Maj

maj 051

5/5 Tisdag

Ser fint ut ute. Väderlekskänsten säger molnigt och 4 grader. Det har ramlat in en del jobb på sistone. En bonde till med lite mjölkningar, en annan hinner inte sin ved och en tredje vill ha vårstädat på tomten. Kan behövas efter den här vintern även här. Ansökt om lån hos JAK för ett tag sedan men inte hört nått ennu. Odd har gått stensettarkurs och skulle iväg på stensättarjobb söderut och behövde husvagn att bo i. Jag kollar blocket ett par dar för att lära lite priser och se vad marknaden erbjuder. Tredje morgonen jag kollar verkar husvagnen lite bekant och växthusen i bakgrunden. Jo rösten som svarar är också bekant. Vi hade möte uppe på byn för ett tag sedan och då hörde jag ett resonemang om vagnen, nu kommer jag ihåg det. Jag köper den med kreditkortens hjälp. Kostade 99kr att ta ut 5000 i automaten. Men å andra sidan räntefritt i sex månader, åtminstone i reklamen. Vagnen gick smärtfritt genom besiktningen.

Men jobbet tog en annan företagare hem så Odd och hans kompis går fortfarande utan jobb så passa på nu när dom är lediga att få stensatt. Dom kan lägga brovalv och laga gamla stensatta källarvalv. Göra kullerstensgångar i trädgården och en fin stenmur.

Chevan är arbetes och kampingbil. Inredd med gasolkök o kamin, toalett lägst bak och även pisstratt på sidan. Bilen går bra och är ju fin inne, ja, förutom förarstolen som är nersutten på ena sidan. Och bakaxeln kunde vara tystare. Ibland, alltför ofta låter den som en gammal spårvagn. Har du friska sid o bakdörrar samt en tyst bakaxel så kan jag vara intresserad eller en 727 till Dodgen. Den automatlådan ska ju vara skit bra. Min e skit dålig. Tre renoveringar.

Chevan drar 1,289liter milen i 110 kilometers hatighet till Stockholm efter E4. Mätt härifrån.

En gamvolvo drar inte så mycket mindre och då kan man inte bo i den. Men åka spårvagn ända till Stockholm är lite jobbigt.

Jo jag har blivit adlad! Ja, inte riktigt men helt klart en statushöjning, Kassör i Yxskaftkälens Företagarförening. Även vi naturflummisar stiger i graderna. Det syns föresten även i media och regeringen. Äntligen börjar det hända nått för miljön men och han Reinfelt har ju förstått att han måste prata om miljön. Fast vi här uppe kan ju öppna semester anläggningar nu när det blir för varmt o torrt söder ut.

Nu är det nog bäst att starta dagen och försöka känna lite penningar.

 

2/5 Onsdag

Jaiv i kväll och zatsa. Ordboken är ganska dyr och sitta o slå för hand orkar jag inte. Ingen dera går särskilt lysande men buggen börjar jag få stil på.

Jag klöv ved fyra timmar i går också. 180kr timmen. De beräkningar jag läst om kostnad för städning när skatteavdraget träder i kraft är 230kr tim. Men det är väl Stockholmspriser? Johan fick högre lön när han började på Volvo en han hade när han slutade på STF.

Vi i inlandet har kvinnolöner och lite jobb. Konstigt vi är ju billigare? Allt ska ju vara kostnadseffektivt! Då borde bara kvinnor anställas. Man Power har sina ljusa sidor. Vet inte om dom har andra sidor men jag tyckte reklamen var bra.

 Det skulle vara varmt i går på eftermiddag men kylan var jenomträngande men plötsligt på kvällen blev det uthärdligt. Undrar hur det är i dag? Har nog minst sex timmar kvar vid klyven.

