03

 

Söndag 14/12

Igår var det femtioårsfest för och på bygdegården. Gratis god mat och ett underhållningspogram. Kent som vanligt presentatör. Luciatåg med tärnor,peppakaksgubbar. Staffan o Malin spelade ett par låtar. Mats Hurtig körde några sketcher och berättade några historier. Han är bra. Ja Staffan och Malin var också duktiga och det var en skoj kväll. Inga-Lill o jag smet ifrån ett tag för att skjutsa ett par bybor till julbord på Folketshus. Meningen var att Inga-Lill och jag skulle dit o dansa senare på kvällen men maten på bygdegårn var för god så min mage började krångla. Klarar inte att äta gott när det är massa människor. Då måste jag tänka mig för och äta lite, allra helst om jag ska dansa sedan.
Vi hade skönt hemma ett par timmar istället och åkte in vid ett för att skjutsa hem några stycken. Blev nattvickning så vi kom inte hem förrän klockan fem i morse.
Var faktiskt någrastycken som kommenterade den här sidan. Kul att skriva när man vet några läser.
I dag ordnade jag bakljus på Forden, fy vad kallt om fingrarna. Varmgarage fortast möjligt. Det har ju snöat lite och blåst riktigt ordentligt så snöröjt har jag också gjort i dag. Inga-Lill bakade småkakor och diskade upp det jag lämnat kvar Javisst får ju inte glömma saften,nu blev jag törstig. GOD NATT
Torsdag 11/12
PÅ väg till Vilhelmina och Johans uppkörning. Vi var dit i måndags också så han fick övningsköra på plats. Starten ska vara från Vilhelmina hotell och där är det en liten ås mellan parkeringen o vägen. Där for halva Johans avgassystem på Mersan. Ni må tro det vart en irriterad Johan. Det blev lite
mindre köra runt i Vilhelmina men också för att plötsligt blev bromsen osäker, Fick pumpa på pedalen. Så då var det bara art vända hemåt och efter en bit var det inget fel längre, mystiskt. Kan bli så på gamvolvo och då är det huvudsylindern som krånglar

Sedan jag fick taket reglat har de blivit betydligt finare inne. Har burit ut en mängd lådor med köksutrustning, kläder,böcker tidningar och ställt i höladan. Vi köpte nya gardiner i Stockholm som Inga-Lill har satt upp. Tillsammans har vi tätat fönstren, lagt bomull emellan och klistrat fönsterremsor..
Har dragit lite nya elledningar på ena DavidBrauntraktorn, så nu fins det lyse på den. Men ena sidan lyser svagt. Ska skaffa nya lampor Bakjuset gick inte att få ordning på så jag ska sätta på jungfrubröst uppe vid hyttaket. Lika dant på Forden. Där går säkringen så fort man sätter i lampan , lika på båda bakjusen.
Försökt lägga kedjor på . Fick ju tre par snökedjor när jag köpte ena DavidBravn. Dålig, bättre , bäst. Försökte med bäst flera gånger på Forden sedan på David men dom är för korta. Tog i går kväll den bätre och fick på dom på Dvid. Gick åt endel skjakel. Få köra lite och efter spänna så blir dom nog bra. Köpa mer skjakel och en bit kedja så blir det nog ordning på den bra kedjan också. Den ska ligga på Forden. Forden ska öppnas och undersökas varför hydralen går så dåligt. Frågade efter verkstadshandbok på NYLUNDS MOTOR men de vill inte sälja sådana till andra än märkesvärkstäder.
Förut när jag hade en Leiland. Stod där med sönderkörd motor. Hade plockat isär motorn så jag visste vad som behövdes göras vilket skulle kosta cirka sjuttuntusen som jag givetvis inre hade. Då kom ett par bönder från Hallviken och Tullingsås, tröstade mej med att det var inte alla bönder som kunde skruva i sina traktorer själva. Det var ju en tröst särskilt det där med att jag var bonde.

Johan blev godkänd så nu är han ute och kör.

