November 05

19/11 Pensionerna betalades ut i går så jag kanske står på plus. Snön hänger i luften, kanske ett fint snöfall för det ser vitare ut än i går. Undrar om det är tomt i foderhecken? Hur som helst uppskattar de lite färskt foder.
Jo gårdagen fortsatte när traktorn åkt iväg med att jag skulle ha fart på Volvon. Nu var ju alla batterier tömda igen. Sätter värme på trettifemman. Men varför blir han inte varm? Det här skyddet löser ut: Jaha vilken sladd är det fel på? Plockar den en o en. Den till jordkellaren blev ju Inga-Lills bil varm på i morse. Det är där nån stans. Har bytt sladdar till värmarn på 35,an flera gånger. Jag har stelt in kompressorn i förrummet till källarn och sladden kommer in under väggen. Tydligen har nån hund grävt och skadat sladdarna ut från jordkellaren så jag får gräva in en ny och tar ut en samtidigt till lyse ovanför dörren och nu blir traktorn äntligen varm. Kör fram den framför Volvon och försöker även med startgas. Går inte. Skruvar loss o rengör tenstiften men det går inte. Tar traktorn till St som ju är expert på Volvo. Vilken årsmodell? 84 tror jag. Ska sitta nån svart knopp ovanpå förgasaren. Dra den upp o ner o skaka lite på förgasaren. Åker hem men inte ser jag nån svart knopp. Öppnar loket för förgasaroljan, fins bara olja där. Bultar lite o försöker skaka. Motorn är varm för nu har värmarn stått på flera timmar. Även värmt med varmluftspistol fördelarlock, blåst ner i fördelarn o kondensatorn. Den eldade jag på med tändstickor o tändare på en Folkvagnsbuss en gång i värden (livsfarligt) och då startade den. Nu snöar det. Jag servade betongstationer runt Stockholm på den tiden och byggde några nya. Nån gång skickade dom en jätte till betongbil o drog igång mej. Bodde längs in på en trång återvändsgata. Jag gör nya försök och efter att nött en stund, ryker om hjälpstartskablarna, tänder han till. Kablarna får svalna, Gör nya försök o till slut startar han. Nu får han stå o gå en bra stund mens jag byter om för ett Strömsundsbesök. Nu måste jag ut och plocka reda på grejorna till o på släpvagnen innan de göms av snö. Spisen behöver också påfyllning o foderheck o min mage. Ha en bra dag.