Det är säkert för kallt för sista våderna av kärpapp på Kattuglehollmen. Det heter nog förhydningspapp tror jag. Minnet är inte det bästa när det gäller namn. Björn ringde i går och hörde hur det var med höt. Han ska hjälpa mej med plöjningen nere på sydsidan byn. Just! det har hänt nått på "byn.nu". Kanske värt att kika. Krångligt det här med namn hur man ska använda dem. Grejham får jag skoja hur som hälst med och han tycker det är kul men bara namnet på en annan gör att telefon skramlar och en undran om det var nödvändigt och ta bort det genast. Har trogna läsare som är noga med att rapportera allt. Kul med läsare det gör det ju skoj att skriva och att ni reagerar är endå roligare men det vore bra om jag fick veta lite skvaller.

Jo det här med plöjningen är problematiskt. Grässvålen ligger som en matta ovanpå ett halt golv. Den följer med plogen. Har ju en gammal tallriksharv. Två hästharvar bakom varan som viglar fram. Kanske slipa upp tallrikarna och försöka få till nått stadigt att lägga ordentlig tyngd på? Har även en fjärilsharv, rullspadharv kanske den heter. En stor för traktor. Men den tappade man rullarna på lite nu och då. Björn som är utbildad och född till bonde kanske har nån lösning. Jag får gå ner till åkern där den ligger o se hur den ser ut. Ska ju endå kontrollera staketet runt gårn. Nästan snöfritt. Klockan går. Över tre hundra papperskrukor bör göras så jag kan flytta över Tagetes från sålådorna. Det ska bli blomster hav utanför i år. Även byggarbetsplats. Fick en massa fönster häromdan. Ett perfekt ute innerum mot söderväggen kan det bli av dem. Tre meter ut och efter hela väggen. Snedtaket från fönsterbrädan på övervåningen. Gräva en meter djupt och gjuta upp stödväg med markisolering på utsidan samt lägga markisolering en meter ut på utsidan? Eller plintar och nedgrävd markisolering? Undrar om jag inte har en DVD om detta? Blir ett intressant projekt. Solen skiner i vart fall just nu.

 

8/5

Klockan är sex. Ser grått ut ute. Vart kallt några dar men det ändrade sig i går eftermiddag. Har mjölkat i Äspnäs förra helgen och sedan i torsdags till i går.

 Vedklyvningen är färdig.

Vårstädningen hos V gick inte så lysande. Jag samlade ihop kvistarna och han tyckte det blåste förmycket vid tillfället och ett par dar senare så hade han gjort det mesta själv. Det brinner i knutarna när man blir äldre. Man säger att man ska vänta tills vädret t,ex, ska bli bättre men när det inträffar ska jobbet vara gjort på sekunden.

Har börjat med takstolarna till Kattugleholmen. Fattas två reglar 6*2tum, tror jag har själv så jag slipper hämta nu. Ska ju ha till väggarna sedan.

Fick en chock i går. Skulle ju låna pengar till husvagnen och Odds första tid i Stockholm tills han får lön. Låna av JAK utan ränta du vet? Skulle lämna ett pantbrev på fastigheten som säkerhet. Fick veta att det redan finns ett uttaget 88 i november. 88? Måste vara det år Gunn flyttade? Kan inte komma ihåg. Ska se i bankfacket i dag.

Drog fram tallriksharven. Riktade ett stag och smorde lite här o där. Ska förlänga ett annat stag sen är den nog användbar. Kan ju prova här hemma först. Problemet sedan är att få upp den på en vagn. Måste ta mig i kragen och sätta i startmotorn så man får veta om jag har en Ford eller inte. Jag är redd. Ja nu får jag sätta fart. Vist ja skriva ett par fakturor. Dags att byta svartbleck i skrivarn. Sist var det ett elände och när jag till slut gav upp och stängde av den så lät den som en stenkross. När jag sedan startade den så gick den som den ska.

Det har vart för mycket grejer som klattrar sista tiden eller året.

 

http://arkiv.krav.se/arkiv/arsredovisning/Arsredovisning2006.pdf

http://www.faonorden.se/start.asp?sida=9060

www.framtidahandel.se

 

9/5

Klockan är sju, himlen blå. Pantbrevet låg i bankfacket. Lånade tydligen 42500kr med pantbrevet som säkerhet. Det var nog till avlopp och vatten. Fick cirka 11000kr i bidrag enligt mitt minne som inte kommer ihåg lånet. Men jag sålde vid Öhnsundet nångång i den tiden så jag betalade nog lånet tämligen fort.

