04

31/1 04 Lördag
Jo mjölkningen gick bra. Han? De har snälla kor. Skrev han automatiskt men de är ju två. Första tre, fyra mjölkningarna står de flesta som ljus sedan börjar dom lyfta fötterna och småjäklas lite. En inkalvad kviga är lite jobbig men inte elak. Nu stod hon stilla, jag stod och passa na hela tiden och sparkbågen satt på henne.
Sedan har jag vart nere vid ån och sågat ved. Ärv ett äventyr varje resa. Svårt att köra sakta. Skoterspåret är lite väl smalt där det går på VästerRuven. Går på brukningsvägen och traktorns framjul glider åt sidan. Det är ju en konst att köra utan snöröjning. Gick bättre med häst fast vi hade våra äventyr även då. Resten av vägen är inga större bekymmer. Antagligen röjer Sören åvägen nån gång ibland. Snöslungan är jobbig när det är så långt.Var ju synd jag bytte bort stora snöslungan som jag fick med Leylanden när jag köpte den. Trodde väl aldrig jag skulle få så här stora traktorer som Forden 4000.(Har du instruktionsbok till en sådan så är jag väldigt intresserad, verkstads handbok ändå bättre.) och David Braun. Den senare har jag handbok till.
Ja äventyr! I förgår så tänkte jag flera gånger på att kylaren var försatt med en pappskiva (Körde Ford 4000 måste ju motionera alla traktorer och visa byn min maskinpark) lik förbaskat kör jag tills han kokar. Hoppar ut och sliter bort skivan så slutar det straxt. Är ju lite jobbigt att spåra i snön. Fortsätter fram till mit vedtag. Kopplar av vagnen och kör upp en bit på vägen jag röjt fram. Vill ju snart backa upp vagnen en bit så jag slipper dra fram allt så långt. Har inte hittat nån bra basväg att röja upp runt genom området. Bromsarna är för dåliga på Ferguson 35 för att köra med halvbanden. Eventuellt är det nån tätning på hjullagret som ska bytas för det kommer lite olja på bromsbanden. Likaså olja på lamellerna så det är dags för lite renoveringsarbete. Behöver varmgarage, stommen ska upp i sommar, måste, måste. Kan ju inte ha garage ihop med hölada. Men där borde porten göras. Myket är gjort men det återstår en hel del för att få det klart på alla håll. Men otroligt skönt att fått upp regelverk och takstolar på tillbyggnaden på höladan. Tackplåten ligger och väntar på lite varmare väder.
Ja för att komma tillbaka till i förgår så när jag ska hem så kör jag en bit. Stannar och kollar vattnet, ser inget. Det var illa men kan ju inte vara helt tomt. Kör idiotiskt nog en bit till i tanken att det fins vatten i nått dike men icke. Jo det kanske finns men att se var. Trycker in lasset i snövallen och vänder ner till ån igen. Helt igenfrusen. Men äntligen lite smart. Har yxa med så jag tittar efter en grop i snön, går dit. Får av mej hörselskyddet och hör vattnet porla under isen. Tvåturer så har jag med termosen fyllt på två liter i traktorn. Resan hemåt kan fortsätta tackvare yxa till isen och domkraft som gör det lite smidigt att koppla på och av vagnen. Är det Altshemers so gör skallen så trög? Ja igår när jag snöröjer här hemma och tänker att jag tar vägen till VästerRuven också för jag använder ju den lite då o då. Vad händer om inte att traktorn kokkar, Idiotiskt. Nu kör jag David Braun utan batteri. Skjuter ner handgasen så eländet stannar och ÖPPNAR KYLARLOCKET. Då försvinner ju vattnet. Trodde inte han kokade, det är så idioter gör när dom bränner sig fördärvade. Det är ju bara att få bort kylar gardin men jag såg inte kedjan direkt. Ja hem efter vatten o batteri. Fyller lite o sakta, startar ett ögonblick, fyller lite till tänker starta igen och fylla sakta när han går. Då slår inte startmotorn till. Han bara viner utan att gå in i startkransen. gör flera försök och kommer på att jag fyllde ju inte Forden med glykol det är ju tiograder kallt. Hem o starta den med gas o starthjälp. Häller i glykol så får han gå på tomgång medans jag hämtar snöslungan bakom David så man ska kunna dra hem den. Forden har för stora hål i sina lyftarmar och föresten kulan fattas på ena sidan. Har faktiskt inte fixat det ennu. Ja så upp på byn efter hjälpsjaför. Men tänk vilket stök för att man inte använder huvet. Är det ålder eller alltheimers eller vad? Tro du traktorn startade när vi fått hem den? Självklar utan minsta lilla tvekan och på handgasen han stannat på? Jag var ju snabbt där och ökade lite så han inte skulle stanna igen. Sen bort med startmotorn, generatorn och relä så ELPira får kolla upp dem. Startmotorn måste ju fungera nere vid ån. Ingen större lust att gå hem en mil efter att ha jobbat med veden några timmar och jenomsvettig.


04 23/1 Fredag
Nu mitt på dan -10grader. Jag ska åka och mjölka på Höstoppen i dag och några dar framöver. Upp fyra på morgonen. Det går åt endel restid fram och tillbaka så jag brukar bli ganska trött. Jobbet tar ca tre timmar varje pass. Men sover jag en stund på dan då går det bra Nu ska en massa ved in. Hoppas Inga-Lill kommer hem och eldar annars blir det svalt här.

