2005 december

 

På ägen risk!

 

Undrar om det var en dröm att vattnet rann under motorns bakkant. Ska ju vara omöjligt. Jag får fylla motorn med vatten o se om det rinner.
Inte rann det bakom motorn? Kommer inte ihåg att jag kört över ån i sommar. Men jag har spolat av traktorn med högtrycket. Försökt få bort olje o skit hinnan,lagret. Kanske kommit in då och evakueringshålet igensatt. Ja framtiden får utvisa. Skillnaden mellan mentalsjuk o frisk är att man kan skilja dröm från verklighet. Finns en dikt ”livet är en dröm så varför inte göra drömmen till verklighet” nått sånt.
Kört in traktorn i garaget för jag tar kylaren från den andra så blir den här schyst. Köra in till glassmästarn o få några plastrutor till traktorn så blir han lite varmare. Framrutan for i somras och sidrutorna har jag aldrig haft.
Drog bort oljefiltret o generatorn när jag ändå höll på. Pira hade mycket att göra så det tar ett tag innan generatorn är tillbaka. Borde egentligen byta till växelströmmare. Har ju nått antal liggande. Odd har beställt hämtning av ett par skrotbilar. Kan ta generatorn från en av dem. Fick några direktiv hos Pira.
Hämtade vannen hos skroten. Vilken underbar bil. En njutning att köra. Försöka hitta varför hel o halv ljus inte fungerar. Borde vara enkelt men, men. Tror det problemet vart förr. Inte säkringen i hanskfaket, la man handskarna där förr? Säkring under huven så nu funkar det. Så ner med tanken och laga den. Luktar bensin om bilen.
Skruva dit kylaren på traktorn o dra ut den. Sätta tillbaka filtret så kan jag ju köra ut den. Hydralen hade frukoststängt. Lite choklad skulle sitta bra.

Vi har plockat ihop trettio rena egg.

Dom
lägger egg som vansinniga när dom får mat. Appro på det. Det ringde en tjej och ville ha lite råd. Skälvhusholningsfilosofi som ledstjärna. Hennes kossa hade fått kalv och mjölkade 20 liter. Enligt nån så ska dom ha lika många kilo tillskotsfoder som liter mjölk. Måste vara nån feltolkning nånstans för ingen bonde jag mjölkat åt vräker i kossorna sånna mängder. 20liter vadå i veckan, inte om dan. Jo om dan och hon undrade om hon kunde ge kossan 20kg direkt eller trappa upp under några dar? 20kg är ju i stort sätt en säck om dan, det är ju orimligt. Jag blev ju ställd o sa att mina kossor får inte nått vilket ju är en sanning med modifikation. 20liter om dan kan ju inte ha med självförsörjning att göra. Nå vi tyckte båda den andra var helknepp så samtalet avslutades tämligen fort.
Jag har ju sånt super minne så inte kommer jag ihåg hur mycket mina kossor har mjölkat som mest. Undrar om inte mjölkmaskin blivit full några gånger? Jag har ju delat med kalvarna senare år och förra året när kalven dog så mjölkade jag inte ur henne helt och fick dit en annan kalv efter några dar. Nu mjölkar jag en gång om dan ungefär sex liter. Skulle få betydligt mer om jag mjölkade två gånger men inte för att kasta mjölken. Dom får lite tillskotsfoder när jag tar in dom på kvällen. Ett kilo var kanske. Fri tillgång på hö, inte på natten. Händer de inte ätit upp allt under natten.

Jag odlar ju Rosenrot och Reinrot, båda mirakelörter som ska stimulera alla funktioner. Måste äta dom o se om jag plötsligt får minne. Har aldrig haft särskilt gott minne så då är dom verkligen mirakelörter.