Bär ut o in plant varje morgon o kväll, Jag blev MORFAR en gång till i går vid 20 i 11 till ett liten flicka.

Kört upp traktorn med tallriks harv till S. Takstolarna är hopsatta. Fattas bara spik o plåtar på andra sidan. Tror jag tar startmotorn nu på morgonen.

Vi tycks vara närmare urapan en skinpansen. Lysnar på vetenskapsradion.

 

  Härligt, livet är ljuvligt, traktorn startade. Byte inte startmotorn.

Byte tillbaka minus till jord. Byt huvudströmbrytare. Gav motorn lite rostsprei och startgas. Det skrek lite men motorn gick i gång, då upphörde oljudet. Sedan han gått en liten stund startade jag om den några gånger utan problem. Härligt. Nu plocka på resten och fylla styrservo olja.

Skrev ut fakturor nu på morgonen. Betalar alla så är jag snart på + hoppas jag. Det gick bra att skriva ut dom men inte är det mycket bläck kvar. Tänk om jag skulle ha sån tur att det gick smärtfritt att byta. Skrapade flera lottsedlar  nyss. Första summan 1000000kr, nästa lott började lika bra. Den tredje med 5000000 och ytterligare en gång och en gång till, nä det var en nolla förlite. Men jag vann 40kr. Hoppet är det sista som överger en. Nu kommer posten snart.

 

11/5

Johan har beställt en Kinakross hit och skulle sätta in pengar på mitt konto, ICA-banken. Har ju väldigt bra öppettider men, men. Man får bara ta ut 2000 eller 3000 per gång. Kan ju ta flera omgångar efter varan. Överföring mellan banker tar en dag. Johan trodde krossen skulle komma i går och jag fick in pengarna i förgår , Är det fredag? Fick dom onsdag. Provar uttagsautomaten på Simonsons. Använder den vanliga koden två gånger. Inte van vid dylika automater. Det gick inte. Har en kod till uppskriven, Masterkard, Kan det vara den? Nej, provar i kassan men det är nått vingel med kortet. Hem och ringer ICA-banken. Jo kortet blev spärrat. Hur får jag ut pengar nu? Överför till annan bank så finns dom i morgon. Ja ha. Kör med tallriksharven på vallen jag ska öppna. Det verkar kunna gå men det är blöt, mjukt på endel ställen. Bromsarna slut på 35;an. Med dubbeljul och mera tyngder på harven så går det nog att skära upp förnan. Heter det så växtlagret på jordytan? Tror låter bli att plöja utan skär upp och plockar några sten samt harvar igen stenhålen och sår.

 Ser fint ut ute.

Nå gårdagen börjar med kossorna ute och går, därtill fattas en. Var är hon tro. Har nog sökt upp någon lugn vrå att kalva. Letar runt kanterna på ängar o åkrar här. Tittar bort till VästerRuven, upp mot byn och passar på att få fika. Tittar ner till Sågplatsen. Tredje vändan runt Ruven en bit in i skogen. Nu hittar Roxy efterbörden hitsidan vägen till jaktstugan. Snokar runt där och fortsäter varvet runt. Äter lite och tar ett nytt varv. Inte så långt från efterbörden står hon och trycker vid kalven i ett snår. Roxy far ju runt och snokar hela tiden men det är hon som gör att jag kickar lite extra lite längre in och hittar dom. Ja då har halva dan gått. Åker in för att hämta pengarna och husvagnen. Reka lånepappren. Blir tvungen till två resor. Blir för skenant att tala om varför. Ja jag fick ihop Forden sedan på kvällen och blev av med KB-s barack. Krossen kommer senare i dag. Man kanske ska köpa fyrhjuling från Kina?

