02

 

15/10 Är tomt utan häst som säger gomorgon när man kommer ut. Gneggar och kommer galoperande när man kommer hem.

Håller på med uppstädning efter sommaren. Odlingsdukar, elektriska fårnet, fönster från drivbänkar m.m ska läggas undan.
Köpt ny vattenpump så nu har vi vatten inne på vanligt sätt men tyvär inte så det räker till tvett m.m. så vi måste endå köra hem men inte varje dag. Vattnet från branddammen smakar pyton så vi hemtar driksvatten för sig. Vi har fått tag i en vattenkella som de använde innan de grävde brunn på varje gård. Grävt upp lite där och röjt vägen dit. Ska fortrsätta och göra en liten fördämning som det varit förut. Det gamla har ju rutnat ned. Har en gårdspump som ska monteras på en brunn där djuren betar. Konstigt nog så blir tiden kortare o kortare vartefter åren går. Borde ju vara tvärt om efter som vi får det bättre o bättre.


13/10 Det händer nog något med vägen genom skogen. Den kommer att göras i ordning och vi intresenter får dela kostnaden. En som var här sa att den får man inte stenga och i nästa mening att när vi gort i ordning den så stängde vi den och vi som delat kostnaden får varsin nykel?

02 10/10 Hästen dog i natt. En god gammal vän. Har vart medlem i familjen i elva år.


Han var ca 16år. Hård i magen.Vetrinärn sa att det kan ha vart förmyket förna och att han drukitn förlite i samband med att fett lagt sig runt tarmen och strypit till den. Så även hästar kan dö av fetma.Någon är här och sätter upp pinnar över vägen stup i kvarten. Inte mot mej personligen män ändå har dom flyttats lite undan för undan för att även stå över spåren från mej. Jag kör ju på sidan. Har ju ingen modern lettkliven traktor och är det hästen så är han snabb på att vända hem igen. Vidare tycker jag det är tillräckligt med jobb ätt vara en kneppjök som ska försöka överleva småskaligt, odla på dom små åkerlapparna m.m. Ska man därtill köra en rundtur över byn för att hämta ved o sköta slåtter med mer när det finns brukningsväg som är närmare så får det va. Pinnarna står på vägen mot Väster Ruven och hindrar när jag ska mot åkrarna där eller vidare bakom Gammelvärda. Du har vägen på dina kartor. Jag har använt den vägen i sexton år utan några krångel tills nu. Den var på väg att försvinna, mellan VästerRuven och Gammelvärda, men jag repade några svåra ställen och sedan har det gott att köra med personbil.
Förra sommaren var tämligen så blöt och mina vedlass tog lite hårt på vägen. Så i år tömde vi stenplocket från ett par åkrar där och nu är vägen framkomlig med personbil igen men man måste kunna köra bil. Det är ju en gammal bruksväg eller gamla vägen. Bruksvägar får man ju inte stänga.Jo med grind som går att öppna utan nyckel. Kanske går att kringgå med att ge nyckel till alla som kan behöva nyttja den?
Förut var det många som hade ärenden in till VästerRuven och rullade sakta förbi och studerade vad jag sysslade med så dom nötte inte särskilt på vägen, vände vid VästerRuven.. Nu backar de flesta tillbaka istället för att flytta pinnarna.
Sommaren har vart varm och lite torr men ogräs och kornet har växt ordentligt. Höskörden var någotsånär. Såg väldigt bra ut tills man slog då det plötsligt var lite tunt. Grönfodret har vuxit ordentligt, duvorna hade inte ätit upp varenda ärta. Uppe på byn var tranorna hungriga på potatis men förövrigt bra med potatis. Inga-Lill och jag 500kg. Förövrigt bedrövligt i trädgården. Vi plockade sten, Stockholmsbesök och en klocka som går vansinnigt fort gjorde att vi inte han med. Men nästa sommar får du komma och handla sallad med mer. Sallad ja, det hade vi massor som förväxte och brokolin fick kossorna men dom ska ju ha nått gott.


02 11/7 Skulle tro att industrisemestern har börjat för det vimlar av husbilar och husvagnar efter vägarna. Hö tid är det också och regn nästan varje dag. De som tar på plastsäck kör hårt och några har även kört in torrhö. Man hör fläktarna mullra på några ställen. Själv slog jag ner i går. Strålande sol och varmt långt in på natten. Nere vid Lit var en bonde ute och slog klockan två på natten. Även i dag har det vart varmt men inte lika fint solsken men plåsit. Vänt höet två gånger, Tagit hem sjelvlastarvagnen och höll på att stella den i ordning när regnet kom. Skyfall i en kvart sen uppehåll igen.
Min dotter har vart på besök några dar och hon hade tagit med mor
26/6 Sått och vältat nedanför Sune. Bortom Staffan är det sått både grönfoder och Olsons rödklöverblandning 2 men regnet kom innan jag hant välta.Regnat nästan hela natten. Har fröer kvar som jag ska så på förra årets potatis o grönsaksåker. Ska först köra hästen med pinnharv för att få såbädd. Nedanför Sune nästan ingen sten men bortom Staffan har Inga-Lill och jag plockat sten i tre dar och kört på vägen inne i skogen. Först med traktorn sedan med häst. Hästen har jag tippvagn till.

13/6 Regn Började nu vid 13 tiden. Kom en skvätt även i går och förgår men behövs mycket mer. Har sått mer kålrötter, rödbetor, majrovor och flyttat plant från kallådan till trädgårdslandet. Varvar grönsaker med blommor.
Plöjt upp en bit till nedanför Sune så nu har jag 0,9 hektar som ska sås. Har jobbat med skogsplantering några dar

6/6 Varmt. Satte sex skogsplantlådor ,67st i varje, i går. Sjutton i dag. Igår fick jag leta reda på ett par rader på ett hygge där det fattades två låder för att bli färdigt förra året.
Minnet började vakna när jag trampade runt på hygget så på andra varvet hittade jag stället. Med bättre minne hade det vart snabbt gjort. Vid en stor björk och ett mindre träd. Första varvet missade jag de två raderna.
Började sätta upp el-stängsel på Katuggleholmen i går. Måste nog flytta dit lite djur för utan regn så växer det inte tillräckligt

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 19 februari 2008