051216 fredag
Fyra liter i går. Vill ha här mängden så vi kan hälsa på mor. Skulle haft ett hus till på gårn så en familj till kunde bo här o dela på jobbet. Men jag skulle vara glad om man kunde göra ett byte med nån. Gav våran mjölkbonde förslaget att vi skulle byta timme mot timme men han nappade inte.
Jag försökte få dit kylaren på Forden i går men det värkar som dom sätter dit den först sedan motorn. Eller fläkten efter kylaren men då har dom barnarbetare till det momentet. Jag lossade skruvarna på fläkten så mycket det gick, hade, ska vi kallat tratten lös. Det är långa bult under kylaren som ska ner genom ramen. ändå var jag tvungen att med vinkelslipen ta bort en centimeter på undersidan tratten. Nu är den där. Provade om jag kunde sätta dit växelströmsgenerator lite enkelt. Inte särskilt svårt men det fodras en stunds jobb så jag avstår nu. Kan ju ändå köra ut traktorn utan att den hinner bli varm. Eller dra ut den. Enkelt att sätta dit generatorn ute när jag får den. Det har blivit kallt igen.051214 Onsdag
Plötsligt är man utan internet. Det varade inte många sekunder. Suttit o läst nya MAC World. Det är bättre men dyrare med papperstidningar. Läser oftast ÖP, DN, Expressen på nattkröken och morgon.
Solnedgången var i förgår eller kanske dan före. Vet inte hur man får datum i Inga_lills kamera. Lyfte topploket var ett bra tag sedan jag gjorde. I går tog jag den oljetråget. Två bult satt så illa at jag var tvungen ta bort framändan på traktorn. Att dom inte gjorde traktorn två centimeter längre? Framändan är ju så förbaskat tung. Dra den hjulen i dag så kanske jag rår med resten. När tråget var borta så tog jag bort oljepumpen och underdelen av vevsakarna. Bara första kunde jag vika loss. Den andra lite gran men vill inte komma. Den tredje sitter så högt upp. Försökte nu dra runt motorn med lång armförstärkare men den rörde sig inte det minsta. Tog en brädbit , satte mot vevstaksbultarna och slog med smideshammaren men lönlöst. Får söka en begagnad eller utbytesmotor. Undrar hur han är fast med vevaxeln mot kopplingen? Har lossat alla bult runt motorn så i dag får jag se om det bara är att dra isär. Skulle haft en verkstadshandbok. När jag köpt Leilanden försökte jag få köpa en sådan i Östersund vad dom nu heter men fick inte förns det var försent. 20000kr i sjön. Hade byt koppling och fixat en massa grejer när ramlagrena rasar den och det blir endel förstört i blocket. Det är samma firma som har Ford. Skulle vara djupt tacksam om någon kunde få loss en verkstadshandbok. Så mycket enklare att jobba när man har en sådan även om den är på Engelska för det fins sprengskiser och folk som kan engelska.
När jag fått den motorn så får jag se om det fins frostplugg på baksidan in mot kopplingen. Det var där det rann vatten om den andra Forden. Ska vara samma motor, ja ursäkta en likadan motor. Tror jag säter den på den här traktorn sen men det är ju riskabelt. Vem vet vilka mer fel som finns på den nya traktorn. Han som vet har farit vidare till nästa liv om det fins ett liv efter detta. Vad tror du? Kan man prata med de dödas skelar? Vi var på ett spännande föreställning i Östersund där en kille gjorde det.
Han var inte särskilt ömsint om sin traktor. Det är värmehytt . Bara byta värme element med mer. Laga fönster. Undrar vad en motor kostar? Moder jord brukar vara snäll mot mej men hon har dålig hand med traktorer och bilar. Med undantag av tresylindriga 35 Ferguson. Säkert värdens bästa traktor.
Behöver du mjölk o ägg? Har gott om. Tunnbrödsbagerskan hinner inte mer före hjul. Får prova om tjuren dricker ur hink men det brukar vara hopplöst när dom sugit. Lilltjuren blir bara sjuk om jag försöker med honom för det var så länge sedan han fick mjölk.