 

  Glad i hågen kommer man ut och ska starta Forden, startmotorn tar ett par varv sedan släpper den och bara viner. Slår av och på strömmen men han bara viner. Bara att byta startmotorn igen. Sicket skit. Kallt är det också.

 

Söndag morgon nej förmiddag 11/5

Ha just skickat E-post till Svea Ekonomi och undrat över en påminnelse om faktura på varor jag inte fått. Varken varor eller faktura. Skiktade en fråga till Naturpost om dom skickat nått till mej men inte fått svar. Dom gick kanske hem tidigt i fredags och har slö e-postkänst. Jag blir så ursinnig när jag får sådana här krav. Fakturan är på 69 och påminnelseavgift 50kr. Dom ska kanske ha femtio e-brev om dan? När dom lurade på mej ett telefonabbonemang så gav dom upp efter ett intensivt e-postande. Men lägga ner en massa tid  på att slippa betala 119kr verkar fånigt men det är ju så dom sjänar pengar. Man kan ju betala och sedan ställa krav att få tillbaka pengarna? Skicka faktura?

Johan var här i går och plockade ihop krossen. Snygg och startade utan problem. Gick bra ju superbra. Johan fick någon kilometerpromenad när den stannade uppe i skogen. Efter att suttit på en stol och funderat och skruvat lite hittade han felet. En glappkontakt. Sen gick den bra igen. Jag höll på med Forden. Skruva i hop allt, allt. Han startade med nya startmotorn men antagligen nåt glapp i tändningslåset så jag ska sätta på startknapp. Men när allt var på plats fick jag se att ena framhjulet stod konstigt. Framhjulslagrett slut. Fick inte isär där utan fick ta loss lite större bit. Lämna till Maskin o Motor och hoppas dom kan vara lite snabba.

Johan rev den sätena i Person och fick upp dörren som inte gick att öppna. Nu kan man öppna den med ett snöre utifrån. Jag fixade till ett rör mellan handtagen i taket. Ska fixa nått liknande på golvet där man ska festa lastsäkringsöglor och lastgalret. Ska göra lätt lastbil av den. Kör på tok förlite för att ha en dieselbil. Då är Vannarna billiga i hjämförelse. Kommer långt på femtusen som skatten på Persoen är ca. Vill ju gärna ha en liten bil för en massa småresor och vara säker på att ha bil när jag ska mjölka. Kossorna gillar inte att vänta.

 

----- Original Message -----

From: Göran Hellbergh

To: webkundtjanst@naturpost.se

Sent: Thursday, May 10, 2007 3:50 PM

Subject: Faktura

Hej. SVEA EKONOMI påstår att jag har en obetald faktura nr7094004513 fakturadatum2007-04-12  förfallodatum2007-04-30 fakturabelopp 69kr?

Det är mycket längre sedan jag fick nått från er. Det var nån telefonförsäljare som lyckades få mej att bestella nått: Skulle kanske få nån stegräknare med radio eller nått? Var det från Naturpost? Vi har undrat varför det alldrig kom nått. Jag vil ju gärna ha nått om jag betalar för det:

Alltså har ni sänt nått till mej? Hur förfar man när man inte fått varan?

Vänliga hälsningar Göran

 

Hej igen. 

Då jag har en hustru som råkade vara hemma när den kvinliga telefonförsäljaren ringde och pratade mycket. Har försökt säga ifrån all telefonförsäljning. Så min hustru har lite då och då frågat efter om varorna inte kommit snart och tycker det är konstigt dom inte dyker upp.Jag säger att jag kanske sa att till hösten kanske jag sa. Således är det omöjligt att varorna kommit oförbemärkt. Däremot är det ju undligt att ingen vanlig påminelse kommit???? Således bestrider jag denna påminnelse och faktura som jag inte fått. Göran Hellbergh Ruven 120 83392 STRÖMSUND

