Augusti

augusti 007 

2/8 Regnar

Åter hemma efter Stockholmstur med husvagn och Pegott. Besiktade 23/7 måndag eller tisdag. Beställde tid över Internet 24/8. Åkte in och frågade om dom kunde ha nån glugg i tidschemat. Vänta, ta en fika så ska vi se när den här är klar. När den var klar så "ska du inte köra in då?" Så började han gå över bilen med en paus för en annan bil som beställt tid. Parkeringsbromsen otillräcklig. Måste nog spänna backarna lite. Parkeringsläget för vindrutetorkarna för högt upp på vindrutan, skymmer sikten. Pelle satte i ny torkarmotor nyss och fixade så handbromsen tog något. Skulle sjystera när jag kört lite. Blinkers fel färg, nytt glas hemma. Glapp i en annan och en balk ska rostlagas. Lite att jobba med. Vi åkte onsdagkväll till Stygun. Macken där är värd ett besök. Litratur och gästbok på do. Sov en bit från Stugun, Gällö. Hämtade grejor ur chevan. Kylflektarna för motorn fungerar inte så vi fick ha värmen på och ibland köra kupevärmeflekten för fullt, varmt. Jo min mellanväg i bilen var inte tillräcklig så jag ska förstärka den lite till. Tre två gånger fyrtums reglar lodrätt framför skivan ska väll räcka? Har ett galler som jag också sätter dit så det blir sikt bakåt. Macken i Gälö som vart på väg att rasa i flera år är riven. Kanske en grävskopa som haft skoj men dom har inte tagit bort materialet. Ser hemskt ut. Fortsatte till Stöde och fick fika hos min dotter. Barnbarnet har vuxit sen sist. Är mer koncentrerad när hon tittar på nått. Född 8/5 Lisa.

Håkan eller om det var far trodde det skulle bli ett spår i marken mellan Ruven och Stöde efter alla besök. Bestefar och dotterdotter. Har ju försummat dom övriga barnbarnen så varför inte? Nå resan gick vidare efter att ha försökt hitta elledningen till fläktarna. För trångt. Vet att tidigare ägare haft problem med kylflektarna så jag vill ha en kontakt och köra dom själv när det behövs. Körde en bit mot Sundsvall sen till höger. Skulle vara bra väg och vi vill hälst slippa E4. Jo den var fin men blev mindre och mindre. Passerade till slut en by som hette nåt med Trollebo eller nått liknande. Hade blommor vid vägen och såg väldigt fin ut varenda infart till stubbarna om det var en trollby annars låg det nog hus längre in. Nog värd ett besök. Nu var vägen smal o krokig men så plötsligt kom vi ut på bred asfalterad väg igen. Vi hade täta pausar för att motorn blev för varm och varför husvagnsbatteriet inte laddade. Här nånstans tankar vi sextiosex liter eller var det fyrtioåtta? Skit samma, Hemma igen så fyller jag i Sexti nåt tror jag. Vägmetarn funkar inte men  nog blir det låg förbrukning med husvagn påkopplad?  Vi kommer snart ut på E4 och sover vid Tönnebro. Tönnebro , Uppsala går som en dans. Biltema har värkstadshandböker men inte 605 modellen. Kompis i UpplandsVäsby har inte skrotat nån 605 så han vet inte. Vi har Rödsjön som bas och är mycket hos far. Mor sitter i rullstol och säger vaa vaa vaa hela tiden och skriker ibland. Tyst en stund när man pratar. Ler men mulnar snapt igen och börjar med sitt vaa vaa vaa igen. Värkar känna igen personalen men tvivlar på hon vet vem jag är. Äter inte skälv och knappt dricker. Jobbigt, snart sitter man där själv. Ju mer man gör med kropp o gärna ju mer kan man skuta det framåt. Motion och hjärnjunastik. Snart kommer läkemedel.

Hem blir det E4 och nattkörning. Stannar och äter vid Tönnebro, Sover en fem mil längre fram straxt efter att en hjort sprungit över vägen precis framför kylarn. Fortsätter vid sextiden och rastar vid Stugun där jag plockar av kardan på chevan så det bara ska va att koppla o dra hem.