Det är fortfarande Lucia men detta med könsdiskriminering är ju spännande. Den florerar oerhört här på Yxskaftkälen. Inte en ”tant” kan tänka sig att en kar kan städa. Men å andra sidan kan inte en kar(jo kanske en ja två förstås) heder till Anders, tänka sig en kvinna som ordförande. Efter det avslöjandet som det vist var Anders som gjorde. Han undrade om nån kvinna var tillfrågad vilket det inte var. Det var ju lite tillspetsat att påstå att alla lämpliga var tillfrågade. Efter lite omplåstring av ömma tår så fick man en högst lämpad ordförande som till o med fiskar. Manlig städare annat en här hemma (under ständiga klagomål) har inte uppenbarat sig. Jag har en väldigt god egenskap. Jag gör nått utav vad som fins och fyller varje tomt utrymme med nått. Den senare egenskapen kanske inte fullt så bra: Göran han gör han. 051213 Lucia
Ringde skroten för att beställa tid. Kom hit med den och hör av dej på fredag. Det hade inte jag räknat med. Det droppar olja om växellådan. Hissar upp framändan o kryper in. Lossa påfylningsröret, trycka ner det o dra fast. Värkar tätt. Bort med vincen. Dra hjulen ordentligt. Det läbbiga med automatlåda är att jag inte har motorbroms. Bara broms på framjulen o bak fortsätter driva på. Det är ju isgata. Kör över till grannen o får hjälp att lufta bromsarna. Lite bättre och efter att ha ställt på bilen så kör jag sakta, sakta, mycket sakta in till Ström och skroten. Värkar behövas medborgargarden. Dom kan inte ta ansvar för bilen när den står där hos skroten så jag får ta en helförsäkring.
När dom på Granngården såg att någon klippt hål i staketet så sa polisen att dom fick göra en anmälan om skadegörelse. Det var en fredag och dom skulle inte ha nått folk i ström på hela helgen som kunde hålla ett öga. Det kunde ju vara så enkelt! Upp med en kamera som sänder på internet till polishuset vad som händer vid hålet. Spela in . Men nu för tiden så har dom ju inte tid ens när dom får allt klappat o klart. Hade det vart här hade jag lånat en bössa o skjutit när ån satte näsan i hålet eller lagt en björnfälla där. Kunde ju också satt dit en strömsladd så tjuven fick hoppa en stund. Får ju skylla sig själv närt han stoppar dit näsan. Fins en anledning till ja flera att jag blev vapenvägrare.
Skroten i Östersund har anslag på staketet att dom hjärna betalar läkarräkningen om jag går in när det är stängt. Granngården kunde ju ha jess. Dom är tuffa. Kalkoner är ju mer skrämmande till utseende.
Terroristerna behövs inte polis o militär till utan det är bara att ge dom en lite rättvisare värd. Om vi alla tänkte lite mera på vad vi handlar.
Nej låt kapitalet bestämma.


Söndag 051211
Nu har jag kört Vannen flera gånger och han går barra bättre o bättre. Höll nästan på att få nervsammanbrott när jag kört in i garaget. Jo jag har städat där så vannen kommer in. Flyttade in vår frysboks till hallen bredvid den andra frysen. Mycket 04 kokkött. Gott om råmjölk, några påsar rabarber o en stor påse lingon. Får inte glömma fårköttet som ska rökas.
Hundfrysen ska även den ur garaget. Kanske under tak bakom garaget med presenning över för där är ingen vägg. Ställde in min gamla rörbänk i garaget så jag har ett skruvstycke där inne. Det är ju betydligt enklare ta ut bänken vid behov än att ta in den för ute fryser den fast och snöar över. Garaget är en meter för smalt så jag kan inte ha en massa grejor vid väggarna bara på väggarna. Kanske göra verktygsrum bakom garaget. Tak fins ju. Måste ändå gjuta en sockel där för att hålla upp taket. Snötrycket blir ganska enormt i nerkant av taket och fördåligt stöttat där.
När man fyller olja i automatlådan efter renovering så måste man tydligen köra en liten sväng då o då o varva till lite då o då. Har haft den full flera gånger men när jag kört försiktigt har den inte försvunnit. Plötsligt fungerar inte backen ja inga växlar. Jo lite, han slirar bara på kopplingen. Ja det där istället för koppling. Turbinen. Jag trampar till på gassen och kommer ut så pass att jag kommer ur bilen men då luktar det och rycker om automatlådan så jag stänger av illa kvickt. När jag lugnat ner mig lite så kollar jag oljan och se det är förlite. Fyller och då fungerar bilen igen. Det är ett smalt rör en bit in som man ska fylla genom så jag måste ha en tunn slang och pytteliten tratt att hälla genom. Sen blir hela oljestikan oljig så det går inte att se nivån. Har inte heller hittat uppgift hur mycket det ska vara. Den här grejen istället för koppling har ju ingen egen påfyllning utan fylls från automatlådan och där är nog en vis tröghet också. Men nu är det fullt och nu fungerar bilen normalt. Ska lämna in den på skroten så dom får fixa bromsarna. Drog ju av en nippel o även bromsrörens kopplingar värkar rostat fast ordentligt. Ska även höra vad en katalysator kostar för att repa den jag har är nog döfött. Skulle vart fint med en bäddsoffa o snurrfotöljer. men sånt är nog dyrt. Svärsonen har Cheva 88 med bäddsoffa o snurrfotöljer. Jag tror jag flyttar tillbaks min soffa lite o gör en ilägsskiva mellan soffan o framstolarna. Anpassa måtten så husvagnsdynorna passar. Längst bak ställer jag husvagnstoan så manslipper springa ut o pissa mit i natten o stan om man står där. Nu har jag satt på vinschen bak. Satt ett jättebatteri bak och dragit fram kablar. Måste dock skarva i en bit till framåt för att nå vinchfestet.
Grått ute o snön hänger i luften eller regnet.
Fått undan en del på övervåningen på tillbyggnaden. Massa kläder. Odd kan inte vara fattig för oj vad med kläder han lämnar efter sig istället för att ta med. Mor har ju också endel. Vi har handdukar så vi drunknar. Hennes sängkläder är slitna så där är överskottet inte överhängande. Men var är alla tavlor o smycken? Sånt liv som hon förde över en kaffeburk som hon påstod Kjell hade tagit när han hjälpte mej med ett flyttlass. Hon skulle ju stupa på fläcken om hon visste hur mycket som försvunnit. Lönande att köra flyttlas åt gamla tanter o gubbar som saknar det som försvann för tjugo år sedan men inte det som försvinner i dag. Ja vi ska undersöka saken. Sedan tyvärr vi kan inte hitta det. Sussan undrade om inte personal försåg sig med kläder men vem vill ha kläder från gamla tanter? Men har man en tio, kanske femton gamla människor som går o plockar i brist på sysselsättning så är det nog svårt att hålla reda på allt. Sussan har märkt o sytt på märklappar.
Nu måste jag ut o servera samt mjölka. Tjuren började gå runt som han hade lust så jag har satt fast honom så nu får jag mjölka skjälv. Kanske skaffa nya spengummi till maskin men dom är ruskigt dyra.