----- 

From: Göran Hellbergh

To: info@sveadirekt.se

Sent: Sunday, May 13, 2007 9:23 AM

Subject: Påminnelse

Hej. jag har fått en påminnelse om en faktura på varor som jag inte fått. Varken faktura eller varor. Har skikat förfrågan till Naturpost jenast jag fick denna påminnelse men de har ej svarat. Så frågan är om detta är en falsk påminnelse och bör polisanmälas eller finns det någon riktig grund? Jag vill ha bekreftelse på att Naturpåst verkligen levererat varan till posten. Är jag verkligen tvungen att betala en vara jag inte fått? Jag bestrider denna påminnelse. Ert nr43542  Faktura nr70940041513. Kan ju få en fakturakopia så jag ser vilka varor det handlar om. Mitt lager av Omega 3 och rosenrot, Gikomax är rikligt sedan jag prenumererat tidigare och sagt upp prenumerationen. Därtill odlar jag rosenrot så behov finns ej.

Taksam för svar

Göran goran@naturliv.nu

 

Hej igen. 

Då jag har en  hustru som råkade vara hemma när den kvinliga telefonförsäljaren ringde och pratade mycket. Har försökt säga ifrån all telefonförsäljning. Så min hustru har lite då och då frågat efter om varorna inte kommit snart och tycker det är konstigt dom inte dyker upp.Jag säger att jag kanske sa att till hösten kanske jag sa. Således är det omöjligt att varorna kommit oförbemärkt. Däremot är det ju undligt att ingen vanlig påminelse kommit???? Således bestrider jag denna påminnelse och faktura som jag inte fått. Göran Hellbergh Ruven 120 83392 STRÖMSUND

----- 

From: Göran Hellbergh

To: info@sveadirekt.se

Sent: Sunday, May 13, 2007 9:23 AM

Subject: Påminnelse

Hej. jag har fått en påminnelse om en faktura på varor som jag inte fått. Varken faktura eller varor. Har skikat förfrågan till Naturpost jenast jag fick denna påminnelse men de har ej svarat. Så frågan är om detta är en falsk påminnelse och bör polisanmälas eller finns det någon riktig grund? Jag vill ha bekreftelse på att Naturpåst verkligen levererat varan till posten. Är jag verkligen tvungen att betala en vara jag inte fått? Jag bestrider denna påminnelse. Ert nr43542  Faktura nr70940041513. Kan ju få en fakturakopia så jag ser vilka varor det handlar om. Mitt lager av Omega 3 och rosenrot, Gikomax är rikligt sedan jag prenumererat tidigare och sagt upp prenumerationen. Därtill odlar jag rosenrot så behov finns ej.

Taksam för svar

Göran goran@naturliv.nu

 

18/5 fredag kl 6.30

Tänt upp. Jagat höns. Tagit in jord.

Jo på onsdagen damp det ner två paket från Naturpost samtidigt med E-post om att dom avskrev paketet eftersom jag inte fått det. Undrar om posten legat på paketet?

Jagat höns? Jo när dukarna är utlagda så vill inte jag ha höns i trädgården. Stäng in dom säger du. Gillar inte att ha djur instängda. Även höns kan lära, värkar svårare att lära hundarna att hålla sig från trädgårn. Det är el-staket som gäller. När jag visar mig på trappen så blir det ett villt flaxande i trädgården. Ja inte hundarna men hönsen får bråttom därifrån.

Det var ett lager till i framhjuls, vad det nu heter, som behövde bytas och då behövde dom veta om det var höger eller vänster. Kanske klart i dag. Behöver bytas även på vänster sida.

Jord?

 jo jag har satt om massor av Tagetes, flera hundra. Även endel andra blommor och sallader. Sått nytt, minst 66 vitkål, jo kanske tretti till av en tidigare sort. 8*66=440 stycken sammanlagt av några Kålrabbi, Rödbeta, Broccoli, Broccolo, Blomkål, Rädisor, Majrova, Kålrot, Vitbeta, Purpurkål, Grönkål, Spenat, Bladpersilja, Sallad, Rädisor. Flera sorter av endel saker. Endel ska det sås mera av senare. Jo jag sådde brytbönor. Så mera bönor och ärtor om några dar. Lättare att hålla undan ogräset om jag planterar ut, en att så på plats samt här uppe har ju sommarn gått när grönsakerna börjar bli ätfärdiga så jag tänkte få lite av allt att bli färdigt tidigare. Ha några potatisar till midsommarens surströmming t,ex. Dom är på god väg. Tittade på potatisen som jag inte han ta upp i höstas men dom värkade förstörda. Lök som ligger kvar i landet värkar ha klarat sig bättre. Åt upp en i går. Konstigt för dom ligger ju marken.