Fredag 5/12
På väg till Östersund Johan och jag. Tandläkarbesök samt nya eller rättare förhoppningsvis bra begagnade strålkastare till Volvon. Nedslag på besiktningen samt styrleder och servon som drar till vänster. Johan har bytt styrlederna på skolan men dom tror inte dom kan fixa servon så jag får väll ta den remmen som driver den. Undrar om besiktningen godkänner det? Får prata med skroten men det var ett komplicerat jobb som tog tid sa de när jag frågade före besiktningen. De hade inte tid.
Nu är taket färdig reglat och plåten beställd. Städat upp en hel del inne. Bär ut en massa grejor till höladan i väntan på att huset blir färdigt. Ja det är ju
dessutom julstädning.
Var ner till Stockholm och hälsade på mor o far. Mor får svårare o svårare att hitta orden och minnet funkar väldigt underligt.. Det är ju inte allt nytt som försvinner och allt gammalt kvar. Mycket mer komplicerat en så. Funderar på om jag skulle försöka få plats i Strömsund för henne så jag kunde hälsa på oftare. Men hon blir så väldigt lässen när man ska gå? Hon ska ju ändå flytta fast det är till Långbro där hon jobbat halva livet. De ska renovera där hon bor nu.
Måste göra färdigt Sörens väskas. Han har väntat i två år tror jag. Inte så mycket jobb. Dekorera en jaktväska med ett grevlingsskinn men det kan ju göras på så många olika sätt. Tycker inte det blir så bra som jag önskat men det blir väl inte så dågt. Hoppas han blir nöjd.
Måste ut i vedskogen, fick en mängd vindfällen av Sören som slka tas rett på. Tänkte köpa en vinch så jag kan dra in stockarna till en väg och komma loss om jag kör fast. Jag hade en del kvar där nere vid ån sedan förras året Ska även ha motorvärmare till Fordtyraktorn och spridarrör samt en värkstadshandbok. Måste riva isär forden och se varför hydralen inte funkar i uppförsbacke. Längtar efter ett varmgarage.

25/11 Söndagskväll
Nu är takstolarna uppe. En lastbil lyfte upp dom. Johan och Odd hjälpte till att ställa dom rätt och spika fast. Nu ska bara reglarna för takplåten dit och plåten beställas.

Kuratorn och bup tyckte Odd skulle få en sjangs till så han bor fortfarande i egen lägenhet. Har vart närvarande i stort sätt varje lektion i två veckor nu. ja en och en halv anmäld skjukdag och en försen ankomst samt en junastik. Detta med junastik gillar varken han eller Johan. Dom tycker dom rörsig tillräckligt ändå. Har hört förmycket om hälsa o nyttigt så allt dylikt är pest..

Jag är av åsikten att de skulle vara ute i friska luften att röra sig en stund på schemat varje dag. Det är förmyket stillasittande i dag, fast det är ju ett fasligt spring mellan lektionssalar. Vore det inte bättre med en sal och egen bänk. Nu är datorn så billig att de kan ha en egen. För skolarbetet behövs inte det snabbaste och nyaste.