 

051205Måndag
Det här e-posten ramlade in.
Ibalnd när man har det jobbigt (med sina barn), så kan man alltid tänka på att det finns dom föräldrar som har det värre..........
eller hur?
/Iréne 
 


 ...och så kom det där brevet man "längtat" efter...

 Kära Mamma och Pappa........

 Som Ni har önskat har jag nu lämnat min turkiska boyfriend, och blivit
 ihop med en äkta tysk kille. Sänder bild på oss tillsammans, hoppas Ni tycker om honom.
mandag

 Mvh,
 Er kära dotter

 PS   Skulle gärna se fram emot ett brev med lite pengar i.   Ds


051205 fortfarande.
Tänk vilken mardröm att få det där mailet. Kanske inte mindre sjok att få valen på fördäck.. Föresten jag glömde köra stavpogrammet så du ser jag stavar verkligen illa. Dyslektiker heter det. Fast på många ställen tycks jag snubbla på fler tangenter.
Nå jag har bytt bromsbanden på ena sidan på vannen. Ingen enkel sak. Automatisk bromsbacksspennare. Och fjedertången som Johan köpte åt mej kunde jag inte använda utan trolla på andra sätt. Ett helt elände! trodde inte jag skulle klara av det men nu sitter grejorna där bara bromstrumman kvar. Renoverade även bromssylindern. Men fy för att hålla på i kylan. Nä nu ska jag satsa på att få garaget i skick så man kan köra värme när man skruvar. Har ju flera traktorer som behöver renoveras, byta koppling, med mer.
Är frusen nu för tiden, svårt att förstå hur man kunnat ligga ute under bar himmel i tretti grader kallt o njuta av fladdrande norrsken och underbara soluppgångar. Nu får Kerstin bjuda på fika. Kan jag inte glädja min egen mor så kan jag ju glädja en annan gammal dam. Som gammal scout så ska jag ju göra minst en god gärning varje dag.

 

Lördag 051203
Sitter mned en skopa sjoklad. Undrar om jag skrivit historian om skopan. Försöka lägga in en lenk så ni kan se en häftig kort filmsnutt från ett av Svends äventyr.
Ska försöka få in berettelsen om studien på Högfjellsskolen senare. Vi var tre som bodde ihop och skulle leva så billigt som möjligt. En Norsk fd. elitsoldat, atackdykare o falskärmshoppare, militär uppvisningshoppare. Dansken fd elitcyklare som tackade nej till OS. Hängde med sina polare på treningsrundor ett halvår senare med burigt hår, skegg, håriga ben och dom i ja, ni vet , skalliga o sykelbyxor. Jag kan ju inte Engelska så vi var tvugna förstå varandra på våra modersmål.
Nå,-- jag kommer upp på morgonen och får se Svend med sin handborr stå o borra i min skopa. VAD SYSLAR DU MED utropar jag. Har du inte ögon eller nåt liknande säger han. VARFÖR FÖRSTÖRA MIN SKOPA SOM PASSAR MEJ SÅ BRA säger jag. JUST DEt säger han o går. Min skopa rummer, Måste gå o meta. Rymmer 7deciliter. Jag som tycker jag är så blygsam och helst håller mig i bakgrunden. Hålet som inte går igenom syns fortfarande.