Men vad ogräset vuxit på dessa fyra dar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tar ju en dag att rensa upp det värsta. Kålrötter, majrovo, kålrabbi är stora redan nu när kellaren är för varm. Men det är ju skoj när det växer.

 

12/8

Kört in 3 lass från bakom och norr huset. Finns 1 eller2 lass kvar slaget som det regnar på. Lika dant nere hos Kärstin. Skulle ju vara fint väder. Internet, Bredbandsbolaget har legat nere två dygn nu så jag såg aldrig att vädergubbarna ändrade sin prognos. Har glömt betala men avstängning skulle ske först den 17/8. Ringde Kalle i går och dom hade inte heller Internet. Får ringa support i dag också.

Ett lass från åkern bortom Staffan. Ett lass från skogen. Ett lass ligger på VästerRuven i regnet. Ett stort lass från norra Sörens och två stora från södra. Ett från Sunes och tre stora från Bräntorpet =12lass hitils i höladan och självlastarvagn och traktor (Ford) har fungerat utan problem. Vanliga underhålls rep på övriga maskiner. Både slåttermaskin och hövändare behöver en ordentlig översyn. Ena remmen på strängläggaren kanske skulle förstärkas på ett ställe. Kanske nita på en bit spännband för att förstärka det dåliga stället. Kossorna uppe hos Sune har fått mer bete och ska få lite till. De måste hem före älgjakten för eventuell Elgh ska fraktas genom kohagen. Djupa diken hindrar annan körväg enligt Sune. Skönt att ha dom hemma och skriva KO på dem.

13/8

Det ser mörkt ut. Dimman ligger tät klockan är 6.30. Fel på modemet trodde support och skickar ett nytt. I tidningen skulle det bli fint några dar nu, hoppas det stämmer. 

Vad ska jag göra av med allt kött om jag måste slakta. Slakta ska jag så vill du köpa kött så kommer det att finnas men ladan är bara halvfull med hö. Skatfamiljen äter röda vinbär här utanför. Dom stack när jag knakade på rutan. Snart tillbaka och nu är rutan på glänt. Jag väntar-.

Körde hem några lass ved i går. Lassen är inte stora för jag lassar för hand och bara två hundra meter att köra. Nu kom första --- dom anar arian list -ordentlig spaning. Han flög tillbaka. Vad nu, dom försvann? Kanske jorgubslandet i stället, ser ingen där. Dom diskuterar läget hör jag. Dom har spanat in att jag är i husvagnen. Nu kom det en, Busken skakar, han sitter neri busken så han inte syns.

Clas Göran skulle komma på besök och jobba med veden men han har också fått bilhaveri så besöket är framskjutet. Men veden ska hem och fixas så den kommer under nånn form av tak. Grått grått så man kan gråta. Björkarna här intill har redan gula blad och det kommer blad singlande genom luften ett o annat. Jo det ligger redan många på marken.

Det är inte färdigmålat hos Sören och jag ska mjölka hos Staffan ett par dar snart. Behövs inkomster till alla reparationer. Förut fick jag nått på femtusen i pension. Nu ökar den till sextusen tvåhundratretti kronor rent. Jaha nu när jag inte såg så var dom här igen. Sitter en på en stolpe och håller uppsikt, nu kom han ner. Smaskens med vinbär. Busken sluta skaka? Stack han igen? Sitter en på taket intill o borta. Där borta vid självlastar vagnen promenerar en höna och en skata. Klockan går och ingen sol. Nu börjar Pyret med sin serenad. Nä morgonte och vedkörning. Kör med en hövagn som är väldigt låg men saknar sidstolpar, skönt att slippa lyfta så högt. Får väl nån dag svetsa på fästen för sidstolpar.

14/8

Solen tittade igenom dimman ett ögonblick nyss. Susanne fyllde år i går och far i morgon. Det är lite tidigt att ringa nu. Kom en hel del regn i går. Ska på med hövändarn och sätta fart vid tio tiden. Hinner köra några vedlass före men det var nått med hövändarn? Jo nån fjäder fattas och en arm krokig. Bäst att fixa det först för efter allt det här regnandet så är det viktigt den lyfter upp och rör om ordentligt.