22/1 Torsdag 27grader kallt klockan10,30
Värmen vill inte funka i vannen, får fylla mer glykol. Var nyss och kollade varför några gäster på byn inte får vatten. Fruset troligen. Det är ju bra när det finns en tappkran vid pumpen, det gör det inte där. Försökte med säkerhetsventilerna. Varmvattensberedaren satt bredvid men inget vatten, pumpen kall. Har inte tillslaget slagit till så har ju pumpen stått Hade den brunnit sönder borde säkring ha gått. Har satt ner några elelement så det blir varmt, sen får vi se. Värmen i vannen gick igång men det tog tid.

Torsdag15/1
Odd ska byta till IV-Linjen på gymnasiet. Fast det är väll inte gymnasiet utan en linje att få upp betygen till gumnasiebehörighet. Han söker jobb eller praktik tre dagar i veckan. Han är less på plugget men vill in på fordon. Jag tyckte han passade bra på media där han har gott sedan höstas. Ja ja vi får se vad som händer.
Fick inte hem nått större lass ved i förgår heller. Krångel med skrivpogrammet när jag skulle lägg på hemsidan så jag kom ner lite senare en tänkt. Kom igenom djungeln så jag har ett spår att dra här veden genom och kan rekognoscera fram en väg för traktorn. Ska gallra åt sidorna, särskilt åt det hållet en väg ska gå. Det är skönt att vara i skogen. Nu är båda kedjorna på hjulen till Forden. Måste ta av skopan om jag ska köra ner med den. Måste plocka av locket över hydralen och se om det är så enkelt som att sugröret lossnat. Hydralen fungerar inte när traktorn lutar det minsta uppåt med framändan och det är proppfullt med olja i. Har skjutit det framför mej sedan i somras då självlastarvagnen slutade fungera i uppförsbackar. kan skuta det lite till. Fick fram en vagn till i går som är lite högre än den jag brukar använda. Två decimeter snö och den har magen i snön. Punktering på ett jul på båda vagnarna som jag fick lagat i går så i dag ska julen på. Det har snöat säker två decimeter. Den här andra vagnen är det dubbelmontage på, Den är lättare att backa in där jag tar veden. och betydligt bätre i terrängen. Har även byt bromstrumma och bromsback på Ferguson, 35-an. Fick nita på nya belägg på gamla backarna.
Då var det dags för utfodring och mjölkning.


Måndag 12/1 8,15 -5grader ute
Käns veldigt varmt , har ju vart -10 en tid och därunder.
Djuren har fått mat och jag ska straxt mjölka.Gör det för hand så det är en meditationsstund. Hört det är ganska många som läser mina skrivförsök Det är ju skoj men också ett krav. Vill ju då försöka je nått läsvärt. Puuu, nu åkte skorta och undertröjja. I dag ska jag försöka komma ner till ån och mitt vedtag i tid så det hinner hända nått. Hade ju nästan söndagsledigt i går. ja har vell semester nästan jemnt eller?

Det finns ju gott om göromål så jag behöver alldrig gå soslolös eller vara le. Kan ju inte förstå folk som inte ha nått att göra. Åttminstonde inte när man bor på landet eller villa. Vi ska flytta upp kontoret på vinden så det blir mindre rot i köket. Tror du det lyckas? Få mindre rot i köket, alltså.
Du kan ju titta in om några dar och se om vi lyckas.
Mjölkning.


Ja det var ju en tid sedan jag skrev. Vi har vart till Stockholm en resa sedan jag skrev sist. Julstöket är avklarat och granen åkt ut. Har varit nere vid ån och sågat ved några vändor. En gång fick jag lassa av bara en liten bit hemifrån. Kom av spåret och inte upp igen. Kommer säkert få höra nått klagomål från skoteråkarna att jag förstör spåret. Deras spår och mitt sammanfaller en bit men deras är ju smalare så jag halkar lite hit o dit med traktorn.


Måndag15/12
Hälsade på hos Sören i går, visade väskan och diskuterade det sista på den. Får ta ved hos Sören och skulle vart ner o hemtat lite rester jag glömt där jag tagit tidigare samt endel vindfällen på andra sidan ån. Måste gått fram en liten tromb. Jag har ju konsentrerat mig på bygget och få traktorerna i bätre skiick. Besöken ner till mor o far tre dar i månaden gör att mycket tid försvinner samt detta med Johans körkort och tänder tar ju även det tid. Sören tyckte det var lika bra jag väntade med det till våreen och konsentrerade mej på det nya stellet. Då kan jag ju åka ner med bilen och har ett stelle att krypa in i när det är kallt. Åka ner några timmar mitt på dan och resten av tiden fortsätta med traktorer och bygget. Nån regel fattas fortfarande och flera skjuter ut vid knutarna. Vilka behövs för stelningen vid takkanten när jag lägger upp plåten? Vilket också kan börjas lite smått. Ska säkra takstolarna med plåtband. Har inte heller fäst vid plintarna. Kalles elendiga vägg har ju blåst ner igen, andra gången. Den är ju lång så kraften av vinden är nog stor. Blir också ett vårjobb att stella upp den . Om inte Kalle har takstolarnas utseende klart för sig så får vi stötta väggen ennu stadfigare. Vindarna ska ju tillta i och med att vi har en tempraturhöjning på gång. Hur myckert mer skruv ska man dra plåten med? Behövs mera reglar? Jag har bygt kraftigare en det ska vara. Även taket är reglatt 60cc. Mindre risk ramla ner när man lägger på plåten. Nu ska djuren få mat och mjölkning. Mjölkar för hand det vi behöver resten får kalven suga. Då sköter kalven mjölkningen när Inga-Lill o jag åker till Stockhålm. Andra kossan sinar. Hon släpper inte dit sin kalv. Den är väl året snart?

 

 

 


Senast uppdaterad: tisdag 19 februari 2008