Nu är det måndagsmorgon och sexnyheter.
Ska straxt ut och utfodra. Kosor och får har en foderhäck straxt utanför tillbyggnaden. Ska snart ordna så man slänger fodret direkt från ladan ner i foderhäcken. Jag mjölkar fortfarande för hand. Mer jobb att diska maskin. Mjölkar ju bara det vi använder. Kalvarna får suga själva. Det gör det lättare att kunna åka ner till Stockholm för att hälsa på mor, far. Johan och Odd mjölkar ju inte men är det någotsånär enkelt så fixar dom det. Ska fortysätta att regla upp taket i dag. Hade virke kvar sedan jag köpte hötorken som är perfekt för taket. Vilken tur att jag tog reda på det och lyckats förvara det på ett tillfredsställande sätt. Lagård och vedbod, stall är byggt av gamla snöskärmar och bakved, isolerat med sågspån 2/11 Söndag
På väg hem från Stockholm. Är i Gävletrakten och det är 7 grader varmt och småregnar. Morsan var riktigt klar i knoppen men hade väldigt svårt att hitta orden. Hon har Altheimers. Högbacka. Ser ut som is vid strandkanten. Mor undrade vart pengarna från lägenheten tagit vägen och jag berättade det. Sedan sa hon att det kostade att dö. Jag försäkrade att det fanns pengar till det och att hon sagt hon ville ligga där jag var. Vilket hon bekräftade och jag lovade att så skulle det bli. Jo visst är det is från stranden och en bit ut. Vi var och hälsade på Elin 99 år. Hon låg och vilade när vi kom och det gick lite trögt i början men sen maten kommit och hon satt sig till bords och mor o jag fått kaffe så blev det fart på pratet. Dom pratade och skrattade åt mina upptåg som liten, 14,6 till Sundsvall. Här är det vajerräcken och växelvis två filer åt ett håll.
I morgon möte på skolan om Odd. Han tror han ska få extra tillägg med bup,s hjälp. Vi fick närvaro lista precis före helgen och där ser man att frånvaron ökat ordentligt sen han fick egen lägenhet. Så där har han nog bitit sig i svansen. Han har inte heller kommit till lektionerna som skulle ge honom behörighet att gå gymnasiet. Så det kan ju hända dom sparkar ut honom. Jag tänkte ge honom 14 dagar att hårdplugga och ha full närvaro i skolan, bo hemma och inget diskobesök eller Strömsunds besök på helgen. Går inte det säger jag upp lägenheten och han får bo hemma helt.
Ingen polis i Enånger. Han har nog ställt in motorcykeln. Måste väl vara ledig nån helg också.

03 Tisdag 14 Oktober klockan 9,28 7 grader kallt
På väg till Östersund. Jobbade i Äspnäs i helgen och föra helgen hos Staffan. När vi var ner till Stockholm fick jag blåsa för fyllkontroll två gånger. På väg hem gick avgasröret av vilket ledde till en blåsning till och flygande besiktning. Bakdörn gick inte i lås och rosthål under bilen in i kupén.
Risk för inträngande avgaser, besiktning inom en månad. Skulle besiktat i går men hann inte utan ställde av bilen. Har ju en volvo till som jag kan använda. Då blir det ingen brådska att fixa 245;an. Har flera byggnationer som är viktigare. Johan och jag var ner till Östersund förra veckan och fick blåsa igen och flygande. Johan hade blått parkeringsjus framåt.
Byggnationerna är höladan som ska bli åtta meter längre. När höt är slut där får djuren gå in där och äta under tak och i vindskydd. Lät att utfodra. i en foderhäck mot höladan som man bara slänger ner hö i. Sedan ett förråd mot garage väggen. Tre meter brett och sex- sju meter långt med hyllfack på båda långväggarna så ska väll en hel del grejor få plats. Vore skönt att få lite ordning och överblick över alla grejor. Ett varrmgarage är ju nästan ett måste för att kunna reparera bilar, traktorer och redskap på vintern. Med två grabbar i bilålder ökar behovet ennu mer. Dom ska ju bygga om bilarna. Johan är färdig bilmeck till våren och Odd säger han ska in på meck linjen han också men han går media nu och jag tror han passar bättre där. Han plockar gärna isär men sätta ihop är inte nått kul. Men sin Volvo har han fått på nya skärmar och motorhuv så då gick det att montera ihop.

Söndag den 14/9

Tiden går och jag har fått pension. Tyckte det var bäst för vem vet om jag lever om fem år. 5400 i månaden och i plånboken.
Vi har vart flera turer till Stockholm och mor. Hälsade på mamma Elin en gång till och i Lenbyn. Mor kommer i håg det som hände femtio år sedan och lite av det som händer nu, Elin kom hon ihåg och att vi hälsat på henne. Vi har också åkt under Stockholms broar. Ett par rundor med farsan och Alice. De senare åkte med upp och bodde i Inga-Lills lägenhet ett par dar. Så skjusade vi ner dem till Susanne. Körde över Ramsele och Indalsleden. Där ligger också Thailändska paviljongen, det var också här han tömde sjön. Vildhussen. Tvärade över vid Holms kyrka.Den vägen är inget för fortåkare.