Jag har ju två föredetta barn, dom är väl vuxna nu. När dom var små och på besök hos en familj på byn och det står godis på bordet så uindrar dom varför det står där. Det är gammalt och ingen vill ha det blir svaret. Mina ynglingar utbrister i kör INTE ENS ERAN PAPPA???

Tillbaka till Svend. När vi skulle göra en resa till Danmark,Ja flera gånger, så cyklade Svend från Hemsedal, ovanför Gol ca 20 mil tror jag. Mer en tio i alla fall. Jo det tog några timmar att köra. Tror Svend stack vid sex med tung släpvagn bakom cykeln. Gol ligger högt o Hemsedal ennu högre. ja nära tredgrensen. Vi tog nog bussen vid åttasnåret och byte till tåget i Gol. När vi kom till Oslo stod Svend o ventade på oss. Berettade o skrattade åt alla bilister som haft bekymmer med honom och hans framfart. Sekert 60 - sjuti ja jag vet inte hur fort tävlingssyklister far fram men det jick ju lite vinglit med släpvagneno Norska vägar är smala. Altså i utförsbackarna. När det var uppåt så slängde han ju sykeln åt sidorna när han trampade uppåt. Har ju massor med växlar på cykeln så inte gick han. Långa långa bilköer bakom där dom satt o svor o Svend mådde gott.
Vi sov på övre deck under överfarten till Danmark. Där bodde vi hos vänner till Svend o Besökte flera museum och annat intresant i Köpenhamn. Bland annat köppte vi klätterutrustning. Vi hade annoraks och jag hade pengarna i bröstfickan. Givetvis cycklade vi runt. Plötslöigt började hundralappar flyga om öronen på mej. Hopppade av cykeln o plockade pengar glömsk av all trafick runt om. Bilisterna låg nog dubelvikta över ratten när de väl fått stopp på bilen. Jo det var en händelserik tid.
Det där med klippklätring. Alltså klätra i bärg är inget för mej men det var intresant o lärorikt att pröva på.
När jag senare jobbade på fritidsgård på Daslocket. Berget ovanför reningsverket i Nacka. Så var skjefen bätre klätrare så vi tog med några ynglingar med kraftiga socialka problem o klätrade på berget i Huddinge. Den ena kastade ut killen som morsan kom hemsläpande på på morgonkröken. Det var sellan man fick höra nåt och man fick absolut inte andas nåt negativt om hans morsa för hon var bäst om nån annan sa nåt.Jag fick den tuffaste killen och hade honom först o talade om hur han skulle bete sig och sa att jag vet hur det ska göras men är för bang för att göra det. Han växte ju flera meter av stolthet. Går man först o fallker så kan det ju bli en fyra,sex meter troligare för lägga sekring varannan meter trötnar man snart på. beror ju givetvis på svårigheten. Går man som undreman så blir det ju inget fall för han ovanför sekrar ju. Undrar hur det gott för grabbarna. Bettan o vad hette han nu var på väg att hälsa på när jag bodde vid Ösundet. Det var dom två vildaste men jätte snälla när jag jobbade på Östbergagården. De stälde till en massa upptåg o problem men ville aldrig nåt ont o bad om ursäkt. De tänkte sig alldrig för. Jag fick altid bäst kontakt med dom vildaste, tuffaste. Nu är man ju nästan rädd för att je sig ut bland en massa ungdommar. Dags för mjölkning och göra lite nytta. Letar o städar uppe på överstavåningen av tillbygnaden. Skarverna på hökanonen var inte riktigt täta så det liger ett lager över allt där. Ska tejpa över skarvarna innan vi kör in nästa gång.

 

 