15/8

Jag strengla på eftermiddan sedan bogserade Björn och jag hem Chevan. Det tog några timmar. Nu ser vädret fint ut men skulle vist bli regn på eftermiddan så jag får väl köra in mitt på dan. Det är j inte så mycket och kommer överst. Det hos Kerstin är mest vass och några tunna strån. Modemet har inte kommit än och TV saknar vi. När är vädret på radion? Kl 9, 12,55 och femton. Men modemet måste komma i dag, men förstås till Ström att hämtas ut. Hämta lite ved till vedspisen och sen ett vedlass eller vända strängarna. Det sprakar skönt i spisen. Jo ringa far. Får skriva ut dagboken och skicka till honom han vill se/höra vad som händer här. Gärna en rapport om uppstadning bland alla grejer.

20/8

Jag körde in två lass men det kanske var dumt. Det är blött. Jag vräker ut salt över och har kört fläkten i evigheter. Som du ser kom modemet och det var bara att koppla in så fungerar Internet igen. Men vilket öde att det ska lägga av så precis. Det hos Kerstin ligger kvar. Tar upp det till trädgården. Nu ska jag göra en liten hage för nya baggen. Sedan lite staketdragning så fåren o kossan får nytt bete här hemma. Uppe på byn har jag utvidgat betet. Fodervickern har växt ordentligt sista tiden. Den gillar dom för den bit som kom in i hagen är rejält betad. Ett vitkålshuvud till har spruckit. Nog dags att skörda. Får lägga i kylsvalen ett tag i väntan på att källaren blir svalare. Hur kyler man ner den? Flera blomkål var ganska stora. Förra året var det flera som blev lite rosa. Såg inget vidare ut. Flera kålrabbi är också dags att ta. Dom var goa råa att gnaga på direkt och i salladen. Ska dricka näselte och äta lite sallad och hembakt bröd. Måste plocka mer näslor så det räcker i vinter. Har endel pepparmynta  också. Trädgården ser riktigt bra ut i år, vist lite mycket ogräs på endel håll, även för tätt. Tätt hindrar ju ogräset men lite bredare gångar. Nu får jag en hel del täckmatrial från Kerstin. Det skulle ju helst vara hackat. Om det blir några dar torrt så kunde jag sätta i knivarna i självlastarvagnen. Ska akta mej för blött i den. Kraftaxeln sprak nu, det blev lite för tungt men det är dags att byta rörena i den för den är utsliten likaså även den till slåttermaskin. Det får jag inte glömma. Kolla med Bengt i Bye om han har nya rör. En smatterkoppling som sitter på skelvlastarvagnens kraftaxel kostar en förmögenhet men köra sönder vagnen är dyrare.

21/8

Det blev mest hemkörning av ved. Tungt att lassa för hand. Får lägga ett par korta från stapeln till vagnen så går det att rulla på endel utan alltför många tunga lyft. Endel är knotiga och svårrullade. Alla ligger inte rakt i stapeln utan endel snett och kniper fast. Du har väl spelat plocke pinn? Jo lite bättre, ja mycket bättre ligger dom. Stapeln är ju gjord av lastbil som inte vart så noga med varje stock. Han tar ju flera i taget i sin grip.

24/8

Det har varit mest vedkörning dom här dagarna. Nu är det två, tre lass kvar. Har skördat det mesta av den tidigare vitkålen och hängt dom i källarn tillsammans med blomkål. Många blomkål är lite rosa på ytan? Det finns massor av brokoli och grönkål. Hur förvarar man brokolin? Måste den frysas in? Grönkålen kan ju stå kvar och skördas under vintern bara jag märker ut var dom är så man hittar dom. Inte ett krusbär? Det är nog lite mindre röda vinbär en det brukar. Den där röda blomman är en Malva? Har även en vit. Vist är dom vackra? I år är blommorna lite här o där i trädgården, nästa år ska jag ta varannan rad med blommor eller nått sånt. Kanske försöka göra en ring? Nä, det är enklare med rader. Men alla olika kålsorter ska stå glesare och kanske två o två rader. Varannan gång lite bredare, jo dom smala ska vara bredare också. Bondbönorna är på gång. Hittade en tjock skida i går som jag åt upp bönorna från. När är dom färdiga?

Lagård i Raftsjöhöjden brinner med djuren inne. Hemskt.

 

 

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad: onsdag 29 augusti 2007