”Vist är det mål o mening med vår färd - Men det är vägen som är mödan värd” Endera Boye eller Ingerblad

Kapade ved hos Susanne några timmar sedan åt vi hos Stefan. När vi döpte Susanne så ville jag hon skulle heta Li vilket hon också gör. Li är ju lättstavat. Farsan o Alice stannade där ett par dar, sedan tog de tåget hem.

Vi har tagit upp potatisen, den var fin men skörden var inget att Tiden går och jag har fått pension. Tyckte det var bäst för vem vet om jag lever om fem år. 5400 i månaden och i plånboken.
Vi har vart flera turer till Stockholm och mor. Hälsade på mamma Elin en gång till och i Lenbyn. Mor kommer i håg det som hände femtio år sedan och lite av det som händer nu, Elin kom hon ihåg och att vi hälsat på henne. Vi har också åkt under Stockholms broar. Ett par rundor med farsan och Alice. De senare åkte med upp och bodde i Inga-Lills lägenhet ett par dar. Så skjusade vi ner dem till Susanne. Körde över Ramsele och Indalsleden. Där ligger också Thailändska paviljongen, det var också här han tömde sjön. Vildhussen. Tvärade .


löver vid Holms kyrka.Den vägen är inget för fortåkare.

”Vist är det mål o mening med vår färd - Men det är vägen som är mödan värd” Endera Boye eller Ingerblad

Kapade ved hos Susanne några timmar sedan åt vi hos Stefan. När vi döpte Susanne så ville jag hon skulle heta Li vilket hon också gör. Li är ju lättstavat. Farsan o Alice stannade där ett par dar, sedan tog de tåget hem.

Vi har tagit upp potatisen, den var fin men skörden var inget att skryta om. Ska köpa ny potatisupptagare och sättare. Pott Upp för cirka 7000 är ju inte så farligt. Håller vi Susanne med potatis, Stefan är storbonde men han kan få han också om han vill. Då är maskinerna snart inskjänta. Nu känns kaffelukten och efter lite nackuppmjukning kommer det att smaka gott.
Måste börja dagens syslor.

Nu har jag tagit in kossorna som ska mjölkas. de får stå inne över dan så kalvarna inte kommer åt att suga. På så sätt behöver jag inte mjölka varje dag och kan ta en repa ner till Stockholm för att hälsa på mor o far. De och särsjilt mor är ju inte så rörliga längre. Mor 85, far 84,Elin 98.
Vi har skafat tio nya hönor och Loppan norpat tre av dem.

Vi har skördat en hel del röda o svarta vinbär. Tagit in blomkål, vitkål. Av den senare har ett flertal spruckit. Rödbetorna har vuxit dåligt. Ja inte kålröterna heller. Trädgården behöver mera omsorg.
Har öpnat en kruka surkål, kanske två år. inte så vacker men smakar bra.
Bottenringen på nya ladan ligger på plats och en sågmal för resvirket fins. Samma mal med kortare anhåll för panelen på manskapsvagnen som också är på gång. Har även underhandlingar med en bonde om jobb. Han vill ha tre timmar per pass. Tar det längre tid ska jag stå för det och går det fortare så har jag ändå ntre timmar. Går jag på det så blir det ju ständiga diskusioner om vad som är extra.
I morgon går Johan och jag en plöjnings kurs.
Lagt rosenrot i sprit, ska vara enormt bra, kantro det så vedervärdigt som det smakar.