Vilken dag, vilken dag. Igentligen flera dagar. Hållt på med det elektriska på släpvagnen. Skulle gått mycket fortare att byta ut hela elledningsnätet. I två dar fast gjort annat också. Får på kedjor på David och fram kedjorna till 35,an. Lyckades inte märka på kedjorna och lägga dom på ett ställe i våras. Har ett par stora batterier till traktorerna och flera vanliga bilbatterier samt ett stort, stort. Traktorbatterierna och det stora lyckas jag hålla någotsånär laddade. Forden laddar inte tillräckligt och Davidarna laddar ennu sämre. Vannen drar ström när man inte kör och har ett dåligt batteri ja nu är det helt slut. Johan o Odd har ju haft massor av bilar och skruvat flitigt. Byt batterier, haft batteri i bakluckan. Nött på startmotorn för att få bilar att starta. Har en fyra , fem laddare som packat ihop. Har en fast i Vannen nu så man vet var den är. Men den är inte med starthjälp. Nå -- i går kväll får jag veta att ett par killar är på väg från Robertfors sedan morgonen för att hämta KB,s traktor. Den har ju ståt sedan i vintras. Jag har använt o laddat batteriet men det var ett tag sedan. Mitt stora och ett traktorbatteri står på laddning bakom vannen efter dagens övningar. Vi lägger oss vid tio. Dom har fortfarande inte kommit. Jag kollar e-post och lyssnar på vetenskapensvärd, tycker mig höra en lastbil innan jag somnar. Inga-Lill kommer upp halv sex o säger dom är i vägen när hon ska åka till jobbet. River på mig kläder, går ut för att öppna staket så hon kan ta en annan väg ut men då backar dom undan lastbilen. Bjuder på fika o får reda på att,
avbrott för idol på TV och lite glögg, Inga-Lill ringde Jonny som satt ensam och kanske ville ha lite sällskap ett tag. Inga-Lill ordnade skjuts dit och ligger i sin lägenhet i natt, jag är trött. Går o lägger mig. GOD NATT.
Vad skönt det är att krypa ner. Lite eller rättare mycket obekvämt att skriva. Behöver några kuddar under bröstet Såja då blev det bättre fast nu ska jag ta in lite contry från Amerika att somna till. Sov Gott. Ska dom inte börja spela snart, bara massa tjatter Cowboy upp radio. Radio Louisiana massa tjatter med musik i bakgrunden och nu kom musik innan jag hunnit skriva.
www.live365.com/broadcast
God morgon.
Bjuder på fika. Dom berättar att de trodde det bara var att starta traktorn och lassa på den. Hade inga verktyg eller extra batterier med. Batteriet till traktorn som jag stelt fram var inget. Mitt riktigt stora som stod bakom vannen på laddning och dom hittade en skiftnycel antagligen i vannen. Skulle tro det blev lite fart men den kom inte i gång. Dom hade även krånglat in Lastbilen på sidan av traktorn utan att få igång den. Frontlastarn stod ner i backen så det var ju svårt att dra igång den. Vid nått tillfälle hörde Inga-Lill dom runt huset men dom var blygsamma i sina kontaktförsök. Inga-Lill skulle ju upp klockan fem så hon ville sova. Hon har lite problem på den fronten. Jag lägger ner huvet o sover oftast. De kör till Östersund och handlar startgas samt ett nytt batteri som ska vara fullt. Inget jättebatteri. Tydligen inte de bästa batterier på lastbilen heller för dom kan vist inte stänga av den och dålig värme när man kör i den. De känner sig djupfrysta.
Innan fikat ställer jag storbatteriet på laddning. Jag sätter på mig mer kläder o följer med ut, tittar på imellanåt och ger djuren. De har inte använt det stora batteriet bak på vannen. Med hjälp av flera batterier kopplar de på 24volt, kanske mer och med hjälp av stargas får dom så småningom igång den. Vilken spak får upp lastaren? Jamen det var ju hydralen KB försökte få liv i straxt innan han kilade vidare på väg till sin skogsmaskin. Så de var ju bara att ta en runda bakåt. Gäller att tänka sig för så man kommer runt i terrängen utan att behöva köra framåt. Kör fram lastbilen en bit. Så ska körbryggan ner som man kör upp på flaket över. Ingen av dem vet hur? Jo den ene vet en knapp till att börja med. Nu är den ene klart irriterad------. Efter ett tag har dom fått ner bryggan och så småningom upp traktorn och surrat fast den. Nästintill tiograder kallt o svarta natten hålla på o djävlas, fy attan. De får mer fika innan de åker. Jag skriver o glömmer lägga in i spisen, fingrarna blir stela här inne. Nä varmgarage.
Konstig ordning att skriva på. det senaste alltid högst upp. Komma på nått som gör att sidan öppnas i nederkant.
Var på föredrag om bilden i reklammän. En bild säger mer en ord. Ett företag gjorde en serie på tror det var sex bilder om att man skulle ta huvudverkspiller när man hade ont i huvet. Sände ut dom på TV på andra sidan klotet där man läser från andra hållet. Man skulle ta huvudverkstablet för att få huvudverk. Nu hoppar jag upp o ser om jag har nått mer för gårdagen.