Svend ute på paddlinstur
051202 Fredag Ovan är Svend ute på paddlinstur

Håller bland annat på att städa upp i datorn och fixa till dagboken. Programmet i datorn får översätta det jag skriver till HTML kod sen ändrar jag lite grand i koden. Pogrammet översätter ganska bra men en begränsad megnd sedan blir det ett kallkylblad. Måste alltså göra ganska små, korta kapitel. Kanske bra. Skulle haft netverkskort i gamla Performan för där var det mycket enklare att jobba på mit sätt. Har inte pengar till specialpogram och den där förbaskade engelskan som jag inte lykats lära mej. Skulle igentligen ta en marts igen med den. En bra datorkurs.
Har möblerat om med höfördelaren. Satt in två luckor till. Nu måste jag ha några långa rep så jag kan öppna o stänga stående utanför. Helst också åt sidorna så jag kan vrida dom. Behöver städa upp och organisera alla grejor som ska förvaras i tillbygget. Står jun en hel del i höladan som ska dit om jag inte lägger upp det i takstolarna förstås. Väldigt nåbart. Inga-Lill skulle ha in sin säck med gamla kläder till mattrasor. Jag tog fel seck men fick endel nya kläder. Odd har en enorm förmåga att inte ha ordning på sina prylar så jag tar över endel kläder han lämnat efter sig. Men jag har en väldig massa kläder som jag behöver sortera. Upptäckte i går att kostymbyxorna till svarta kostymen inte stemde med kavajen. Odd troligen, kanske johan har på nåt sätt byt ut dom. Kanske dom två nu sist när dom var till Norge för då köpte Johan ny kostym och byxorna värkar modärna. Jag köpte kostymen begangnad men den siter som skreddarsyd på mej. Ut i kylan -10.
Hittar jag en tom plats så har jag en förmåga att fylla ut den. Garderoben som Inga-Lill ska ha endel av sina kläder i var propfull med mina kläder. Tömde den men var ska jag göra av alla kläder?
Inga-Lill ringde hem en dag och var väldigt upprörd. Nån hade sagt till henne att Odd skrivit skit om henne på sin hemsida, dagbok. Förståndig man som tränar sin svenska och också tänker efter vad som hänt. Alltså jag ganska oförstående men nyfiken om det kan vara så hemskt som det låter. Snackar med Pattrik och får veta lite hur jag bär mig åt för att hitta den. Först medlemsskap sen kanske med Odd. Men det är några tusen medlemmar. Ja jag hinner alldrig förns Inga-Lill har en utskrift med sig. Unjefär så här.
Skönt att få nycklkarna till lägenheten och slippa den där hjävla byn och Inga-Lill. ??????
Inga-Lill svär tämligen mycket själv så vadå??? Då är det väl värre när jag skriver att jag städar, diskar, ränsar ogräs med mer och inte nämner om hon är med? Hon städar hela dagarna så det är väl inte så konstigt att hon inte vill städar hemma i veckan och hon lagar maten då bör väl jag diska annars är det väl inte riktigt. När man inte har källare eller ett varmgarage så blir det ju köket som får ta stöten. Ingen morfar, farfar som fixar lite utav varje och ingen dreng. Svårt att hinna ha ordning, välstedat och samtidigt bygga, repa traktorer, bilar, sköta djur samtidigt. Finns dom som grejar det men inte jag. Däremot försöker jag hela tiden. Det värsta är att när man städar en fleck så blir det ostädat nån annan stans. Morsan var fanntastisk. När jag skulle på landet över sommaren packade hon en observera en väska. När jag skulle hem igen jick det åt en och en halv väska utan att vara nånting mer.
Ibland så är jag skrivnarkoman. Har just mjölkat, för hand jivetvis. Tjuren står o hänger utanför dörren där kvigan är. Hoppas han inte hant betecka henne innan jag tog in henne. Att han gfår ute är ju för att suga kossan, Kina så jag inte är tvungen att mjölka. Han har hittat ett eget krypin på natten. Vedbon, får eller grisrummet intil lagårn hade jag fyllt med hö. Hö som inte fick plats och förgammalt på vallen som jag ströar med. Hade stängt dörn slarvigt så han gick in o la sig. Mjukt o gott. Han har fått fortsätta att liga där på natten. Enkelt att slänga ut det han skitit och lukra upp det han legat på samt tillföra lite nytt. Kina o vitan står ju i rummet bredvid och kvigan i stallet också nära. Nu får du inte talla om det för djurskyddet. Det måste nämligen vara fönster på utrymmet. Lyset vara tent för det frågade hon om när hon var här. När du frågar sa jag. Men man kan ta den dörrarna så blir det vindskydd o då går det bra både utan fönster o lyse. Vindskydet behöver inte ens ligga så dåm använder det bara det finns nånstans. Finns en sommarlagård längst bort från gårn och den var godkänd fast djuren vill vara så nära gården som möjligt när dom vilar. Jag fick ju nerslag på stall o lagård och löste problemnet med att bygga vindskydd och då var allt bra. Jo njag satte fönster i dörren till lagården, sågade uppventillationshålet lite till. I stallet tror jag inte jag gorde nått. Hon klagade på ventillationen. Fanns ingen ventilationstrumma. Hon såg inte en ventilationsventill som fans. Det var fullt riktigt att klaga på ventilationen där men inte för att den var dålig utan tvärt om. Väggarna var på tok för glesa. Idialisk vedebod vilket det ju skulle vart om inte hesten kommit. Ja det där är ju historia nu o breskibrerat. Jag var nervös till sammanbrot när hovslagarn skulle komma. En gammal grinig gubbe. Det jick undan med skoningen men han verkade sur o bister. Undrade hur jag hade försäkrat hesten. Nä det hade jag inte. Då kunde han fixa det. En massa frågor att svara på. Jag tittade på honom o försökte skriva i svaren: Hur har hästenb det eller nåt liknande. Tittar på honom och han svarar Bra det syns ju att han har det bra o trivs. Då gorde det inget att vinden ven genom väggarna på stallet. Han var ju sellan där inne, trivdes bäst ute och vara skjef över alla djur. Dom var oftast i närheten av honom särskilt på natten.