27/7 söndag
Har fått in några lass till men vädret är ostadigt. I dag regn. Tagit ett lass från VästerRuven. Bara åkern på andra sidan byn kvar att slå.
Tisdag 22/7
Det har vart kanonvarmt ett tag och ladan är mer en halvfull. Åkern till vänster längs mot norr här på Ruven kvar men slagen. Allt på VästerRuven, den hitre slagen. Vid Gammelvärda kvar och andra sidan byn också kvar. Klas-Göran på besök och han har snart sågat upp all ved. Jag tar nog regnrocken och ställer mig med klyven8/7 tror jag. det är en tisdag och regnar vilket år gott. Sedan kan det gott bli tre veckor kannonfint så höet kommer in.
Torsdagen 3/7 fick Sara en tjurkalv och vi åkte till Stockholm. Inte Sara med kalv. Träffade Mamma Elin, som tillsammans med sina två småflickor, tog hand om mej under somrarna när jag var 2,5 år och framåt. Småflickorna 12 - 13 år gamla såg annons i tidningen som min mor satt in och lyckades övertala morElin att ta mej som sommarbarn, dom skulle sköta mej.
Det är nog 15 - 30 år sedan jag träffade MammaElin. Mor har hållit kontakten. Elin är nu 98 år,mor 84, jag 61.Förra resan till Stockholm var vi till gården där d

bodde och den finns kvar i en av döttrarnas ägo och omvårdnad. Såg ut som då. Ja den snygga vattentunnan i koppar som stod intill spisen var borta men inte moraklockan, köksbord,m.m.
Mamma Elin drog några av historierna från dess.
På Lördagen efter att ätit frukost hos far så hämtade vi mor och for till Elins granne som var hennes syster som gjort den fantastiskt långa flytten över vägen. Skaffat man och bern som blev mina kompisar liksom några till i byn. Jag blev även sommarbarn i den familjen. Där bor sonen med fru nu. Barnen utflugna . Blev sittande resten av dagen kvällen på deras uteveranda diskuterande vad som hänt och händer i livet.


Nu är det midsommar. Bonden som jag arbetade för har släppt ut djuren och är lite friskare så det jobbet är slut. Har tillsammans med Johan satt 30000skogsplant. Odd satte 41 lådo av 473. Han är ett problem. Han kan när han vill men viljan saknas oftast. Just nu går jag runt och sprutar kiselpreparat över alla odlingar och beten. Odlar ju biodynamiskt, eller rättare försöker odla och sköta djur efter den biodynamiska principen.
Sprutan är arbetsam och obekväm att ha på ryggen så jag hängde den på min gamla träram och det går som en dans. Nu ska det sprutas vidare.
Har det gått någon dag igen. har rensat ogräs i .trädgården riktigt ordentlig Potatislandet är riktigt hyfsat. Just nu är jag i Strömsund och väntar på ett par nya däck till vannen. På torsdag åker vi till Stockholm igen. Tillbaka upp har vi Sussans flyttals. Javisst kapellet till släpvagnen skulle repareras.