Onsdag 051116 med ett tunt lager snö på backen.
Var nere på andra sidan Öjån varje dag förra veckan och banade väg till vindfällen och tog reda på dem. Skulle gjort det förra året men. Gäller att göra det när vattenståndet i ån är lagom. S säger att vattenståndet ökar när det fryser till. Då måste man vänta till isen håller och då är mycket översnöat. Jag fick hem en hel del men mer finns kvar. Städade upp en massa här hemma för Sussan med fästman och döttrar kom på söndagen, farsdag. Johan fyllde 20. Så det blev en välfylld dag tillika med diskbaljan. Måndan var jag ner och ordnade till en ny väg till en mängd vindfällen men hant inte få med särskilt mycket hem men det ligger inga grejer kvar där. I går var jag ner till Katugleholmen och slog ner några stålpar innan marken fryser till allt för hårt. Fikade både där och på skolan där jag fick tipps om hur jag kommer vidare med mit garage. Hade ju hoppas på att bygga ett nytt men pengar? Ska ta och göra i ordning det jag har istället. Frågan är om det ska vara dubbelgipps på väggarna innan för plåten. Har ju plåt som jag fick från hundfarmen. Är det Althejmers tro när namnen som man kan inte dyker upp i huvet. Grejham, Angus men det är kossorna och dom får man inte åka släde efter. Men det finns ett par tjejer som rider på en eller var det två kossor och en galning i det stora landet vars ledare tror han bestämmer över hela värden, där fins en kille som hoppar med en tjur. Undrar var jag såg den bilden? Axe handle mountain =Hundfarmen
”http://www.axehandle.nu”Hade tänkt fota när jag kör över ån men glömde kameran. Vattnet är nog en sjuttio centimeter djupt. Det var garaget, Tänkte fylla väggarna med spån. Tanken är att kunna blåsa på med värme när man skruvar, inte hålla det varmt. Får ju anpassa efter plånboken. Det ärr ju vinter när man ska fixa traktorer o redskap och stå i snöyran 20 grader kalt är inget skoj om jag inte är till fjälls på ski med pulkan bakom. Länge sedan nu.
http://www.vejlederkreds.dk/nordisk/FOR-UT-kontakt.html http://www.hoegfjellsskolen.net/ http://www.argaladei.nu/

Hittade Högfjellsskolen på internet. Det var där jag gick FOR-UT studien för Nils Faarlund. För är kanske inte rett ord. Han var vägledare och kom med tipps. Hittade min Danske vän som jag bodde ihop med samt en Norsk. Axel nä inte axel, Ja nått liknande. En elit soldat, med både grodmans, attackdykare o fallskärmshoppare. Även uppvisningshopp i grupp som hoppat av och gick studien. Svend var elit cyklist och hoppade av inför os. Skulle göra allt av cykeldelar. Göra egna erfarenheter. Vi tre bodde ihop sen var det fem till på studien. Vi tre skulle leva helst gratis och vilka diskussioner om hur det skulle gå till och alla andra diskussioner. Jag kan ju inte engelska så den flyktvägen fanns inte utan det blev NorksDanskSvensk blandning med endel ord som betyder helt skilda saker och andra som betyder samma men vi använder olika av personliga skäl. Ja det var en härlig o omvälvande, lärorik tid. Svend svarade inte på E-posten. Hittade ju hans hemsida på internet ”naturlivsskolen.dk” Man både Nils o Helga skickade ett svarSkoj o det värmde.
Nu har nog kossan tuggat i sig höt och vill ha mer. Hon ska få lite godis, sen ska jag mjölka.
Sussan skulle få med sig egg hem men dom blev kvar. Har massor. Snökjedjora ska på trettifemman och David, håller på att repparera lyset på släpvagnen. Vi har endel frysar, kylskåp, spisar och annat skräpsom ska till tippen, sopsorteringen.

Nu var kossa snål, en liter bara. Ville inte sleppa. Får ta in henne tidigare i kvell. Tjurkalven suger ur henne efektivt. Har sina sidor att dela med kalven.