 

Hej go vänner. Hej på er som jag inte känner och hej på er skvallerbyttor som går i alla gårdar, slickar alla skålar ---- kommer inte ihåg hur det fortsatte, tyvärr.
P>Det är ju kul att skriva synd bara att fingrarna inte går lika fort som tanken. Hur ska man bära sig åt med skrivande i dagbok när gårdagen borde komma före dagen eftersom jag gärna fortsätter med gårdagen i dag? Allt är ju inte dagshändelser utan gamla minnen och då kommer ju mer o mer fram vartefter. I går skrev jag om min ilska när jag blev förklarad som giftogift eller heter det giftungmänniska (giftungkar) Ja endel uppträder ju så. Gjorde jag en gång i värden. men inte då eller gjorde jag det? Vi var på väg att skiljas. Nå skit detsamma. Galen blev jag när brevet anlände. Bodde i Lundby utanför Enköping. Gasen i potten o sket i tåg o allt, fort gick det in till Stockholm o skatteskrapan. Tjänstemän bör tänka på vad dom beslutar o skriver. Kan få väldigt stora konsekvenser.
Ja såg du programmet om barnhem, uppfostringsanstalter? Hårresande. Att reaktioner på det man upplever som barn kan komma ut fyrtio år efteråt. Att vi aldrig lär oss? Det är ju skelvklart att skolor,fritidsgårdar, daghem med, mer ska ha kunnig personal och tillräckligt med personal dock icke bara experter för dom är blinda. Måste vara vanligt folk i personalen också. Va bra ställen för många arbetslösa. Vi sätter ju redan in arbetslösa så dom tar vanliga jobb ock dom som haft jobben blir arbetslösa. Arbetslösa får vara sjukskrivna, pensionerade o under utbildning för att arbetslöshetssifrorna inte ska bli så höga. Nu vägrar sjukkassan godkänna alla sjukskrivningar som läkarna gör för regeringen vill ha ner sjukskrivnas antal. Då få de som inte blir godkända som sjuka ta sossbidrag eller förtidspension eller försörja sig som knarkkurirer eller nått liknande. Varför inte ha en sjukvård o friskvård som tar hand om folk när det krisar i stället för att vänta på att det blir kroniskt. Satsa på barnen så blir fler arbets föra senare i livet. Jag skulle vilja bli av med våldsspelen o filmerna som bara trissar upp våldet. Sitter en liten grabb o leker med spel som soldater använder för att bli bättre mördare så måste väl risken att den lille pojken, flickan blir mördare öka nått katastrofalt eller hur. Nu till Ström o betala min lille pojkes hyra. Ofoget han gör är att skrämma gamla damer vid övergångsstellena, för att impa på dom unga damerna. Blir dom impade?