Inga-Lill bor här nu men har lägenheten kvar ifall om Jonny skulle få loss tummen och komma på besok.
03 27/4
Vi övernattade hos Stefan i Stöde. Fortsatte på fredagsmorgonen ner till Stockholm och fikade hos far. Sedan till mor några timmar. Sabbade hennes TV i försök att ställa in 4;an. Lyckades återställa 1;an Inan vi for vid fyratiden. Försökte hitta min gamla villa i Tullinge. Måste ha varit väldigt nära, den kanske är riven. Stort äventyr bara att ta sig dit med alla nya vägar. Tror det var fyra rondeller efter varandra på ett ställe. På lördagen tog vi med mamma. Tänkte vi skulle besöka graven där en syster till henne ligger men hon kom inte ihåg ens vilken kyrkogård Jag tog förgivet Skogskyrkogården och på väg dit körde vi förbi hennes gamla arbetsplats. Den kom hon ihåg men inte där vi bot i 10 år eller där hennes syster bot. Hon kände inte igen sig fast det inte var förändrat mer en sopsorteringskärlen som var uppställda nu. Sedan till Skogskyrkogården. Bitvis så kände jag igen mig men det har vuxit upp massor av nya hus och vägar. For förbi Flatenbadet. Mit i mot hade vi en scautstuga där jag tog ur men första höna, fy vad äckligt, luktade höna om händerna en vecka tyckte jag. Har många minnen i dom här områdena men det var svårt att känna igen sig. Handen, ni kommer ihåg polismordeden? Vidare efter en otroligt krokig, upp o ner väg med sportstuga områden, bondgårdar, trädgårdsmästerier snurrade vi runt. Så småning om fram till färgan till Mörkö. Här finns ett av stockholms reningsverk. Jag alltså jag drog alla rör i en transportabel, mer flyttbar, betongstation som behövdes för att slippa teranspårtera all betong hela vägen från Tumbastation. Konstigt dom inte drog dit den vi hade på en pråm men den hade väll fullt jobb där den låg. Vi var två rörisar som åkte runt och servade Betongindustris stationer byggde om och byggde nya. Ibland var vi fler.
Jo färden gick vidare till Järna och antroposoferna, Robygge där vi handlade lite. Susanne och jag bodde här nån månad för evigheter sedan. Gick en kortkurs som visade vad den långa kursen handlade om. Det var väldigt intressant. Nu passerar vi glada Huddick.


24/4
Nu är vi på väg mot Stockholm, hälsa på mor och far. Mor har altheimers och kan inte fara runt själv och träffa folk så vi åker ner en gång i månaden
Inga-Lill kört som en biltjuv så se upp! Passerade just Gisselåsbruk. Har vart en av statens provodlingsgårdar med kanske hundra kor och odlingarna på´myrmark. Nu är det en massa hönor där och gården är privat. Så var vi vid 45;n. Massor av timmer ligger här. Otroligt mycket hyggen runt t om. Fagerdal, snart framme vid Arås. Undrar vad han har för traktorer att sälja. Jag behöver en med lastare. Han knappt se men en med lastare stod det där. Har två David Braun för cirka sexlappar snart hemma. Då blir jag den med mest traktorer på byn och bästa datorn. Bara jag som har MAC. Nu är det tankat i Hammertdal och full fart vidare till Roland Sedemarks härliga dragspels lir.


17/4 Det är nytt system i datorn så det är endel att lära. ute är det över tio grader varmt men helt snötäckt utom vägen och endel av gårdsplan. Det kommer fram endel skräp nu när snön försvinner. Grävde ner en elkabel i höstas över gårdsplan så det är geggigt

2003-03-10 Det är långt mellan uppdateringarna. Våren är på gång ser det ut som.
Rinner o droppar lite här o var. Har just haft en gammal bybo på besök några dar. Han flyttade söderut för några år sedan. Trots att han trivs på sitt nya boställe så tyckte han att det var skönt att komma upp hit en sväng. Hade tänkt bo i min kåta men den är ganska så översnöad så det blev husvagnen istället. Köpte med en av hundvalparna.
Själv har jag börjat med en Stockholmsresa en gång i månaden för att hälsa på mor.
Just nu tömmer jag traktorväxellådan på olja. Bada aldrig dina fordon, det tar tid och massor med jobb att få dom i skick igen


10/1 2003
Nytt år och ett bra tag sedan jag skrev sist. Inga-Lill flyttar in till Strömsund och likaså Johan. En bonde har blivit långtids sjuk och jag fick jobb. Tre timmar varje dag. Det var kris i kassan så det känns väldigt bra. Har borrat efter vatten och på 120m och besök av en tryckbil så har vi vatten. Det bara rinner och rinner. 47350kr. 11000 bidrar kommun med ock EU bidragen ca 40000kr. Odd gillar att prata i telefon vilket han inte är ensam om men 1500 på en månad var lite väl mycket. Så ny kan alla hans flickvänner få bekräftat att pappa har stängt telefon till alla mobiler. Men det börjar gå mot vår och fler jobb flyter in så vi kan betala räkningen men jag hoppas slippa sådana tellefonräkningar igen.

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 19 februari 2008