Måndag morgon. Sitter på bussen på väg hem. Sovit gott? Upp o pissa tre gånger men förövrigt så sov jag gott. Inga-Lill däremot har legat och analyserat tågjudet en stor del av natten.
Bilen väntar vid Inga-Lills lägenhet. Hem o ge djuren, tända upp, ta fram snökedjor. Inte för att det är snö men jag ska ner till ån och köra fram ved. Där nere behövs nog snökedjorna så jag tar mej fram. Troligen tar jag DavidBraun ner. Han är hög och i god form tror jag, hur var det med startmotorn? Den ska vara bra med ett riktigt batteri. Måste ha bort veden innan det fryser på för då höjs vattenståndet och jag får vänta på att det fryser till ordentligt. Då är det troligen en massa snö

Lördag 5/11
Hälsat på mor två gånger i dag.
Här år några bilder från det nya boendet. Det är ett gäng arbetshandikappade som ska piffa upp, sätta upp tavlor och man kan hoppas gardinerna.
IngaLill och jag kollade upp Mälarsalen, dans. Arvingarna i går kväll. Jag har letat i tidningarna efter nån annons men inte hittat någon. Nu har jag internet adressen. Är dansen så populär att dom inte behöver annonsera? Får väl besöka BadPale, Alladin och se om dom har några uppgifter vid dörren. Skulle inte vara dumt att dansa på Nalen heller. Efter Melarsalen blev det en ganska lång promenad på Söders höjder. Den tunnaste pitsa jag nånsin sett o ätit men god på en pytteliten Pitseria. Folkungagatan, Reinsjärnagatan, Åsögatan helt otroligt vad med pubar, cafe o andra ställen med mat och eller fika. Konstigt folk inte rullar fram.051104 Fredag
Sitter i Stockholm hos far o Alice. Vart o hälsat på mor två gånger i dag. Hon sken upp första gången men inte andra så hon måste vetat att vi vart där tidigare, kanske inte registrerat att vi vart borta? Hon har ju haft Althejmers ganska många år som jag skrivit om tidigare. Hon Försvinner längre o längre bort för varje gång vi är ner.
Vi åkte tåg den här gången. Billigare för Inga-Lill betalar sin egen biljet. Inga_lill reknar med maskin att det kostar högst 2000 med bil. Sist vi åkte blev det 200 mil. 140 mil mellan Ström o Stockholm. 60 mil runt i Stocholm. Jo just vi levererade en motorsyckel i Mörkö, Östhammartrakten. och hämtade växellådan hos Nico Lamel, NL Auto Kungsgården, Sandviken. Sveriges bäste på automatlådor. Volvon är ju inte bensinsnål. Men med tåget t o r ca 2145kr/st tvåbedds sovkupe. Kommer fram på morgonen fredag och åker sent på söndags kvellen och kommer hem tidigt utsövd. Med bilen missar vi besöket hos Sussan och Stefan och friheten här nere. Skulle ha en avbytare hemma så vi kunde åka ner till Sundsvall och hälsa på dom och Inga-Lills son. Måste kolla Z.buss.
Vet inte hur det gott med traktorn. Jo den har kommit en sexmeter och är nära fastare mark. Måste lägga ut breder som, sprider ut marktrycket så det är ett fasligt jobb.
Om man aldrig provat, försökt så kan man inte lära.

Nyheter på tvåan.

1/11 Tisdag
Regnet hänger i luften. Vi fick inte upp traktorn i går men vi flyttade den ett par meter. I kväll går det bra.
Efter en massa krångel. Turbinplattan ska vara i rätt läge innan alla fyra skruvarna går dit. Vilket betydde att jag först fick dit en skruv men inte nästa. Försökte o försökte. Visste inte att ett läge var det rätta. Vred plattan 1/4 varv och nu gick två dit men inte den tredje. Motor o växellåda satt ihop och det är bara ett litet hål på undersidan man pillrar i. Sen ut och in under framsidan för att dra runt motorn lite. Ut o in under sidan på bilen o pillra i hålet, om o om igen. Tillslut så gick alla fyra dit men motorn inte runt. Släppa i sär motorn några millimeter o dra samt slutdra alla bultar så dra ihop motorn ordentligt. Så nu hänger lådan där den ska och de flesta skruvar på plats. Det Är växelveljaren med sina stag som ska på plats o ställas in. Innan jag ska dit med kardan. Jo först skulle olje kylaren sköljas ur med thinner, tryckluft. Oljestickans rör rengöras o sättas dit.
Det regnar.

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 19 februari 2008