Nu har djuren fått mat o vatten, burit in förlite ved. Det är kallt. Eldar hårt för att få upp värmen ordentligt. Varit in till Flata (Ström = Strömsund) köpt salt till surkålen jag, vi ska göra nån dag. Var in på komun under deras lunch och fick råd om mit garage. Det är service det. Släng er i vägen ni lantisar som flyttat till Stockholm o blivit oförskämda byråkrater utan hjärna. Kanske fins undantag men få. Här på landet vimlar det av riktiga o trevliga 08.
På väggen räcker det med enkel gipsskiva men bör vara minieralull, Gullfiber, stenull vilket förbättrar brandskyddet. Tacket dubbla gipsskivor o täcka för bjälkarna. Ännu viktigare med mineralullen. Plåten är inte det bästa för brandskyddet för den blir ju varm på motsatta sidan men bra mot gnistregn. Får vänta o hoppas på EUpengar. Fått hem bromsgrejor till vannen och Johan köpte fjädertång och en grej till bromssylindern. Måste ha upp höfördelar luckorna mens det är tillräckligt med hö. Ja hur mycket hö har jag 7*10*5=350 kubik. Ladan 630-700cm bred, väggbräderna 4,5m börjar en bit ovan marken och höet en bit högre en väggen så det måste stämma. Hur många dagar 200? 160:30=5 månader. nä vi får räkna 260 dagar.350:260=1,35 kubikmeter om dan. Hur mycket väger en kubikmeter hö?
Bettan?
Har för mig det stod 7 kilo för en ko nånstans men det stämmer inte 14 stämmer nog bättre.
14+10 hon mjölkar inte+7 för tjuren + 7 kvigkalven + 5 lillkalven tre tackor + bagge 10kg=53kg Grejham hur mycket fel räknar jag? Köper in några, kanske fyra buntar för Stockholmsresor. Sej sex buntar o 230 dagar =1,5 kubik om dan Ja då har jag några siffror att gå på när dom frågar. Ska räkna fram tillskotsfodret också. Alla papper brukar vara hos Ekorit för deklaration När jag ska svara på dylika frågor.

Inga-Lill är lättretad så hon har endel vänner? som rapporterar allt som kan uppröra henne vilket är en del. I brist på verkliga saker kan man ju alltid förvränga lite.
Förut kom hon ofta o berättad det mest otroliga om mej. Fast vist var endel sant. Vid några tillfällen så blev det lite problematiskt när flera flickor kom samtidigt. Ganska uppfostrande , eller hur. Man kan ju inte slänga ut folk som rest 60mil när man bor mitt i skogen och dom kommer med buss. Jag var ju ensam med barnen varför skulle jag inte träffa flickor? Hade det vart bättre att träffa män? Jag satte ut kontaktannonser och fick ofta 50 - 70 svar. Att några var kneppskallar var ju oundvikligt men de flesta vanliga normala sökande flickor. Jag var ju tvungen att gallra lite sedan gick det automatiskt när dom upptäckte vilken kneppskalle som fans bakom den trevliga annonsen. Väldigt många kunde inte fatta varför man inte lånade nån miljon och moderniserade hus o lagård m.m. Jag vill inte vara skyldig någon en krona inte ens banken. Trodde folk skulle bli hälso och miljömedvetna betydligt fortare och teoristerna effektivare.
Så som Ivärden behandlar U-värden och då särskilt staterna så är det ju ett under att det inte är fler självmordsbombare. Jag hade med glädje sprängt skatteskrapan i Stockholm när de förklarade mej som ogift när det gällde skatteklass men gift när det gällde underhåll. Var gift men inte sammanboende och på väg att skiljas. Basen i skrapan förstod inte att jag var upprörd. Gift,ogift vid samma tidpunkt är inte det konstigt? När jag kom uppstörtande i skrapan sprickfärdig av ilska kommer in till en kille så börjar jag med att säga till honom att lägga undan papperskniven för jag blir ennu mer förbannad när jag talar om det här. Va! idag finns väl ingen som törs ha papperskniv på skrivbordet? Ingen fara sa han och jag berättade o han försökte förklara att jag hamnat i knipa för att dom rika försökte slinka undan skatt på det sättet. Jag tyckte det hela var mycket enkelt. Endera var jag gift och deklarerade för det eller så var jag ogift och deklarerade för det och fick då dom avdrag jag hade rätt till. Men nej, nackdelarna med båda. Kom ingen vart (fick faktiskt byta några ord med basen) och applåderade när någon sprängde en bomb där. Synd om städerskan som gick åt men man måste väl kalkylera med riskerna när man jobbar i ett hus med många idioter, eller hur.
Jag blev verkligen förvånad när jag kommer hit upp och tillomed skattefolket går att tala med och förstår och hjälper. ja till o med kan hjälpa lite mer en dom är tvungna till. Hade problem med dubbelbeskatning i Norge och en gång till här. Det var fixat på nolltid när skattegubben hjälpte mej. Här uppe är alla mynmdighetspersoner jag möt trevliga o hjälpsamma även om man inläder med humöret på topp. Det ljusnar så jag måste ta hand om dagen i dag som är en alldeles särskild dag. Dagen i dag kan du göra något som får någon att tacka livet att du finns till. Dagen i morgon har du inget löfte om så passa på i dag, i morgon Kanske jag skriver nått mer spännande för skvallertanterna och er andra. Blir spännande att se om jag hinner lägga ut detta innan dom läst o rapporterat.


 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 19 februari 2008