme i början sedan dansa kanske en halvtimme sedan reppedetion. Hela kvällen ska inte vara ett tragglande med nya turer utan både och. Både modärnt och gammalt. Nästa M på byn har ett förflutet som folkdans o gammaldans instruktör. Kanske finns fler med instruktörskunskaper redan på byn. Jag har beställt instuktörspärm med cd från folkdansringen. Både folkdans och modärna danser. Även Malins & Davids Dansskola, bok och cd. Prata med ordförande bygdegårdsföreningen och höra vad han tycker. Vad säger du som bor i närheten. Skulle försöka locka ungdomar och äldre även fån grannbyar. Lacksjö har vist på söndagar och har vi på onsdagar blir det ju topp.

Vad tycker du? Kan du vara med och tänka, sprida, organisera, fixa bra omväxlande musik. En färdig CD så man slipper hålla på med CD spelaren hela tiden. Skulle det gå bra så behövs fler i fiket. Börja med dom onsdagar M och jag inte har LetsDans kursen. Kom igen!

  

 

Det var mister S som bröt benet i skogen. Troligen höll han på med veden. Blev hämtad med helikopter i går.

 

28/3

Träffas i kväll på bygdegården och prata vidare om dans där. Har fått hem David&Malins dansskola. Vem skulle inte dansa som David om man hade så Vacker danspartner. Vilka klänningar. Finns inget berusningsmedel som ger en så skön kick som att föra en kvinna i lång eller sexig klänning över dansgolvet. När man lyckas få det att flyta fram över golvet. Nu kommer jag säkert att få på skallen men då har ju du som raporterrar läst. Kul.

Traktorn går det dåligt med. Det låter inte bra när man kör startmotorn. K-I kom på att det ska vara plusjord och då blev det bättre men inte blev det bra.

Börjat riva fyrcylindriga Ferguson 35-an.

Fått ett par lamm till och klippt fåren.

David och Malin skriver att lycka det är att dansa och jag delar deras

åsikt. Synd bara att jag inte är lika musikalisk och så förbaskat tröglärd. Men resultatet när det väl har kommit in behöver jag ju inte skämmas för, eller hur?

 

15/4 söndag

Ja så har Det gått ett par veckor igen. Det blev riktig vinter igen men nu är den riktiga våren på stark frammars. Med Forden går det dåligt. KI trodde jag lyckats förväxla - eller + till jord. När han bytte lät det riktigt bra några sekunder sen började något skrika. Han tror startmotorn. Men den har ju Pira fixat? Nu har han renoverat gamla startmotorn så vi får se.

I torsdags så fortsatte eländet. Skulle fortsätta på Kattugleholmen och kör ner med stora bilen. Då är det musik under arbetet och verktygen bekvämt åtkomliga. Viste att taxi skulle hämta så jag höll ut mot tvättstugan men där en isfläck! Hörnan på tvättstugan blev lite sne men ventilationen bättre. Vidare så ytterglaset på fönstret bakom hörnan i bitar. Lindriga skador på bilen. Tog två och en halv dag att laga hörnan.

I går var det sommarvarmt. Gjorde mall till takstolarna. Sedan första varvet kärpapp med alla hål för stolparna.

Hemma på kvällen fattades en ko vid maten. Inte bakom huset vid vattentråget häller. Vidare till vindskyddet. Där ligger hon med ben utstickande där bak. Undrar hur länge hon legat? Jag har ju haft ögonen på djuvren men inte sett att det blivit spänt. Vitan är ju ingen gamko. 03-a tror jag. Kina är nog 95-a. Att jag aldrig kommer ihåg sånt? Jag talade om för Inga-Lill som gick dit och kikade. Undrar hur man får fram ordlistan. (tittade) Själv hämtade jag hö och ströade tjockt hos Vitan. o hängde där ett tag. Regel ett vid kalvningar. Försök att inte blanda dig i. Försök? Det är svårt att hålla fingrarna i styr. Nå efter en stund så var jag tvungen att dra när hon tog i. Bena är hala, slemmiga o danna. Nosen kommer fram med tungan utstickande fastsmetad vid benen. Allt verkar ju ok. Men jag hämtar endå ett rep men tar det piano. När jag kommer tillbaka har den fortfarande inte kommit ut. Sätter varsin ögla på benen och drar när hon trycker på. Nu kommer den. Bara huvet kommit ut så rinner resten av kroppen ut. Kossa tar det lugnt så jag offrar skjortan och gnuggar kalven tills hon kommer. Då är det bara att vänta på Kinas nedkomst och vad hette Saras dotter nu igen? Inga-Lill kommer säkert ihåg.

 

27/4

Har satt igång odlingarna inomhus. Fått hem ett litet växthus man kan ha inne. Det har undervärme och lysrör. Köpt ett par 56wats lysrör till armatur jag har. Värkar fungera lika bra. Men jag har bestält flera lysrör för växter. Skulle kosta två hundra styck här men från Willa hundra styck. Beställde sex så nu intisifierar jag växtodlingarna. Använt en massa gamla fröer och dom fungerar otroligt bra. De äldsta från 90 talet. Massor av tagetes. Krasse fungerar dåligt konstigt med så stora fröer. Kålrot, vitkål, majrova, grönkål, sallader, rödbetor, doroteablommor. De flesta blommor jag sår är ätliga. Det mesta kommer bra men endel är lite långt o gängligt. Har sänkt lysrören så det blivit bättre och låtit det rummet värma mitt sovrum så det blivit svalare hos grönsakerna. Nu har jag fått sommarsulor på bilen. Åka och handla mat. Det är inget lovande väder för att

 

Göran Hellbergh  goran@naturliv.nu


 

 

 


Senast uppdaterad: fredag 12 oktober 2007