Köra med tallriksharven gick någotsånär. Ska sätta på dubbelhjul. Köra några varv över allt det nya och sedan så in utan plöjning. Gör nog lika på den gamla åkern men hålen efter de borttagna stenarna måste fyllas på nåt sätt. Och dt jag redan har försökt plöja måste harvas till.

Plockade fram jordfräsarna i onsdags. Stora fick jag inte igång utan lämnade in till experter. Den lilla gick och jag körde en bit i trädgården. Fick ju hem tre hyllor som man hänger i växthuset. Värkar fungera bra så jag beställer fyra till. Varje hylla har 6 små plastbackar med hål i så man ställer grejerna i dom och kan vattna. Jag gör papperskrukor som jag packar i dom 6*4=24 nej kanske 7*4=28*2 =56st och några blev över på plantbrättet. Växthuset har fyllts och mer ska snart in. Undrar när det ska ut? Endel har tagit skada av ut och in släpandet, det har ju vart så kallt och jag har burit in sent på kvällarna. Nu i växthuset får de stå och jag har ställt dit en kamin.

Undrar om det är förment att beställa lantbruksfrö från Olssons? Käringtandblandning 4 kan det vara nått? Fodervicker istället för ärter  nej tillsammans med lite ärter gör duvorna glada. 1,5 hektar då ska jag göra en beställning. Ha en bra dag

 

http://www.powow.com/pathwolf/

 

 

22/5

Det tog tid att få hem lager till Forden. Jordfräsen gick det bättre med. Har fräst upp fjolårets odlingsyta och litt till. Spridit kompost och satt  om mera plant. Gräset växer fort. Mera staket behöver lagas. Har fortsatt på Kattugleholmen och beställt mer virke. Vädret ser ut att vara kanon i dag. Klockan är kvart över sex.

 

24/5 Torsdag

Blå himmel åt söder och grått i norr.

Min danspartner hade förhinder i går. Hoppas de olika turerna sitter kvar i jive, chattca, modern vals. Det senare inget problem bara träna, kanske inte.

Natten var lite jobbig. Av nån konstig anledning kom jag in på flyget och fick flyga själv redan första dan. Hur katten kunde jag? Det var ju ett äldre flygplan och jag kollade inte vart jag flög utan bara lite runt om. Plötsligt var jag tvungen att nödlanda på en ö i en älv. Det gick ju bra men usch vad pinsamt att ringa in och inte veta var man är.

Forden gick bra men jag måste nog ha dit en startknapp. Förbättrade dom elektriska ledningarna och fick in en säkring på strömmen in alldeles efter batteriet men det blev inte helt bra ändå så det är nog tändningslåset som inte är helt perfekt.

Grönsaker o blommor växer med rasande fart. Ska det inte bli varmt snart? Vad tål en frostnatt eller flera? Tagetes? Grönkål, sallad, ringblommor? Jag får ställa upp kallådan, dukarna skyddar ju också. Dubbla dukar ennu bättre. Är det vindstilla kan jag lägga ut dukar och börja sätta ut nästa vecka. Det är trångt i växthuset. Skulle plöja åt Kalle i dag. Köra upp dubbeljulen till 35:an och hämta upp plogen till fastmark. Plöja med Forden. Bromsarna var helt slut på 35:an så jag kan inte köra på väg. Måste ta hem den och byta bromsband, har nya hemma. A sätt då lite fart!

 

 

Göran Hellbergh goran@naturliv.nu

 

 


Senast uppdaterad: lördag 13 oktober 2007